Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Κρίσιμα για τα μονοπώλια θέματα στην ατζέντα του

Eurokinissi

Η οριστικοποίηση των κατευθυντήριων γραμμών σε ό,τι αφορά τη μακροπρόθεσμη «συνολική στρατηγική» της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή και η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στα κράτη - μέλη για τους χρονικούς στόχους που θα τεθούν και το ποιες τεχνολογίες θα χαρακτηρίζονται «πράσινες», δηλαδή το πώς, με ποιους όρους και με ποιους κερδισμένους θα ανοίξουν τα νέα πεδία κερδοφορίας για το ευρωενωσιακό κεφάλαιο, αποτελεί την «πρώτη προτεραιότητα» της διήμερης συνεδρίασης του Συμβουλίου της ΕΕ, που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα.

Αυτονόητα το ζήτημα αυτό φέρνει ξανά στην επιφάνεια τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις τόσο με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα όσο και στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ένωσης, πολύ δε περισσότερο που η συμφωνία πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για τον προϋπολογισμό της ΕΕ το επόμενο διάστημα. Κι αυτό καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, θα πρέπει να βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στις κλασικές χρηματοδοτικές πολιτικές, όπως η «πολιτική συνοχής» και η αγροτική παραγωγή, με τις «καινούργιες» πολιτικές, της μετανάστευσης, της κλιματικής αλλαγής και των νέων τεχνολογιών.

Παράλληλα, το κουβάρι των ανταγωνισμών μπλέκεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι οι στόχοι αυτοί αγγίζουν το σύνολο των κλάδων των καπιταλιστικών οικονομιών. Επιδίωξη είναι η συμφωνία να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε τον ερχόμενο Μάρτη η Επιτροπή να προχωρήσει στην πρότασή της για τη «νέα βιομηχανική στρατηγική» της ΕΕ, μέσω της οποίας θα αντιμετωπιστεί η αποκαλούμενη «δίδυμη πρόκληση» της Ευρώπης, δηλαδή ο «πράσινος» και ο «ψηφιακός μετασχηματισμός» της ευρωπαϊκής οικονομίας. Μεταξύ των στόχων περιλαμβάνονται τεχνολογίες σε τομείς - κλειδιά, όπως η βιομηχανία χάλυβα, τα νέα «εναλλακτικά» καύσιμα, οι τεχνολογίες αποθήκευσης Ενέργειας κ.ο.κ.

Δίνοντας το στίγμα της κρισιμότητας για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φον ντερ Λάιεν παραλλήλισε την «πράσινη συμφωνία» ως «τη μέρα που ο άνθρωπος πάτησε στη Σελήνη», για λογαριασμό της Ευρώπης αυτή τη φορά. Εξαιτίας δε ακριβώς της κρισιμότητας του ζητήματος και της άμεσης σύνδεσής του με την βιομηχανική πολιτική της ΕΕ, που αφορά μεταξύ άλλων και τη θέση της ιμπεριαλιστικής ένωσης στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, η φον ντερ Λάιεν, απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι το κόστος της μετάβασης είναι πολύ υψηλό (σύμφωνα με υπολογισμούς της Επιτροπής η επίτευξη των στόχων αυτών απαιτεί επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 260 δισ. ευρώ ετησίως), τόνισε χτες ότι «θα πρέπει να αναλογιστούμε ποιο θα είναι το κόστος αν δεν δράσουμε».

Μέχρι στιγμής, πάντως, οι πρώτες αντιδράσεις στους στόχους που θέτει η Επιτροπή καταγράφηκαν από τα ανατολικά κράτη - μέλη, όπως η Πολωνία και η Τσεχία, που ακόμα διατηρούν υψηλό βαθμό εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Η δεύτερη ζήτησε μεταξύ άλλων την αναγνώριση εκ μέρους της ΕΕ της πυρηνικής ενέργειας ως «πηγής μηδενικών εκπομπών».

Τα υπόλοιπα θέματα

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συζήτησαν επίσης το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ), όπως αποκαλείται ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να συζητήσει την ιδέα διάσκεψης «για το μέλλον της Ευρώπης» με ημερομηνία έναρξης το 2020 και ολοκλήρωσης το 2022, με συμμετοχή του Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής στους αντίστοιχους ρόλους τους. Αλλα θέματα της συνεδρίασης είναι η εταιρική σχέση ΕΕ - Αφρικής, οι σχέσεις με τη Ρωσία, το εμπόριο, με καταγεγραμμένη την ανησυχία της ΕΕ «για την παράλυση του μηχανισμού επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ», με βάση τη στάση των ΗΠΑ.

Σήμερα Παρασκευή πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης (σε διευρυμένη σύνθεση). Οι ηγέτες της ΕΕ των «27» θα εξετάσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά την εφαρμογή της Δήλωσης που εξέδωσε η αντίστοιχη Σύνοδος Κορυφής τον Ιούνη του 2019 και συγκεκριμένα όσον αφορά την αναθεώρηση της Συνθήκης για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), το Δημοσιονομικό Μέσο Σύγκλισης και Ανταγωνιστικότητας (BICC), τις τεχνικές εργασίες για την ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης.

Τέλος, σήμερα οι ηγέτες της ΕΕ των «27» θα συζητήσουν σχετικά με το Brexit και την προετοιμασία των διαπραγματεύσεων για τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου μετά την αποχώρηση του δεύτερου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ