Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
«Πρόληψη» με εθελοντισμό και αποθέωση της ατομικής ευθύνης

Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Πρόληψη, Προστασία και Προαγωγή της Υγείας - Ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας», με το οποίο τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν και σ' αυτόν τον τομέα ανάγονται σε θέμα «συντονισμού φορέων».

Το υπουργείο Υγείας ανακοινώνει με γενικολογίες σειρά «προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της Υγείας», αλλά δεν λέει κουβέντα για το ποιος θα τα υλοποιήσει, δεν αναφέρεται πουθενά σε προσλήψεις σε κρίσιμες ειδικότητες, δεν μιλάει για κρατική χρηματοδότηση. Αντ' αυτού λέει ότι τη δαπάνη για τα συγκεκριμένα προγράμματα θα την επωμιστούν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί, δηλαδή τα φορτώνει πάλι στο λαό. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που προωθείται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών, που κι αυτές βέβαια είναι κλεμμένα λεφτά των εργαζομένων.

Και ενώ η πολιτική για τη δημόσια Υγεία προϋποθέτει κρατικό κεντρικό σχεδιασμό και ανάπτυξη, η υλοποίηση του σχεδιασμού ανατίθεται σε ένα συνονθύλευμα αποδεκατισμένων, ανεπαρκών δημόσιων υποδομών, σχεδόν ανύπαρκτων υπηρεσιών της Τοπικής Διοίκησης, αλλά και στον επί πληρωμή «εθελοντισμό» και την «κοινωνία των πολιτών».

Το νομοσχέδιο αναφέρεται σε «περιορισμό των παραγόντων κινδύνου από την έκθεση στο αλκοόλ», όταν είναι ελάχιστα τα προγράμματα απεξάρτησης από το αλκοόλ (εντοπίζονται κυρίως στα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά). Κάνει λόγο για «Εθνικό Πρόγραμμα Προαγωγής της Υγιεινής Διατροφής και της Σωματικής Ασκησης», όταν όλα τα προγράμματα σωματικής άσκησης, ακόμα και στους δήμους, είναι επί πληρωμή, όταν από τα σχολεία λείπουν καθηγητές Φυσικής Αγωγής, όταν μια οικογένεια πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη για πιστοποιητικά από γιατρό και συνδρομή.

Μιλάει για «υγιεινή διατροφή» σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που ζουν από το κοινωνικό μέρισμα ή με το μισθό των 500 ευρώ, ενώ είναι γνωστό ότι η ποιοτική διατροφή συνδέεται άμεσα με το εισόδημα και τις συνθήκες ζωής ενός ανθρώπου, η δε παχυσαρκία είναι ένα σύνθετο πρόβλημα που απαιτεί τη συμβολή διαφόρων ειδικοτήτων. Την ίδια ώρα, διατροφολόγοι δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα στα Κέντρα Υγείας.

Η κυβέρνηση κάνει λόγο ακόμα για «Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου», όταν στα δημόσια νοσοκομεία «χτυπούν κόκκινο» οι ελλείψεις σε γιατρούς, εξοπλισμό κ.λπ. Αλλά και για «Εθνικό Πρόγραμμα Συστηματικού Προγεννητικού και Περιγεννητικού Ελέγχου», τη στιγμή που ακόμα και οι μαιευτικές κλινικές καταργούνται, συγχωνεύονται. Ουσιαστικά όλα τα παραπάνω παραπέμπονται στην αυξημένη ατομική ευθύνη της λαϊκής οικογένειας να ανταποκριθεί.

Τέλος, το νομοσχέδιο αναφέρεται σε «οργανωτικά θέματα υπηρεσιών δημόσιας Υγείας», βάσει του οποίου προβλέπεται η σύσταση επιστημονικών επιτροπών, ανακατεύοντας την τράπουλα. Χωρίς καμία εξαίρεση, όλες θα στήνονται με αποσπάσεις υπαλλήλων από τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ