Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ
Τελικά, υπάρχει «σύνδρομο του Κόλπου»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μετά από μια δεκαετία διαψεύσεων, το αμερικανικό Πεντάγωνο παραδέχτηκε ότι οι βετεράνοι στρατιώτες του Περσικού Κόλπου έχουν διπλάσια πιθανότητα εμφάνισης της θανατηφόρας νευρολογικής ασθένειας «Λου Γκέχριγκ», ή αλλιώς του «συνδρόμου του Κόλπου». Μέχρι σήμερα, 100.000 βετεράνοι έχουν παρουσιάσει, σε κάποιο βαθμό, συμπτώματα του συνδρόμου, που κυριαρχείται από απώλεια μνήμης, διαταραχές ύπνου, μυϊκούς πόνους.

Η κοινή ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας και του αρμόδιου τμήματος Υποθέσεων των Βετεράνων βασίζεται, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», στα πρώτα αποτελέσματα έρευνας, υπό τον ειδικό επιδημιολόγο Ρον Χόρνερ, που διενεργήθηκε σε 2,5 εκατομμύρια βετεράνους που υπηρετούσαν στο αμερικανικό στράτευμα την περίοδο 1990 - 1991. Από αυτούς, το 1,8 εκατομμύριο δε συμμετείχε στις επιχειρήσεις στον Κόλπο, κυρίως ναυτικό και πεζοναύτες, και οι 700.000 συμμετείχαν, στρατός ξηράς και αεροπορία.

Στη δεύτερη αυτή ομάδα, αυτών που συμμετείχαν, έχουν επιβεβαιωθεί 40 περιπτώσεις του συνδρόμου, εκ των οποίων περισσότερες από τις μισές έχουν, ήδη, αποβεί θανατηφόρες. Από την πρώτη ομάδα, του 1,8 εκατομμυρίου, έχουν καταγραφεί 67 περιπτώσεις, εκ των οποίων κανένα δεν είχε τόσο σοβαρή μορφή. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι θα ληφθούν μέτρα για την άμεση χορήγηση επιδομάτων και άλλου είδους βοηθημάτων στους πάσχοντες και στις οικογένειές τους.

Παρ' όλα αυτά, υπογραμμίζεται ότι πρόκειται για «στατιστικό στοιχείο» και όχι για αποδείξεις, γι' αυτό και οι επιδημιολογικές έρευνες θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς. Επίσης, δε γίνεται ούτε νύξη για το λόγο, εξαιτίας του οποίου οι βετεράνοι του Κόλπου εμφανίζονται να έχουν διπλάσια πιθανότητα εμφάνισης της ασθένειας «Λου Γκέχριγκ». Ο γραμματέας του τμήματος Υποθέσεων των Βετεράνων, Αντονι Πρίντσιπι, τόνιζε ότι «οι κίνδυνοι των σύγχρονων πεδίων μαχών είναι πολύ μεγαλύτεροι από τις σφαίρες». Ο υπογραμματέας για θέματα Υγείας του Πενταγώνου, Ουίλιαμ Γουινκενγουέρντερ, δήλωνε ότι η ανακοίνωση έγινε στην παρούσα φάση, «επειδή υπάρχουν πολλές σκέψεις και ανησυχίες, λόγω της παρούσας συμμετοχής σε μάχες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ