Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ «ΚΟΚΚΙΝΩΝ» ΔΑΝΕΙΩΝ
Μόνιμο αντιλαϊκό προαπαιτούμενο το χτύπημα της λαϊκής κατοικίας

Σειρά Υπουργικών Αποφάσεων δρομολογούνται το επόμενο διάστημα, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το σχέδιο «Ηρακλής», που αφορά τη μοιρασιά του πακέτου κρατικών εγγυήσεων ύψους 12 δισ. ευρώ προς τους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «τεχνικές λεπτομέρειες», ακόμη και μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, παραμένουν στο τραπέζι των παζαριών της κυβέρνησης με την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδας, αύριο, Παρασκευή, θα δημοσιοποιήσει την «ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική», στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, ενώ βέβαια οι στόχοι για την απομείωσή τους θα απαιτήσουν και συνοδευτικές αντιλαϊκές παρεμβάσεις, σε συνέχεια του πρόσφατου νόμου.

Να σημειωθεί ότι με το σχέδιο «Ηρακλής» «διευθετούνται» προβληματικά δάνεια της τάξης των 30 δισ. ευρώ από περίπου 75 δισ. σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι να συρρικνωθούν κατά 48,5 δισ. ευρώ (από περίπου 74,5 δισ. σήμερα), μέχρι το τέλος του 2021, με φόντο βέβαια και το «μεταβατικό καθεστώς» της όποιας παρεχόμενης προστασίας στην πρώτη κατοικία.

Ο «Ηρακλής» έρχεται να επιταχύνει τις πωλήσεις προβληματικών δανείων από τις τράπεζες σε funds και άλλους εμπλεκόμενους «παίχτες» και μάλιστα με την προκλητική κάλυψη των παρεχόμενων κρατικών εγγυήσεων. Θυμίζουμε ότι με τις διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου προβλέπονται «απαλλαγές» σε επενδυτές που θα εμπλακούν στις τιτλοποιήσεις «κόκκινων» τραπεζικών δανείων.

Την ίδια ώρα, στις προτεραιότητες κυβέρνησης και «θεσμών» για την επόμενη περίοδο βρίσκεται η «ολοκληρωμένη στρατηγική για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους», με «ενοποίηση των διάσπαρτων μηχανισμών και εργαλείων», που σηματοδοτεί την ακόμα μεγαλύτερη ένταση των εκβιασμών και των πλειστηριασμών για τις κάθε είδους οφειλές της λαϊκής οικογένειας. Σε αυτό το πλαίσιο, δρομολογείται ο λεγόμενος «ενιαίος πτωχευτικός κώδικας» για τη διαχείριση των κάθε είδους οφειλών για τα νοικοκυριά καθώς και για επιχειρήσεις, όπως για χρέη σε τράπεζες, φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ κ.α.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, σύμφωνα με τα οποία από την 1η Ιούλη, όταν ξεκίνησε η λειτουργία της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, μέχρι τις 13 Δεκέμβρη, έχουν υποβληθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες 1.120 αιτήσεις, έχουν δοθεί 274 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες, έχουν γίνει αποδεκτές (από τους δανειολήπτες) μόλις 64 προτάσεις ρύθμισης και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων και από αυτές έχει εγκριθεί η παροχή κρατικής επιδότησης σε 31.

Απεργία σήμερα στην Τράπεζα Πειραιώς

Σε απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς και σε τρίωρη στάση εργασίας οι εργαζόμενοι των άλλων τραπεζών (12 μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας), μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΟΤΟΕ).

Στο πλαίσιο της απεργίας, θα γίνει συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς στην οδό Αμερικής. Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας, όπου είναι προγραμματισμένη νέα τριμερής συνάντηση για τις 24 απολύσεις εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς.

Χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ