Παρασκευή 24 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Αξιοποίηση της συγκυρίας για επίθεση Νετανιάχου και Πενς κατά του Ιράν

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Με τη συμμετοχή δεκάδων ηγετών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων και υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ολοκληρώθηκαν χτες στην Ιερουσαλήμ οι πολύμορφες εκδηλώσεις μνήμης με αφορμή την 75η επέτειο από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου στο Αουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό και το πέμπτο Διεθνές Φόρουμ για το Ολοκαύτωμα.

Μεταξύ των ηγετών που παρενέβησαν με ομιλίες στις κεντρικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο μνημείο Γιαντ Βάσεμ της Ιερουσαλήμ ήταν οι Πρόεδροι Ρωσίας, Γαλλίας, Γερμανίας (για πρώτη φορά), ο Βρετανός πρίγκιπας - διάδοχος Κάρολος και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς. Προκλητική ήταν η κοινή αναφορά του Ισραηλινού υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του Μ. Πενς στο Ιράν, το οποίο αμφότεροι κατηγόρησαν για αντισημιτισμό, ότι είναι «η μόνη χώρα στον κόσμο που αρνείται το Ολοκαύτωμα» και ότι απειλεί το Ισραήλ με εξαφάνιση.

Ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της χώρας του στις εκδηλώσεις μνήμης των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στην Ιερουσαλήμ, εκφώνησε την ομιλία του στα Αγγλικά, από σεβασμό στα αμέτρητα θύματα. Αναγνώρισε ότι «οι Γερμανοί δεν έμαθαν από την Ιστορία, αφού εξακολουθεί να διαδίδεται το μίσος». «Οι δράστες ήταν Γερμανοί. Οι δολοφόνοι, οι φρουροί, οι βοηθοί, οι οπαδοί ήταν Γερμανοί. Η βιομηχανική - μαζική δολοφονία 6 εκατομμυρίων Εβραίων είναι το μεγαλύτερο έγκλημα στην ανθρώπινη Ιστορία και διαπράχθηκε από τους συμπατριώτες μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην ομιλία του πρότεινε να γίνει μέσα στο 2020 διεθνής Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσίας, Γαλλίας, Βρετανίας, Κίνας), με στόχο την «προάσπιση της ειρήνης σε ένα περιβάλλον διεθνούς αστάθειας». Πρόσθεσε πως η διχόνοια ενόψει διαφόρων απειλών μπορεί να οδηγήσει «σε φοβερές συνέπειες». Νωρίτερα ο Πούτιν εγκαινίασε στην Ιερουσαλήμ ένα μνημείο για τα θύματα της πολιορκίας του Λένινγκραντ από τους ναζί, που διήρκεσε από το 1941 μέχρι το 1943 και είχε τουλάχιστον 800.000 θύματα.

Από τις εκδηλώσεις απουσίαζε ο Πρόεδρος της Πολωνίας, εξαιτίας της έντασης μεταξύ Βαρσοβίας και Μόσχας έπειτα από τις δηλώσεις του Πούτιν για συνεργασία της τότε πολωνικής κυβέρνησης με τον Χίτλερ, για αντισημιτισμό και για παραχάραξη της Ιστορίας σε σχέση με την Αντιφασιστική Νίκη και το ρόλο του Κόκκινου Στρατού.

Εντύπωση πάντως προκαλεί έρευνα που διενεργήθηκε το Νοέμβρη σε παγκόσμιο επίπεδο από την αμερικανική Anti-Defamation League και στην οποία διαπιστώνεται ότι συνολικά έχει αυξηθεί ο αντισημιτισμός, κυρίως στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ