Παρασκευή 24 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Σε καραντίνα πόλεις για να μην εξαπλωθεί ο νέος κορονοϊός

ΠΕΚΙΝΟ.--

Οι αρχές της Κίνας έθεσαν χτες σε καραντίνα τη μεγαλούπολη Βουχάν (11 εκατομμυρίων κατοίκων) στα κεντρικά, όπου το Δεκέμβρη εμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός. Μέχρι χτες είχαν καταγραφεί επίσημα 634 κρούσματα του ιού στη συγκεκριμένη χώρα και 18 νεκροί, όλοι τους από την περιφέρεια Χουμπέι ή τα περίχωρά της. Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», τα μέχρι τώρα θύματα είναι ηλικίας 48 - 89 ετών και στην πλειοψηφία τους είχαν ήδη σοβαρά προβλήματα υγείας - διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα κ.λπ.

Το κινεζικό υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται όλα τα αεροπορικά, ακτοπλοϊκά, σιδηροδρομικά και οδικά δρομολόγια προς τη Βουχάν, ενώ όσα είχαν ήδη αρχίσει να εκτελούνται επέστρεψαν στο σημείο αναχώρησης.

«Οι κάτοικοι δεν θα μπορούν να φεύγουν από τη Βουχάν χωρίς συγκεκριμένο λόγο», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, συμπληρώνοντας ότι η απόφαση λήφθηκε «προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η εξάπλωση του ιού», με φόντο τις ανησυχίες που προκαλεί και η αυξημένη κίνηση, αφού αύριο 25 Γενάρη ξεκινούν στην Κίνα οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του νέου έτους.

Οι αρχές έχουν συστήσει στους κατοίκους της Βουχάν να μην κυκλοφορούν σε δημόσιους χώρους χωρίς μάσκα, ενώ θεωρούν πιο πιθανό ο ιός να διαδόθηκε από κάποιο άγριο ζώο στην υπαίθρια αγορά της Βουχάν.

Οπως είναι φυσικό, ο τοπικός πληθυσμός έχει ανησυχήσει, ενώ υπάρχουν καταγγελίες και για ξαφνικές αυξήσεις στις τιμές λαχανικών και άλλων τροφίμων.

Σε καραντίνα τέθηκε και η πόλη Χουανγκάνγκ (με 6 εκατ. κατοίκους), που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Γιανγκτσέ, σε απόσταση μικρότερη των 100 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Βουχάν. Αργότερα έρχονταν πληροφορίες και για άλλες πόλεις της επαρχίας Χουμπέι που επίσης τέθηκαν ή αναμενόταν να τεθούν σε καραντίνα.

Στο Πεκίνο οι αρχές ανακοίνωσαν την ακύρωση εκδηλώσεων για το νέο κινεζικό έτος. Αποφασίστηκε επίσης να κλείσει η «απαγορευμένη πόλη», «για να αποφευχθούν μολύνσεις που συνδέονται με τη συγκέντρωση επισκεπτών», όπως ανέφερε ανακοίνωση των υπεύθυνων.

Χτες, μετά από έκτακτη συνεδρίαση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι ναι μεν «είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κίνα» αλλά «δεν είναι ακόμη μια κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμια κλίμακα». Ο διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, είπε ότι «επί του παρόντος δεν υπάρχει καμιά απόδειξη μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Κίνας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να εξελιχθεί έτσι».

Την Τετάρτη συναγερμός σήμανε στην Αθήνα, όταν μωρό που έφτασε με απευθείας πτήση από το Πεκίνο με την οικογένειά του εμφάνισε υψηλό πυρετό. Τέθηκε σε καραντίνα και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων, όπου υποβλήθηκε σε σειρά εξετάσεων και τελικά διαπιστώθηκε ότι είχε προσβληθεί από γρίπη τύπου Β.

Στη Ρωσία, η επικεφαλής της κρατικής ρυθμιστικής αρχής για την ασφάλεια των καταναλωτών (Rospotrebnadzor), Ελένα Πόποβα, δήλωσε ότι έχει αρχίσει η ανάπτυξη εμβολίου κατά του ιού, προσθέτοντας ωστόσο ότι «η ανάπτυξη του εμβολίου είναι μια μακρά διαδικασία και η απόφαση για την ανάπτυξη του εμβολίου βασίζεται στους κινδύνους που δημιουργεί η τρέχουσα κατάσταση».

Χτες ανακοινώθηκε ότι επιβεβαιώθηκαν κρούσματα του ιού και σε Σαουδική Αραβία και Σιγκαπούρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ