Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Σύσκεψη σωματείων με θέμα τη ρύπανση και τη δυσοσμία από τα διυλιστήρια

Τη Δευτέρα 24 Φλεβάρη στις 6 μ.μ. στο ισόγειο του κτιρίου ΠΑΚΠΠΑ του δήμου Ελευσίνας (Παγκάλου και Κίμωνος)

Το σοβαρό πρόβλημα της ρύπανσης των ΕΛΠΕ στην ευρύτερη περιοχή του Θριασίου αναδεικνύει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Με σύνθημα «ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ - ΜΑΣ ΚΟΒΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ! Δεν ανεχόμαστε άλλο τη ρύπανση και τη δυσοσμία των ΕΛΠΕ! Καμία σκέψη για επέκταση στο χώρο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ», το Σωματείο καλεί συνδικάτα, συλλόγους και άλλους μαζικούς φορείς της Ελευσίνας σε ανοιχτή σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στο ισόγειο του κτιρίου ΠΑΚΠΠΑ του δήμου Ελευσίνας (Παγκάλου και Κίμωνος).

Στο κάλεσμα για τη σύσκεψη, το Σωματείο επισημαίνει:

«Οι κάτοικοι της Ελευσίνας και των γύρω περιοχών υποφέρουμε καθημερινά από την έντονη δυσοσμία και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Αποτέλεσμα είναι η συνεχής επιβάρυνση της υγείας και της ποιότητας ζωής μας, στο βωμό της αύξησης των κερδών των ΕΛΠΕ. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι εξελίξεις με το χώρο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ και το ενδεχόμενο επέκτασης των εγκαταστάσεων ακόμα πιο κοντά στα σπίτια μας, λίγα μόλις μέτρα μακριά από το Μπλόκο και τις εργατικές κατοικίες Μάνδρας.

Καλούμε όλα τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς, όλους τους εργαζόμενους και κατοίκους σε ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ γιατί δεν ανεχόμαστε να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση. Δεν ανεχόμαστε άλλο τα συνεχόμενα ρυπαντικά επεισόδια που συμβαίνουν τόσα χρόνια, όπως και την κατάρρευση και υποστελέχωση των δημόσιων μηχανισμών ελέγχου των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τις σκέψεις που γίνονται για επέκταση της βιομηχανικής δραστηριότητας των ΕΛΠΕ στο χώρο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ. Τη διακηρυγμένη πρόθεση σύνδεσης των διυλιστηρίων Ελευσίνας και Ασπροπύργου, μέσω αγωγού μεταφοράς καυσίμων, ο οποίος θα διέρχεται μέσα από το κέντρο της πόλης. Δεν ανεχόμαστε να ζούμε καθημερινά με τον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης.

Για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση ευθύνες έχουν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και η ΕΕ. Με την πολιτική τους όλα τα προηγούμενα χρόνια επέτρεψαν στα ΕΛΠΕ και στις άλλες βιομηχανίες να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, με κριτήριο το κέρδος τους, σε βάρος της υγείας μας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Ευθύνη έχουν επίσης τόσο οι σημερινές όσο και οι προηγούμενες διοικήσεις στην Περιφέρεια και στο δήμο, που με τη σιωπή τους ανέχτηκαν την υποβάθμιση της ζωής μας.

Σκοπός της σύσκεψης είναι να συναποφασίσουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες για να διεκδικήσουμε:

-- Να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των κατοίκων της περιοχής και των ίδιων των εργαζομένων στην επιχείρηση. Μέτρα που θα τα καθορίσουν οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς με βάση την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνικής και δεν θα τα καθορίσει η εταιρεία.

-- Να πραγματοποιηθεί επιδημιολογική έρευνα στους κατοίκους της περιοχής και στους εργαζόμενους της επιχείρησης. Να υποβληθούν άμεσα στις ενδεδειγμένες εξετάσεις για τις επιπτώσεις στην υγεία τους από τη μακροχρόνια έκθεση στους βιομηχανικούς ρύπους. Ολες οι απαιτούμενες ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις να πραγματοποιηθούν σε δημόσια νοσηλευτική μονάδα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων και των κατοίκων.

-- Οχι στις χορηγίες των ΕΛΠΕ, που δίνονται για να εξαγοράσουν την ανοχή μας για την κατάσταση που ζούμε. Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες μας σε σχολική στέγη, Υγεία, χώρους άθλησης και αναψυχής αποκλειστικά από το κράτος, την Περιφέρεια και τον δήμο, μέσα από γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

-- Να καταρτιστεί άμεσα ολοκληρωμένη εκτίμηση επικινδυνότητας και να διαμορφωθούν ανάλογα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περιοχή μας σε περίπτωση μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος, κάτι που δεν υπάρχει σήμερα.

-- Μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες του "Θριάσιου" Νοσοκομείου και του υποστελεχωμένου Κέντρου Υγείας Ελευσίνας. Να αναβαθμιστεί το Κέντρο Υγείας με όλες τις ειδικότητες, ούτως ώστε να επαρκεί για τις ανάγκες του πληθυσμού. Επίσης να ενισχυθεί με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό, ώστε να πραγματοποιεί σε συχνά χρονικά διαστήματα, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν μέσα στο χρόνο, τις επιδημιολογικές μελέτες που θα οδηγήσουν στη σωστή πρόληψη και περίθαλψη των κατοίκων της περιοχής, που είναι βεβαρημένη με τόσους βιομηχανικούς ρύπους.

-- Να αποτελεί ο χώρος της ΠΥΡΚΑΛ "νεκρή ζώνη" μεταξύ της Ελευσίνας και των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ. Να δοθεί ο χώρος στο λαό της Ελευσίνας για την κάλυψη των αναγκών του σε πράσινο και για την πρόσβασή του στο παραλιακό μέτωπο.

-- Καμία σκέψη για τη δημιουργία αγωγού μεταφοράς καυσίμων που θα διέρχεται μέσα από την πόλη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ