Παρασκευή 24 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Οικονομικές και γεωπολιτικές αλλαγές από τις «πράσινες» μπίζνες

Στο Νταβός μίλησε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ

Η Αγκ. Μέρκελ

Copyright 2020 The Associated

Η Αγκ. Μέρκελ
ΝΤΑΒΟΣ.--

Στις γιγαντιαίες και ιστορικές αλλαγές που έρχονται τις επόμενες δεκαετίες, αλλά και στις γεωπολιτικές μετατοπίσεις εξαιτίας της «προστασίας του κλίματος» και της ψηφιοποίησης, αναφέρθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ μιλώντας χτες στο 50ό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), τη σύναξη των εκπροσώπων του κεφαλαίου στο Νταβός της Ελβετίας.

«Τα επόμενα 30 χρόνια θα αλλάξει όλος ο τρόπος ζωής και επιχειρηματικής δράσης όπως τον είχαμε συνηθίσει», είπε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας τεράστιος μετασχηματισμός στον τρόπο που λειτουργούν οι επιχειρήσεις, αναπτύσσοντας νέες αλυσίδες αξίας.

Ερωτηθείσα για την αυξανόμενη κυριαρχία της Κίνας και τον ανταγωνισμό της με τις ΗΠΑ, η Μέρκελ «απέρριψε» έναν «νέο διπολικό κόσμο» και τάχθηκε υπέρ του «πολυπολικού». Παρότι με τις ΗΠΑ υπάρχουν περισσότερες «κοινές αξίες», «οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να πάρουν σοφές αποφάσεις ως προς τις κινεζικές προσφορές στην εποχή της ψηφιοποίησης», είπε, με φόντο και την κόντρα για τον κινεζικό κολοσσό «Huawei» και αν θα πρέπει να αποκλειστεί από την κατασκευή του δικτύου 5G στη Γερμανία.

Αναφορικά με τη διεθνή κατάσταση είπε πως «η Γερμανία δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τα γεγονότα του κόσμου» και πως το 2015 το μεγαλύτερο λάθος δεν ήταν ότι η Γερμανία δέχτηκε πρόσφυγες, αλλά το ότι δεν είχε φροντίσει να υπάρξουν οι προϋποθέσεις να παραμείνουν στις πατρίδες τους (Συρία, Ιράκ κ.λπ.).

Ακριβώς σε αυτό το σημείο βρήκε «πάτημα» για να δικαιολογήσει ενεργότερη ιμπεριαλιστική εμπλοκή της Γερμανίας στο μέλλον, όπως σχεδιάζει π.χ. στην Αφρική. Χώρες όπως το Μάλι και ο Νίγηρας, «οι φτωχότερες στον κόσμο», θα πρέπει «να προστατεύονται από την τρομοκρατία που θα καθιστά κάθε αναπτυξιακή βοήθεια παράλογη», είπε η καγκελάριος και πρόσθεσε: «Ο Νίγηρας, για παράδειγμα, δαπανά 30% του κρατικού προϋπολογισμού για την ασφάλεια. Πρέπει να δράσουμε προληπτικά πριν από το ξέσπασμα προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει ανάπτυξη».

Κατά τη χτεσινή μέρα - σήμερα ολοκληρώνεται το Φόρουμ - έγιναν δεκάδες συζητήσεις, μία από τις οποίες με θέμα «Πώς να μετατρέψουμε τη διαμαρτυρία σε πρόοδο». Οπως σημειώνεται, «στον κόσμο γίνονται ολοένα και περισσότερες διαμαρτυρίες για την ανισότητα, τη διαφθορά και την πολιτική καταπίεση. Αλλά είναι αποτελεσματικές; Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας προκαλούν πραγματική αλλαγή, ή απλώς παραλύουν τις πόλεις;». Σε αυτή τη συζήτηση συμμετείχε και ο πρώην «ακτιβιστής», άλλοτε διαδηλωτής στο WEF και συνιδρυτής της οργάνωσης «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ» (Occupy Wall Street), Μίκα Γουάιτ.

Σε άλλο πάνελ αναδείχθηκε το λεγόμενο μοντέλο του «συμμετοχικού καπιταλισμού», στο οποίο σύμφωνα με τον ιδρυτή του Φόρουμ, Κλάους Σβαμπ, ασκεί επιρροή και η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ