Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Στις Βρυξέλλες τα νέα «επεισόδια» του επικίνδυνου εφησυχασμού

Eurokinissi

Και... εκτός συνόρων επεκτείνονται από χτες, με αφορμή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ολοκληρώνεται σήμερα, η αντιλαϊκή «ομοφωνία» και «σύμπνοια» της κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων όσο και η προσπάθειά τους να πείσουν το λαό ότι οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ αποτελούν τάχα εγγύηση για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Ολα αυτά, με φόντο τις τελευταίες προκλητικές κινήσεις της τουρκικής αστικής τάξης στην Ανατολική Μεσόγειο, προκλητικότητα που φουντώνουν τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για την περιοχή, κι ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το ιμπεριαλιστικό παζάρι «όλων με όλους», που δρομολογεί επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς και «διευθετήσεις» που εκκολάπτουν τους επόμενους γύρους των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η κυβέρνηση, ενόψει και των σημερινών συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ΕΣ) και με βάση και τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΕΛΚ, που χαρακτήρισε το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης «παράνομη και προκλητική παραβίαση της κυριαρχίας της Ελλάδας που δημιουργεί αστάθεια στη Μεσόγειο», καλλιεργεί κάλπικες προσδοκίες ότι ο εναγκαλισμός με τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό αποτελεί τάχα «ασπίδα» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, με τον πρωθυπουργό προσερχόμενο στο ΕΣ χτες να προεξοφλεί ότι θα λάβει «έμπρακτη στήριξη» των εταίρων «απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα». Ισχυρίστηκε ακόμη πως «η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Και σε όλη αυτή τη διαδικασία η χώρα μας δεν είναι μόνη της. Εχει πολύ ισχυρούς συμμάχους».

Σε αυτήν τη βάση, κατά πληροφορίες, στο προσχέδιο Συμπερασμάτων του ΕΣ, που ολοκληρώνεται σήμερα, αναφέρεται ότι «το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της θάλασσας» και προσθέτει, στον γνωστό τόνο του ευχολογίου, πως «το ΕΣ επιβεβαιώνει αναμφίβολα την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές τις πράξεις της Τουρκίας».

Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες μεταφερόταν και η «ομοφωνία» των αστικών πολιτικών δυνάμεων σε ό,τι αφορά το ζήτημα, με τον Αλ. Τσίπρα, προσερχόμενο στη λεγόμενη προσύνοδο των σοσιαλδημοκρατών ηγετών της ΕΕ, να δηλώνει ως βασικό του στόχο να τους πείσει ότι είναι «απαραίτητο να υπάρξουν και καθαρές δηλώσεις αλλά να προχωρήσουμε, πέραν των δηλώσεων καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, και σε απαραίτητα μέτρα, σε κυρώσεις που ενδεχομένως θα αναγκάσουν την Τουρκία να σκεφτεί τις συνέπειες αυτής της πολιτικής».

Στην προσύνοδο συμμετείχε και η Φ. Γεννηματά, ζητώντας το ΕΣ «να ξεκαθαρίσει απερίφραστα ότι: Η ΕΕ και τα κράτη - μέλη δεν αναγνωρίζουν το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης. Δεν αναγνωρίζουν θαλάσσιες ζώνες που έχουν οριοθετηθεί με παράνομο τρόπο». Ακόμα, «θα επιβάλει κυρώσεις κατά όποιου δραστηριοποιηθεί σε παράνομα οριοθετημένη ζώνη, που αφορά κράτος - μέλος της ΕΕ».

«Συμμαχίες» με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Χτες στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας υποδέχονταν στη Βουλή τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Σάλεχ Ισα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας κατόπιν πρόσκλησης του Ελληνα ομολόγου του.

Προηγούμενα, ο Λίβυος με επιστολή του προς τον γγ του ΟΗΕ είχε αμφισβητήσει την εγκυρότητα της συμφωνίας Αγκυρας - Τρίπολης, υποστηρίζοντας ότι αυτή παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης, θέσεις που επανέλαβε και χτες, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «η συγκεκριμένη συμφωνία είναι απορριπτέα, είναι άκυρη, διότι αυτοί που την υπέγραψαν δεν έχουν καμία νόμιμη ιδιότητα». Επέδωσε, δε, μία επιστολή στον πρόεδρο της ελληνικής Βουλής με τις τέτοιες απόψεις, ζητώντας να υπάρχει «συνεχής και άμεση επικοινωνία μεταξύ μας (...) για να ακυρωθεί αυτή η συμφωνία - συνθήκη και για να καθορίσουμε τις ευκαιρίες που εμφανίζονται στο μέλλον, για τον λιβυκό λαό και για τον ελληνικό λαό». Οσον αφορά αυτές τις «ευκαιρίες», την «ανοικοδόμηση», όπως είπε, της Λιβύης, ο Λίβυος απηύθυνε «πρόσκληση προς τις ελληνικές εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στη Λιβύη, κυρίως στην ανοικοδόμησή της»...

Προηγουμένως, το ΥΠΕΞ όρισε τον πρέσβη Χρ. Λάζαρη ειδικό απεσταλμένο της Αθήνας για θέματα Λιβύης. Πηγές από το ΥΠΕΞ προσπαθούν να αποσπάσουν τον ορισμό του από τις τελευταίες εξελίξεις, λέγοντας ότι προϋπήρχε η σκέψη για έναν τέτοιο ορισμό, με το σκεπτικό ότι ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει ρόλο στην «ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα», αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ως κυβέρνηση της Λιβύης ό,τι αναγνωρίζουν ΟΗΕ και ΕΕ, άρα αυτή που υπέγραψε το μνημόνιο με την Αγκυρα.

Την ίδια ώρα, στο ΥΠΕΞ ετοιμάζουν έναν γύρο επαφών του υπουργού Ν. Δένδια με διάφορους παράγοντες. Τη Δευτέρα προγραμματίζεται συνάντησή του με τον γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες στη Γενεύη, με πηγές του ΥΠΕΞ να λένε ότι δεν θα ήθελαν να αναρτηθεί το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο στον σχετικό κατάλογο του ΟΗΕ, αν και προσπαθούν να υποβαθμίσουν προκαταβολικά μια τέτοια εξέλιξη, εκφράζοντας «κατανόηση» γιατί τάχα στον ΟΗΕ δεν κάνουν ουσιαστικό έλεγχο επί της νομιμότητας τέτοιων κειμένων, αλλά «κάνουν τυπικά μια ανάρτηση». Παραπέρα, την ερχόμενη βδομάδα ο ΥΠΕΞ θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε Σ. Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αμμάν και ίσως στη Ρώμη.

Κινητοποίηση και στρατιωτικών μέσων

Δεν περνά απαρατήρητο ότι στην Αθήνα βρίσκεται και εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που μιλώντας σε δημοσιογράφους έστειλε κι αυτός μήνυμα ότι η «σταθερότητα» στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των ΗΠΑ.

Ερωτηθείς, βέβαια, για τη στάση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ σε ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο Ελλάδας - Τουρκίας, απέφυγε να τοποθετηθεί, δηλώνοντας ότι η Αμερική είναι ήδη παρούσα στην Ελλάδα και έθεσε ως παράδειγμα το «έργο» που γίνεται στη Σούδα και ειδικά το γεγονός ότι ελλιμενίζεται εκεί συχνά πυκνά τους τελευταίους μήνες ένα από τα μεγαλύτερα πυρηνοκίνητα υποβρύχια των Αμερικανών, εξοπλισμένο με δεκάδες πυραύλους «Tomahawk cruise», συν πυραύλους κατά στόχων επιφανείας «Harpoon», το «USS Florida». Υποβρύχιο που κατά άλλες πηγές επιχειρεί το τελευταίο διάστημα ΒΑ της Κρήτης.

Την ίδια ώρα, χτες 4 τουρκικά «F-16» προχώρησαν σε παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, με αποτέλεσμα 3 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση, ενώ στο ενδιάμεσο οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις διεξήγαγαν άσκηση με την ονομασία «Πυρπολητής», σε μικρό νησί του κεντρικού Αιγαίου, με σενάριο την ανακατάληψή του και με τη συμμετοχή φρεγατών, πυραυλάκατων, επιθετικών και μεταγωγικών ελικοπτέρων, μαχητικών αεροσκαφών κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Σε πλήρη ισχύ το μνημόνιο με τη Λιβύη» (2021-04-14 00:00:00.0)
«Επικεντρωμένη» στις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο (2020-04-23 00:00:00.0)
Κατέθεσε συντεταγμένες στον ΟΗΕ διεκδικώντας ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο (2020-03-26 00:00:00.0)
Νέες τουρκικές προκλήσεις με σφραγίδα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ (2020-01-21 00:00:00.0)
Νέες προκλήσεις της Τουρκίας ενταγμένες στο σφοδρό ανταγωνισμό που εξελίσσεται (2020-01-10 00:00:00.0)
Κίνδυνος για τα κυριαρχικά δικαιώματα η δήθεν «προστασία» τους από το ΝΑΤΟ (2019-12-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ