Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Χαιρετίζει τον δίκαιο αγώνα που συνεχίζεται με άλλες μορφές

Ανακοίνωση μετά τη συντεταγμένη αποχώρηση των αγροτών από τα μπλόκα της Θεσσαλίας

Eurokinissi

Τον αγώνα για την επιβίωσή τους συνεχίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι με διάφορες μορφές, μετά τη συντεταγμένη αποχώρησή τους από τα μπλόκα και τις πολύμορφες αγωνιστικές συντονισμένες κινητοποιήσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα το 3ο δεκαήμερο του Γενάρη και κορυφώθηκαν με το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη το προηγούμενο Σάββατο.

Οι κινητοποιήσεις αυτές πολεμήθηκαν και συκοφαντήθηκαν με όλα τα μέσα που διαθέτει η κυβέρνηση, καταγγέλλει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) σε ανακοίνωσή της, με την οποία χαιρετίζει τους συναδέλφους αγρότες που συμμετείχαν στα μπλόκα σε όλη τη χώρα και ειδικά στον Τύρναβο και στον Πλατύκαμπο.

Οπως σημειώνει, «τα προβλήματα είναι πολλά και οξύνονται ακόμη περισσότερο από την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που ακολουθεί την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μεγάλο συντριπτικό χτύπημα θα έρθει και με την αναθεώρηση της ΚΑΠ που με διάφορες προφάσεις από τώρα αναδείχνουν ότι θα υπάρξει δραστική μείωση των ενισχύσεων».

Στο κενό τα ψέματα της κυβέρνησης

Για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις πολυήμερες κινητοποιήσεις που συντόνισε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η ΕΟΑΣΝΛ αναφέρει ότι χαρακτηρίστηκαν υποκινούμενες και κομματικοποιημένες από τον ίδιο τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ειπώθηκαν ψέματα ότι λύθηκαν τα προβλήματα και οι αγρότες είναι ικανοποιημένοι από την πολιτική της κυβέρνησης, ξεχάστηκαν προεκλογικές δεσμεύσεις του ίδιου του πρωθυπουργού στη Λάρισα για επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, δεσμεύσεις που προφανώς έγιναν προς άγραν ψήφων. Αξιοποιήθηκαν διάφοροι «πρόθυμοι» αγρότες που έτρεξαν να ικανοποιήσουν το ατομικό συμφέρον τους.

«Στόχος τους ήταν να μη βγει ούτε ένα τρακτέρ στη Λάρισα, στη Θεσσαλία, και σε όλη τη χώρα. Δεν τα κατάφεραν!», αναφέρει η ανακοίνωση, καταγγέλλοντας μάλιστα τις απειλές προς τον αντιπρόεδρο της ΕΟΑΣΝΛ, Α. Λαχανά, από κομματικό στέλεχος της ΝΔ στο δήμο Κιλελέρ, για να μη στηθεί μπλόκο στον Πλατύκαμπο.

Ειδικά για τον χαρακτηρισμό του παραδοσιακού χύμα τσίπουρου ως «προϊόντος απόσταξης μικρών διημέρων», που οδηγεί σε ξεκλήρισμα χιλιάδων αμπελοκαλλιεργητών, η ΕΟΑΣΝΛ τονίζει στην ίδια ανακοίνωση: «Το τσίπουρο ανήκει στους παραγωγούς του και όχι στα μεγάλα ποτοποιεία που έτρεξαν να συγχαρούν τον κ. Γεωργιάδη για την απόφασή του. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα ξεπατωθούν τα αμπέλια και οι καλλιεργητές αλλά εμείς θα ξεπατώσουμε την πολιτική τους. Επειδή το χύμα τσίπουρο είναι το πιο αγνό σε σχέση με τις βιομηχανίες, εμείς αντιπροτείνουμε στην κυβέρνηση να αποχαρακτηρίσει το τσίπουρο για τα ποτοποιεία και να το ονομάσει "προϊόν απόσταξης ποτοποιών" ενώ τσίπουρο να ονομάζεται το παραδοσιακό αγνό χύμα τσίπουρο».

«Κάνει την πάπια» ο υπουργός

Η ΕΟΑΣΝΛ υπογραμμίζει πως ενώ έχει ζητηθεί συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αυτός τους αποφεύγει γιατί «ξέρει ότι απέναντί του δεν έχει πρόθυμους να τους χτυπήσει την πλάτη ή να τους υποσχεθεί ατομικές λύσεις στα προβλήματα (...) Εμείς κατανοούμε τον υπουργό βεβαίως. Τι να μας έλεγε; Τα ψέματα που λέει για "λαϊκή κατανάλωση" στα ΜΜΕ και τους πρόθυμους ότι ουδέποτε η κυβέρνηση υποσχέθηκε επιστροφή στο πετρέλαιο; Να μας πει για την ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ; Να μας πει ότι είμαστε υποκινούμενοι; Να μας πει ότι το αίτημα για κατώτερη εγγυημένη τιμή είναι του ΚΚΕ ενώ ξεχνάει ότι η ίδια η ΕΕ έδινε κατώτερη τιμή στόχου στα προϊόντα; Οτι ο κ. Χατζηγάκης ως υπουργός της ΝΔ το 2009 μιλούσε για την αναγκαιότητα κατώτερων εγγυημένων τιμών; (...) Να μας πει για την πίστη της κυβέρνησης στη δήθεν ελεύθερη οικονομία της αγοράς, όταν η ίδια κυβέρνηση δίνει κατώτερη εγγυημένη τιμή στα φωτοβολταϊκά, στους επιχειρηματίες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στους εργολάβους στα διόδια που τα ακριβοπληρώνει ο ελληνικός λαός; Να μας πει για την περιβόητη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 9% που λόγω του αφορολόγητου που κατακτήσαμε στα μπλόκα αντιστοιχεί σε 178 ευρώ που ήδη τα έχουν πάρει πίσω και με το παραπάνω με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο;».

Η ΕΟΑΣΝΛ υπογραμμίζει πως ο αγώνας συνεχίζεται με άλλες μορφές, αλλά με τον ίδιο στόχο, να ανακοπεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα και να υπάρξουν κατακτήσεις στα δίκαια αιτήματά τους. Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην ανακοίνωση, «έχουμε δύο δρόμους. Ο ένας είναι η μαζική αγωνιστική απάντηση αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης και τα μπλόκα και ο άλλος δρόμος του καναπέ και της απραξίας που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο ξεκλήρισμα για τους περισσότερους από μας. Η επιλογή και η ευθύνη ανήκει στον καθένα μας».

Μήνυμα και από τη Νάουσα

Στο μεταξύ, την προβοκατόρικη προσπάθεια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Βορίδη, να υπονομεύσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις μέσα από στημένες συσκέψεις, όπως αυτή που έγινε στη Βέροια το περασμένο Σάββατο, τη μέρα του συλλαλητηρίου στην «Agrotica», καταγγέλλει ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας».

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός, «αφού παρέλασε από τα μεγάλα κανάλια, διαδίδοντας τα γνωστά περί "υποκινούμενων" κινητοποιήσεων, κομματικών κ.λπ., προχώρησε σε μια ακόμη μεθοδευμένη κίνηση, αυτήν τη φορά στη Βέροια και μάλιστα τη μέρα του συλλαλητηρίου στην "Agrotica" με προφανή σκοπό να κοπάσει τις όποιες αντιδράσεις των αγροτών, πράγμα που δεν μπόρεσε να πετύχει με τα ψίχουλα των de minimis. Μόνο γέλιο θα μπορούσε να προκαλέσει η άρον - άρον φυγή του υπουργού χωρίς να συζητήσει τα σοβαρά και πραγματικά προβλήματα των αγροτών.

(...) Στέλνουμε μήνυμα στον υπουργό και στην κυβέρνηση ότι ο αγώνας μας για την επιβίωση των οικογενειών μας δεν σταμάτησε, το αντίθετο, τώρα αρχίζει μέχρι την τελική δικαίωση των δίκαιων αιτημάτων μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ