Τρίτη 4 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΚΟ!
Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στη Λάρυμνα

Στη Γενική Συνέλευση του επιχειρησιακού σωματείου στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, που γίνεται σήμερα Τρίτη στη 1 μ.μ. στην πύλη του εργοστασίου, καλεί το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, καταγγέλλοντας τη συνεργασία κυβέρνησης - επιχειρηματικών ομίλων για τον οικονομικό στραγγαλισμό της επιχείρησης.

Στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι κυβέρνηση και διοίκηση κλείνουν «με δόλιους τρόπους τη ΛΑΡΚΟ (...) σε συνεργασία με επιχειρηματικούς ομίλους, πελάτες της ΛΑΡΚΟ αλλά και ενδιαφερόμενους για την αρπαγή του ορυκτού πλούτου. Μάλιστα, για να μην έχουν την πολιτική ευθύνη, την αφήνουν να κλείσει μόνη της, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια ότι μπορεί σε αυτόν το δρόμο να πάρει κι άλλες ανθρώπινες ζωές».

Μεταξύ των μεθοδεύσεων που χρησιμοποιούν είναι η εντολή της κυβέρνησης να δεσμευτούν 15 εκατομμύρια ευρώ που δικαιούται η ΛΑΡΚΟ.

Παράλληλα, πελάτες της ΛΑΡΚΟ «έκοψαν τις παραγγελίες για να οξύνουν τον οικονομικό στραγγαλισμό».

Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι να μην υπάρχουν ανταλλακτικά, μηχανήματα να μένουν εκτός λειτουργίας, να είναι θέμα χρόνου «το γενικό σταμάτημα της παραγωγής», η γενίκευση της «στάσης πληρωμών».

«Ανοιχτά οι ίδιοι ομολογούν ότι "το Φλεβάρη θα έχουνε πρόβλημα και ο Μάρτης δεν βγαίνει"», επισημαίνει το Συνδικάτο, εξηγώντας ότι στόχος τους είναι «οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ να δεχτούν τα σχέδια της κυβέρνησης που ερημώνουν την περιοχή μας, μας οδηγούν στην ανέχεια, στην εξαθλίωση, στην ανεργία».

Υπάρχει η πείρα από το παράδειγμα της ΕΛΒΟ

«Μηχανισμοί της κυβέρνησης και των συμφερόντων αυτών, μέσα και έξω από το εργοστάσιο, καλλιεργούν τη "διέξοδο του εκκαθαριστή που θα διασφαλίσει τη λειτουργία και τους εργαζόμενους"», σημειώνει το Συνδικάτο και απαντά: «Ας δούμε τι σημαίνει εκκαθάριση εν λειτουργία με μοντέλο ΔΕΚΟ. Ας δούμε τους συναδέλφους μας στην ΕΛΒΟ. Ενιαίο μισθολόγιο. Δηλαδή 12 μισθοί αντί για 14. Περικοπές στον μηνιαίο μισθό από 12% έως 30%. Αποζημιώσεις το ανώτερο 6 μισθοί και αυτοί όπως θα διαμορφωθούν από το ενιαίο μισθολόγιο.

Στην ΕΛΒΟ, με πρόταση και ευθύνη του σωματείου τους, τα δέχτηκαν τα παραπάνω οι εργαζόμενοι. Ομως για 5 έτη έπαιρναν έναντι του μισθού που είχε διαμορφωθεί από το ενιαίο μισθολόγιο και στο τέλος τους έβαλαν να επιλέξουν αν θέλουν να πάνε σε άλλη υπηρεσία ως συνέχεια, χωρίς αποζημίωση δηλαδή. Δέχτηκαν κι αυτό.

Αποτέλεσμα: Από τους 300 εργαζόμενους, εφόσον έχασαν ό,τι κεκτημένο είχαν όλοι τους, μέσα από το ενιαίο μισθολόγιο, εφόσον είχαν μαζευτεί δεκάδες μισθοί με την τακτική του έναντι, ως δεδουλευμένα, τελικά 200 σκόρπισαν σε διάφορες υπηρεσίες. Οι 100 περιμένουν την απόλυσή τους. Η ΕΛΒΟ έχει κλείσει (...) Δεν υπάρχει παράδειγμα καλής εκκαθάρισης».

«Το συλλαλητήριο μας δείχνει το δρόμο»

«Το συλλαλητήριο μας δείχνει το δρόμο που μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα αν παλέψουμε όλοι μαζί. Θα τα χάσουμε όλα αν υποκύψουμε», τονίζει το Συνδικάτο και επαναφέρει τα αιτήματα του ψηφίσματος του μεγάλου συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε στις 25/1 στην Αθήνα.

  • Το αντεργατικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ, το οποίο αφήνει «στον αέρα» τους εργαζόμενούς της, επανέλαβε χτες μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την επιβολή καθεστώτος «ειδικής διαχείρισης» και πρόσθεσε ότι σύντομα θα υπάρξει κοινή τροπολογία με το υπουργείο Οικονομικών στη βάση των αποφάσεων της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Προβλέπονται ο διαχωρισμός των στοιχείων ενεργητικού της εταιρείας και η διεξαγωγή δύο παράλληλων διαγωνισμών για τα ορυχεία και για το εργοστάσιο, «ώστε να υπάρξει ένας επενδυτής που θα συνάψει νέες συμβάσεις με τους εργαζόμενους, αποφασίζοντας ο ίδιος ποιους και πόσους θα πάρει».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ