Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 29 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 28 Δεκέμβρη

1895 Οι αδερφοί Λιμιέρ προβάλλουν στο Παρίσι την πρώτη κινηματογραφική ταινία, η οποία διαρκεί μόλις 1 λεπτό.

1909 Ο Ελευθέριος Βενιζέλος καταφθάνει στην Αθήνα από την Κρήτη, ύστερα από πρόσκληση του Στρατιωτικού Συνδέσμου, προκειμένου να αναλάβει τα ηνία της κυβέρνησης.

1920 Θεσπίζεται το παράσημο της Κόκκινης Σημαίας της Εργασίας στη Σοβιετική Ενωση.

1931 Η κυβέρνηση Βενιζέλου αποφασίζει τη διάλυση της «Ενωσης Νομικών», επειδή αποκάλυψε τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονταν οι κομμουνιστές κρατούμενοι των φυλακών Αβέρωφ.

1944 Επειτα από σκληρή μάχη, οι Βρετανοί καταφέρνουν να καταλάβουν ολόκληρη την περιοχή του Ψυρρή και προωθούνται προς το Μεταξουργείο. Η πρόταση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ προς τον αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό για αμοιβαία απελευθέρωση των αιχμαλώτων και των δύο πλευρών έπεσε στο κενό. Ο ΕΛΑΣ προχώρησε σε μονομερή απελευθέρωση όσων δεν βαρύνονταν με εγκληματικές πράξεις κατά του λαού (δοσίλογοι κ.λπ.).

1947 Ορίζονται οι πρώτοι 18 πολιτικοί επίτροποι του ΔΣΕ. Κύρια αποστολή του πολιτικού επιτρόπου ήταν η οργάνωση της πολιτικής δουλειάς μέσα στις μονάδες του ΔΣΕ, η καλλιέργεια και διαμόρφωση συνειδητών ταξικών μαχητών, με γνώση και πίστη γιατί πολεμούν.

1949 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αποφασίζει να εκδοθούν στα Ελληνικά, μέσα σε δύο χρόνια, τα «Διαλεχτά Εργα» των Μαρξ, Ενγκελς και Λένιν, καθώς και τα «Ζητήματα Λενινισμού» του Στάλιν.

1963 Με παρέμβαση των Βρετανών χαράσσεται η «πράσινη γραμμή» στη Λευκωσία.

Κυριακή 29 Δεκέμβρη

1877 Πεθαίνει ο πολιτικός Δημήτριος Βούλγαρης, 8 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1890 Ο αμερικανικός στρατός ανοίγει αναίτια πυρ εναντίον καταυλισμού των ινδιάνων Λακότα στο Γούντεν Νι Κρικ, δολοφονώντας σχεδόν 300 άνδρες, γυναίκες και παιδιά («Σφαγή του Γούντεν Νι»).

1918 Ξεκινά τις εργασίες του το ιδρυτικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας (30/12/1918 - 1/1/1919).

1929 Το συνέδριο του Ινδικού Εθνικού Κογκρέσου στη Λαχόρη εγκρίνει απόφαση για την καμπάνια πολιτικής ανυπακοής κατά των δυνάμεων του βρετανικού ιμπεριαλισμού.

1933 Ρουμάνοι φασίστες δολοφονούν τον πρωθυπουργό της χώρας Ι. Δούκα.

1944 Στο μέτωπο της Αθήνας, η πίεση στο Ανεξάρτητο Απόσπασμα του ΕΛΑΣ στη γραμμή Αμπελόκηποι - Γηροκομείο εντείνεται. Στον Πειραιά, ο ΕΛΑΣ, δίχως πλέον εφεδρείες και με ελάχιστα πυρομαχικά, συνεχίζει παρ' όλα αυτά να αποκρούει με επιτυχία τις επιθετικές ενέργειες των Βρετανών στη Δραπετσώνα. Στο μέτωπο της Ηπείρου, ο ΕΛΑΣ εκτοπίζει τον ΕΔΕΣ και από την Πρέβεζα. Ολόκληρη πλέον η Ηπειρος έχει ξεκαθαριστεί.

1965 Η σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων Ινδονήσιων κομμουνιστών από το στρατό φτάνει στο αποκορύφωμά της.

1966 Το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης εκδίδει απόφαση με την οποία καταδικάζει για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη τους Κοτζαμάνη και Εμμανουηλίδη σε 11 και 8 χρόνια φυλακή αντίστοιχα. Οι άλλοι 9 κατηγορούμενοι καταδικάζονται σε ποινές κάθειρξης από 3 έως 15 μήνες. Ολοι τους θα αποφυλακιστούν λίγο αργότερα από τη χούντα.

1972 Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κυκλοφορούν στις εργατογειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά προκηρύξεις κατά των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων.

1986 Πεθαίνει ο Σοβιετικός σκηνοθέτης Αντρέι Ταρκόφσκι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ