Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παζάρι και στο βάθος Χάγη...

Σήμερα Παρασκευή αναμένεται συνάντηση του ΥΠΕΞ, Ν. Δένδια, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Φαρούκ Καϊμακτσί, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου, που συνέρχεται στην Αθήνα, με θέματα όπως οι «προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των κρατών - μελών σε τομείς όπως η Ενέργεια, οι Μεταφορές και ο Τουρισμός».

Αλλωστε, σε άλλο ένα δείγμα ότι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και αντιθέσεις είναι η άλλη πλευρά των «διευθετήσεων» και των επιχειρηματικών σχεδίων, αρμόδιες διπλωματικές πηγές έλεγαν χτες σε δημοσιογράφους ότι θέλουν να έχουν έναν ευημερούντα γείτονα, ώστε να λειτουργεί ως αγορά για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της ελληνικής πλευράς.

Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν πως η πλευρά της κυβέρνησης έχει ξεκαθαρίσει προς την Αγκυρα ότι «θέλει ανοιχτές πόρτες και διαύλους συζήτησης», ότι είναι ξεκάθαρα υπέρ των ΜΟΕ - που «τρέχουν», με παρότρυνση των Αμερικανών, και στην πράξη λειτουργούν ως πλατφόρμα όπου η τουρκική αστική τάξη απλώνει όλες τις διεκδικήσεις της - και της επανέναρξης διερευνητικών επαφών και πολιτικού διαλόγου ανάμεσα στα ΥΠΕΞ των δύο χωρών σε επίπεδο γενικών γραμματέων.

Δίνοντας δε το υπόβαθρο των κινήσεων της ελληνικής κυβέρνησης, έλεγαν οι πηγές αυτές ότι δεν ζητά επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ, αλλά πολιτική καταδίκη, και ότι κατόπιν η κυβέρνηση θα δει πώς θα προχωρήσει. Από το ΥΠΕΞ, άλλωστε, παραπέμπουν στις κυρώσεις που - υποτίθεται - έχουν ήδη αποφασιστεί κατά της Αγκυρας, λόγω των κινήσεών της στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά εδώ και μήνες βρίσκονται ακόμα στη φάση της ...οριστικοποίησης.

Σημείωναν επίσης, παραπέμποντας στα δρομολογημένα σχέδια συνδιαχείρισης υπό την ομπρέλα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, πως δεν απορρίπτουν προσφυγή, καταρχάς στο αρμόδιο για το Δίκαιο της Θάλασσας Διεθνές Δικαστήριο του Αμβούργου, ή και στη Χάγη. Βέβαια, στο ελληνικό ΥΠΕΞ βάζουν και εδώ ως προαπαιτούμενο την προηγούμενη συζήτηση μεταξύ των δύο μερών, και την προσφυγή κατόπιν, αν διαπιστωθεί ότι δεν μπορεί να γεφυρωθούν οι διαφορές, και «όχι υπό το κράτος πίεσης», όπως λένε.

Παραπέρα, οι διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις με την αιγυπτιακή πλευρά για καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών (έχουν γίνει ήδη 10 γύροι διαπραγματεύσεων δίχως αποτέλεσμα), σημειώνοντας και εδώ με νόημα πως η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου προϋποθέτει και συμμετοχή - συνεννόηση με την Τουρκία...

Δείχνοντας εξάλλου το απύθμενο βάθος των κινδύνων για το λαό από την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, διπλωματικός παράγοντας ερωτηθείς αν η Αθήνα θα δεχόταν μεταφορά σε βάσεις στην Ελλάδα όπλων και μέσων - ακόμα και πυρηνικών - που σήμερα οι Αμερικανοί λέγεται ότι έχουν στις βάσεις τους στην Τουρκία, Ιντσιρλίκ και Κιουρεσίκ, δεν το απέκλεισε. Αντιθέτως, τόνισε επί λέξει ότι η Ελλάδα είναι χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ και οι ανάγκες του ΝΑΤΟ πάντα μπορεί να εξυπηρετηθούν εδώ. Οτι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη από τις αρχές Οκτώβρη μια επικαιροποιημένη στρατιωτική συμφωνία με τις ΗΠΑ για διεύρυνση του στρατιωτικού τους αποτυπώματος εδώ, και αν στο μέλλον οι Αμερικανοί θέλουν παραπέρα διεύρυνση, υπάρχουν εδώ ήδη βάσεις και η κυβέρνηση είναι με θετικό πνεύμα έτοιμη να συζητήσει για να φιλοξενήσει και παραπέρα δομές τους!

...διά χειρός ΗΠΑ

Σημειωτέον, σε συνάντησή του με Ελληνες δημοσιογράφους ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, είπε ότι «η νομική ανάλυση της τουρκικής κυβέρνησης και οι ναυτικές διεκδικήσεις της, και ειδικά για τις υφαλοκρηπίδες, διαφέρουν από τη δική μας νομική ανάλυση για τα νησιά», προσθέτοντας πως «η θέση μας είναι ότι τα κατοικημένα νησιά έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τις ηπειρωτικές περιοχές».

Την ίδια ώρα βέβαια τόνιζε ότι η προσέγγιση αυτών των ζητημάτων δεν μπορεί να γίνει μέσω «μονομερών δηλώσεων» και να παραβλέπει την... οπτική που έχουν για το θέμα οι άλλες χώρες που επηρεάζονται, όπως στην προκειμένη περίπτωση η Ελλάδα και η Αίγυπτος, ενώ συνέστησε να πρυτανεύσουν η λογική και ο διάλογος αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Εστειλε άλλωστε μήνυμα αμερικανοΝΑΤΟικής «σταθερότητας», που φυσικά περιλαμβάνει και τις ανάλογες «διευθετήσεις», λέγοντας ότι «θέλουμε όλα τα θέματα, μαζί και η Ενέργεια, να είναι οδηγός για ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας», ενώ αναφέρθηκε τόσο στην πρόσφατη παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο στην τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ όσο και στην επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Ενέργειας, Φρ. Φάνον, στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ