Τρίτη 28 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Επιστρατεύει τα χρεοκοπημένα παραμύθια και τα κάλπικα για το λαό διλήμματα

Το παραμύθι των «προοδευτικών κυβερνήσεων» στο έδαφος του καπιταλισμού, τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε «προοδευτικούς» και «συντηρητικούς» υπηρέτες του κεφαλαίου επανέφερε σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας.

Αξιοποιώντας την «πάσα» της κυβέρνησης της ΝΔ και τους εκβιασμούς περί «πολλαπλών εκλογών» και ερωτώμενος για το αν μπορεί να προκύψει και στην Ελλάδα μία κυβέρνηση συνεργασίας όπως στην Πορτογαλία και την Ισπανία, ο Αλ. Τσίπρας σημειώνει πως «οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Θα είναι συνεπώς μια ευκαιρία για όλα τα κόμματα, τα πρόσωπα, τις πολιτικές δυνάμεις, που τάσσονται κατά της δεξιάς και της άκρας δεξιάς, να απαντήσουν στο δίλημμα: Προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, ή επιστροφή στο μοντέλο της παντοδυναμίας του ενός, που αποδείχτηκε καταστροφικό για τη χώρα». Αναπαράγει δηλαδή τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τις άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις και «προσπερνά» το γεγονός ότι «κοινός τόπος» για όλους και «συγκολλητική ουσία» για τη διαμόρφωση των αστικών κυβερνητικών σχημάτων είναι η στρατηγική του κεφαλαίου που υπηρετούν. Ενώ μονοκομματικές και «πολυκομματικές» κυβερνήσεις, όπως και η δικιά του συγκυβέρνηση με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, από κοινού τσάκισαν το λαό για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Τη στρατηγική αυτή, άλλωστε, που υπηρετεί και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, υπερασπίζεται στη συνέντευξή του, με τη χαρακτηριστική αποστροφή πως «στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής, η ΝΔ βρήκε το δρόμο εντελώς στρωμένο» και ότι «τρώει από τα έτοιμα», αλλά υποτίθεται - κατά τον Αλ. Τσίπρα - «προκειμένου να υπηρετήσει μια εκ διαμέτρου αντίθετη πολιτική από εμάς».

Χαρακτηριστικό και το όψιμο και υποκριτικό «ενδιαφέρον» για τους εργαζόμενους, που γίνεται από τη σκοπιά του πώς θα βάλουν πλάτη για την καπιταλιστική κερδοφορία και θα εξασφαλιστεί η «κοινωνική ειρήνη», με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να παραπονιέται στη ΝΔ πως με την πολιτική που ακολουθεί «δεν πρόκειται να έρθει η ανάπτυξη, αλλά η κοινωνική αποσταθεροποίηση».

Σε ερώτηση για το Ασφαλιστικό, «σφυρίζοντας κλέφτικα» για το νόμο Κατρούγκαλου, που η κυβέρνηση της ΝΔ θωρακίζει νομοθετικά και πάει πολλά βήματα παραπέρα πάνω στους ίδιους πυλώνες της ιδιωτικοποίησης που στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρωθυπουργός απογειώνει την κοροϊδία «ανησυχώντας» γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ... καταργεί «τη μόνιμη 13η σύνταξη που θεσπίσαμε πέρυσι το Μάη», το εφάπαξ και κουτσουρεμένο επίδομα που η τότε κυβέρνηση βάφτισε 13η σύνταξη.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που η κυβέρνησή του δεν προλάβαινε να μαζέψει τα εύσημα του κεφαλαίου, που - κατά τον ΣΕΒ - υλοποίησε πάνω από το 60% των αιτημάτων του, δεν διστάζει να πει πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «γίναμε κόκκινο πανί για τα μεγάλα αφεντικά, που θεωρούν κάθε κυβέρνηση υπάλληλό τους».

Την ίδια ώρα, αξιοποιώντας την ευκαιρία των 5 χρόνων από όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε το «χρίσμα» της αστικής τάξης, ο πρόεδρός του, με «διδαχές», όπως «οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές. Στην πολιτική όπως και στη ζωή, άλλο πράγμα τι θέλεις να κάνεις και άλλο τι μπορείς» και με το σκεπτικό πως το 3ο μνημόνιο που έφερε η κυβέρνησή του και ψήφισε από κοινού με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ήταν... καλύτερο από εκείνο που θα έφερναν οι άλλοι δύο, που «θα έδιναν γην και ύδωρ», παραδίδει στα λαϊκά στρώματα μερικά ακόμα μαθήματα «ρεαλισμού» της υποταγής στα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ο Αλ. Τσίπρας εκτιμά ακόμη πως η ΝΔ δεν θα εξαντλήσει την τετραετία και πως «η φθορά της κυβέρνησής του έχει αρχίσει και ήδη στελέχη της ΝΔ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ερωτοτροπούν με την ιδέα να προλάβουν την ανατροπή των συσχετισμών, με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σε μια τετρασέλιδη συνέντευξη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκει ούτε μια λέξη να πει για την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά ή για την κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις που προετοίμασε η κυβέρνησή του και βρίσκεται αυτές τις μέρες για ψήφιση στη Βουλή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο λαός με το δικό του σχέδιο(2021-11-06 00:00:00.0)
Παρουσίασε την πρότασή του που είναι η άλλη όψη της αντιλαϊκής - αντεργατικής διαχείρισης(2021-06-17 00:00:00.0)
Προσπάθησε να κρύψει τα «άπλυτα» για να στηθούν οι κάλπικες διαχωριστικές γραμμές(2020-07-10 00:00:00.0)
Ηθελε περισσότερα και νωρίτερα για το κεφάλαιο(2020-06-12 00:00:00.0)
Τα διλήμματα...(2019-05-29 00:00:00.0)
Δίνουν τα ρέστα τους για το κεφάλαιο, τάζουν φιλοδώρημα στο λαό(2019-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ