Τρίτη 28 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
Δρομολογεί βαθύτερη εμπλοκή σε όλα τα μέτωπα

Από Σαχέλ και Λιβύη στην Αφρική, μέχρι Σαουδική Αραβία και Στενά του Ορμούζ

Το γαλλικό ελικοπτεροφόρο «Dixmude» στο λιμάνι του Πειραιά
Το γαλλικό ελικοπτεροφόρο «Dixmude» στο λιμάνι του Πειραιά
«Η Γαλλία και ο Πρόεδρος Μακρόν ανέλαβαν πρωτοβουλίες για να υπάρχει ένας Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Παρέμβασης ("European Intervention Initiative" - EII). Γιατί άλλο τα λόγια και η διπλωματία, άλλο τα μέσα εξαναγκασμού. Γι' αυτό πρέπει να έχουμε πρόθυμα ("willing") έθνη, όταν έρθει η ώρα. Αυτό άλλωστε κάνουμε με τους Ελληνες φίλους μας, τους κάνουμε να πλησιάσουν στο στενό κύκλο της Ευρωπαϊκής Αμυνας».

Τάδε έφη χτες ο πρέσβης της Γαλλίας Π. Μεζονάβ, επιβεβαιώνοντας ότι οι περιβόητες ιμπεριαλιστικές «συμμαχίες», που η κυβέρνηση της ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα παρουσιάζουν ως τάχα «εγγύηση» ασφάλειας και σταθερότητας, δεν φέρνουν παρά βαθύτερη εμπλοκή του λαού σε κόντρες και πολεμικά σχέδια για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

«Αποφασισμένα κράτη» για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις...

Ο Γάλλος πρέσβης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία του κατάπλου στον Πειραιά του θηριώδους ελικοπτεροφόρου πλοίου αμφιβίου επιθέσεως «Dixmude», που συμμετέχει για πρώτη φορά στην άσκηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων «Μέγας Αλέξανδρος 2020», με συμμετοχή και Αμερικανών, στο φόντο κλιμάκωσης των ανταγωνισμών στην Ανατ. Μεσόγειο για τις πηγές και τους διαύλους της Ενέργειας.

Σε αυτό το φόντο, ο πρέσβης θύμισε χτες ότι «η Γαλλία έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για να υπερασπιστεί η Ευρώπη τα συμφέροντά της όπου θίγονται», παραπέμποντας στον προαναφερθέντα ΕΙΙ, που στήθηκε το 2018 με συμμετοχή Βελγίου, Δανίας, Εσθονίας, Φινλανδίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Νορβηγίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Βρετανίας, Σουηδίας, Ιταλίας και Ρουμανίας, ως μια εν δυνάμει στρατιωτική δομή που θα δρα παράλληλα με το ΝΑΤΟ και την PESCO της ΕΕ, προκειμένου να παρακαμφθεί και η ανάγκη επίτευξης «ομοφωνίας» μεταξύ των 28 κρατών - μελών.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα αν υπάρχει ελληνικό «αίτημα» για συμμετοχή στην EII, απάντησε ότι η Γαλλία θέλει στην «πρωτοβουλία» «κράτη που κατά περίπτωση θα είναι αποφασισμένα να προχωρήσουν σε επιβολή μέτρων εξαναγκασμού».

«Πιστεύω», συνέχισε, «ότι υπάρχει πρόθεση η Ελλάδα να προστεθεί σε αυτόν τον κύκλο».

Προεξόφλησε δε ότι το θέμα θα συζητηθεί στη συνάντηση Μακρόν - Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού αύριο Τετάρτη στο Παρίσι.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει ότι είναι διατεθειμένη να γίνει και εκείνη μέλος. Γιατί δεν είναι μόνο πολιτικό αλλά και επιχειρησιακό μέτρο», επεσήμανε με νόημα, ζητώντας ουσιαστικά από την Αθήνα απτά δείγμα της αποφασιστικότητάς της να εμπλακεί επί του πεδίου των επιχειρήσεων.

...από την Αφρική μέχρι το Ορμούζ

Το οποίο πεδίο απλώνεται σε όλα τα σημεία του ορίζοντα, όπου έχουν συμφέροντα τα ευρωενωσιακά μονοπώλια, με την κυβέρνηση να δηλώνει το «παρών» σε όλα τα μέτωπα για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αρχής γενομένης από τη συμμετοχή της στην ευρωενωσιακή δύναμη που θα αναπτυχθεί στα Στενά του Ορμούζ, με τις κάννες στραμμένες στο Ιράν.

Θυμίζουμε πως σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση αποφάσισε τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού, και συγκεκριμένα με τη φρεγάτα «Σπέτσαι», στην ομάδα κρούσης (Carrier Group) που συνοδεύει αυτές τις μέρες το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» στο σκέλος της αποστολής του στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, καθώς αεροπλανοφόρο και συνοδεύοντα πλοία βρίσκονται νότια της Κρήτης, η αρμάδα θα πραγματοποιήσει συνεκπαίδευση με μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού. Κάτι αντίστοιχο αναμένεται και κατά την επιστροφή του από τον Περσικό Κόλπο.

Επίσης, στην ίδια ζώνη, ειλημμένη απόφαση του Μαξίμου θεωρείται και η αποστολή συστοιχίας ελληνικών «Πάτριοτ», με το ανάλογο προσωπικό, στη Σαουδική Αραβία ως μέρος των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων που περικυκλώνουν το Ιράν.

Ενώ, σε άλλο ένα δείγμα της «αποφασιστικότητας» της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» το Σαββατοκύριακο επανέλαβε την κυβερνητική πρόθεση να συμμετάσχει η Ελλάδα στη ναυτική επιχείρηση «Σοφία» της ΕΕ, με το πρόσχημα της «επιτήρησης της επιβολής του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη», καθώς και «σε πιθανή αποστολή ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ» στη Λιβύη, στέλνοντας δηλαδή στρατιωτικές δυνάμεις εκτός συνόρων στο «μάτι του κυκλώνα». «Η χώρα μας ως υπεύθυνο κράτος θα συμμετάσχει στις κοινές προσπάθειες για την επίλυση της λιβυκής κρίσης με κάθε μέσο που μπορεί να διαθέσει», διαβεβαίωσε, έχοντας ως παρακαταθήκη τη συμμετοχή και σε προηγούμενες φάσεις της επιχείρησης, με αεροσκάφος της ΠΑ.

Τα «διακυβεύματα» των επιχειρηματικών ομίλων...

Σε σύνδεση με τα παραπάνω, ο Γάλλος πρέσβης, καταγγέλλοντας από μέρους της κυβέρνησής του τις τουρκικές κινήσεις στην περιοχή και το τουρκολιβυκό μνημόνιο χάραξης ΑΟΖ, είπε ότι «η παρουσία αυτού του σημαντικού πλοίου (σ.σ. του ελικοπτεροφόρου) δείχνει το ενδιαφέρον των γαλλικών αρχών η Γαλλία να δηλώνει "παρών" σε αυτό το σημαντικό κομμάτι του κόσμου» για τα συμφέροντα των μονοπωλίων της, ενώ αποκάλυψε ότι το Παρίσι αποφάσισε την αποστολή στην περιοχή γαλλικής φρεγάτας που θα περιπολεί σε μόνιμη βάση, ώστε να στέλνει άμεσα σαφή εικόνα των όσων γίνονται εδώ, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιήσει ποιο λιμάνι θα έχει ως βάση και ποια θα είναι η κύρια περιοχή ευθύνης της.

Επανέλαβε ωστόσο ότι «στην Ανατ. Μεσόγειο τα διακυβεύματα είναι μείζονος σημασίας, γι' αυτό στέλνουμε φρεγάτα», δείχνοντας - σε αντίθεση με τα ευρωατλαντικά παραμύθια των αστικών κομμάτων - πως τα «διακυβεύματα» των ιμπεριαλιστών περιπλέκουν παραπέρα τους ανταγωνισμούς με θύματα τους λαούς στην Ανατ. Μεσόγειο.

Για τη συμμετοχή σε αυτούς τους ανταγωνισμούς - και όχι βέβαια για την άμυνα της χώρας - η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ενισχύσει παραπέρα τους εξοπλισμούς, με τον Γάλλο πρέσβη να προαναγγέλλει, μετά τη σύμβαση που υπογράφηκε για εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών «Mirage», αντίστοιχη σύμβαση για εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων «NH90», αλλά και εντατικότερες «διαπραγματεύσεις» για αγορά από τη Γαλλία δύο φρεγατών.

...«εγγύηση» μεγάλων κινδύνων για τους λαούς

Τα παραπάνω «εγγυώνται» πολύ μεγάλους κινδύνους για τον ελληνικό λαό και τους υπόλοιπους λαούς της περιοχής, όπως και παραπέρα υπονόμευση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Εξ ου και ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος και χτες, σε συνέντευξή του στον «ΑΝΤ1», επανέφερε σενάρια πολεμικής εμπλοκής με την Τουρκία: «Υπάρχουν "κόκκινες γραμμές" και αν αυτές παραβιαστούν και θιγούν ζωτικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, τότε η χώρα οφείλει να αντιδράσει. Ασφαλώς, δεν οφείλει να κάθεται αμέριμνη και αδρανής. Σε αυτό το πλαίσιο, φυσικά ξεκινώντας από τις διπλωματικές ενέργειες, εξετάζονται όλα τα σενάρια. Σε αυτά τα σενάρια είναι και αυτό της στρατιωτικής εμπλοκής».

Την ίδια ώρα βέβαια - ως την άλλη όψη των ίδιων σχεδιασμών - ο Ν. Δένδιας, στην προαναφερθείσα συνέντευξή του, επανέφερε τα σχέδια συνδιαχείρισης και ξόρκιζε το ενδεχόμενο να διακοπούν οι «δίαυλοι διαλόγου μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας», που πατρονάρονται από τους Αμερικανούς με βασικό στόχο να μη «διαταραχθεί» η «σταθερότητα» στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, λέγοντας πως «αυτό δεν πρόκειται να γίνει με δική μας υπαιτιότητα. Η χώρα μας απέδειξε ότι παρ' όλη την ένταση (...) έχει διάθεση να συντηρήσει το διάλογο και έχει θέληση να συζητάει για τα προβλήματα που υπάρχουν. Είναι άλλωστε προς το συμφέρον και των δύο μερών η συνέχιση του διαλόγου και η επίτευξη συνεννόησης». Τέλος, άφησε ανοιχτά και τα περί Χάγης: «Πρώτη η χώρα μας θα ήταν θετική σε προσφυγή σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, προκειμένου να επιλύσει τις διαφορές της με την Τουρκία. Αλλωστε και στο παρελθόν είχε υπάρξει σχετική συζήτηση, αλλά τελικά η Τουρκία είχε υπαναχωρήσει. Ομως για να φτάσουμε εκεί θα πρέπει και τα δύο μέρη να έχουν συμφωνήσει σε τι διαφωνούν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οχι φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα(2024-01-20 00:00:00.0)
«Φτερά» εμπλοκής σε επικίνδυνα ευρωατλαντικά σχέδια(2022-01-20 00:00:00.0)
Σχέδια παραπέρα εμπλοκής, με μεγάλους κινδύνους για το λαό(2020-05-13 00:00:00.0)
Βαθαίνει η εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, «απέναντι στον ανταγωνισμό με Ρωσία και Κίνα»(2020-02-18 00:00:00.0)
«Βρώμισε ο τόπος» ΑμερικανοΝΑΤΟικούς(2020-01-28 00:00:00.0)
Προσαρμογές(2018-04-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ