Τρίτη 4 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ
Αμεση και δυναμική η απάντηση στη δολοφονική επίθεση ενάντια σε μετανάστες εργάτες γης

«Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει νέα Μανωλάδα», ξεκαθάρισαν Ελληνες και μετανάστες εργάτες με μαχητική συγκέντρωση το Σάββατο

Από τη μαχητική συγκέντρωση στο Μαραθώνα
Από τη μαχητική συγκέντρωση στο Μαραθώνα
Συγκέντρωση και μαχητική πορεία στους δρόμους του Μαραθώνα πραγματοποίησαν το Σάββατο Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι, με την οργή να ξεχειλίζει για τη δολοφονική επίθεση εργοδότη εναντίον μεταναστών εργατών γης επειδή του ζήτησαν να πληρωθούν.

«Είμαστε εργάτες, δεν είμαστε σκλάβοι», ξεκαθάρισαν οι μετανάστες εργαζόμενοι και μαζί με τους Ελληνες συναδέλφους τους διαδήλωσαν δυναμικά με το σύνθημα «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι».

Την κινητοποίηση διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, πραγματοποιώντας αρχικά συγκέντρωση μπροστά από το δημαρχείο του Μαραθώνα.

Σε αυτήν παραβρέθηκαν ο Ν. Στεφανίδης, δημοτικός σύμβουλος Μαραθώνα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Σ. Ηλίας, πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Βαρνάβα και οι Αγωνιστικές Ομάδες Γυναικών Μαραθώνα και Ραφήνας (μέλη της ΟΓΕ).

Δυναμώνουμε την οργάνωση και τον κοινό ταξικό αγώνα Ελλήνων και μεταναστών

Μιλώντας εκ μέρους της Γραμματείας Μεταναστών - Προσφύγων του ΠΑΜΕ, ο Βασίλης Σταμούλης ξεκαθάρισε πως «Ελληνες και ξένοι εργάτες είναι ενωμένοι απέναντι στη σύγχρονη σκλαβιά» και κάλεσε τους εργαζόμενους της περιοχής «να καταδικάσουν την εγκληματική ενέργεια, αλλά και την αντεργατική πολιτική όλων των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων, το κυνηγητό σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών, μια πολιτική που δίνει "αέρα στα πανιά" της εργοδοσίας». Καταδίκασε την τρομοκρατία, τα μεροκάματα πείνας, τη δουλειά - «λάστιχο» όταν θέλει το αφεντικό και όσες ώρες θέλει, υπογραμμίζοντας πως όλα αυτά οδηγούν στην αύξηση της εκμετάλλευσης.

Με σύνθημα «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι» ακολούθησε δυναμική πορεία
Με σύνθημα «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι» ακολούθησε δυναμική πορεία
«Αυτή είναι η "κανονικότητά" τους, η "ανάπτυξή" τους και τα κέρδη τους που είναι βαμμένα με αίμα», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης είναι γνωστές σε όλες τις κυβερνήσεις και στη σημερινή της ΝΔ και στην προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ. (...) Παρά τα ψεύτικα λόγια συμπάθειας στους μετανάστες, τα προβλήματά τους παραμένουν. Οι μετανάστες εργάτες ένα δρόμο έχουν. Το δρόμο της οργάνωσης και του ταξικού αγώνα, του κοινού αγώνα με τους Ελληνες εργάτες. Πρέπει να διεκδικούμε, γιατί τίποτα δεν χαρίστηκε. Να διεκδικήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας για την ανατροπή της σύγχρονης σκλαβιάς», σημείωσε, καλώντας τους μετανάστες να οργανωθούν στο σωματείο για να διεκδικήσουν αυξήσεις στα μεροκάματα, ανθρώπινο ωράριο και αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και ζωής.

Από την πλευρά του, ο Μάης Μέντης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, καταδίκασε την «απαράδεκτη, τη βρώμικη ενέργεια του σύγχρονου τσιφλικά, να πυροβολήσει τον συνάδελφο εργάτη γης από την Ινδία. Είναι μια ενέργεια που η εργοδοσία δεν θα διστάσει να ξαναπράξει όπου βρει τους εργάτες ανοργάνωτους, που δεν θα διστάσει να ξαναπράξει προκειμένου να διασφαλίσει τα κέρδη της, να εκφοβίσει τους εργάτες», σημείωσε. Παράλληλα, κατήγγειλε «την απαράδεκτη στάση των αρμοδίων αρχών, Αστυνομίας, κρατικού μηχανισμού, κ.λπ., που αντί να πράξουν τα αυτονόητα εναντίον του θύτη, τελικά τα έβαλαν με το θύμα, απειλώντας τον ότι θα πάει φυλακή γιατί ο μηχανισμός των δουλεμπόρων δεν του είχε αποδώσει τα χαρτιά του».

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, ξεκαθάρισε, μεταξύ άλλων: «Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει νέα Μανωλάδα σε κανένα χωράφι. Πρέπει όλοι οι συνάδελφοι να γραφτούμε στο Συνδικάτο μας και να αγωνιστούμε. Να δοθούν άδειες παραμονής για όλους τους εργάτες».

Τέλος, ο Αμίν Βακάας, από την Επιτροπή Σωματείου Τροφίμων - Ποτών - Γάλακτος, υπογράμμισε ότι «είμαστε όλοι εργάτες, είτε είμαστε Ινδοί, είτε Πακιστανοί, είτε Μπαγκλαντέζοι. Αυτό το κακό που έγινε, δεν θα ξαναγίνει ποτέ. Ηρθαμε στην Ελλάδα για να βγάλουμε μεροκάματο, να φτιάξουμε μια καλύτερη ζωή και όχι για να σκοτώσουμε. Ηρθαμε από το χειρότερο. Ευχαριστούμε τους Ελληνες που μας βοηθάνε. Επειδή ένας άνθρωπος δεν μπορεί από μόνος να κάνει τίποτα, πρέπει να είμαστε όλοι οι εργάτες ενωμένοι». Στους συγκεντρωμένους μίλησε επίσης ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας, Τζ. Ασλάμ.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Μαραθώνα, ενώ μετά την πορεία πολλοί μετανάστες εργάτες γης έδωσαν τα στοιχεία τους για να γραφτούν στο Συνδικάτο.

  • Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μαραθώνα στις 30/1, όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις αρνήθηκαν να τεθεί ως θέμα ημερήσιας διάταξης το ψήφισμα καταδίκης της δολοφονικής επίθεσης που είχε καταθέσει η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ