Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ
Πλήρης η αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας

«Δε θα συμφωνήσουμε σε αυτό το κείμενο με τη σημερινή του μορφή», δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χ. Πρωτόπαππας, αναφερόμενος στην αμερικανοβρετανική πρόταση για την ενεργοποίηση του ευρωστρατού, πρόταση που ικανοποιεί τις αξιώσεις της Τουρκίας να τεθούν εκτός επιχειρησιακού σχεδιασμού περιοχές που εκτιμά πως άπτονται της εθνικής της ασφαλείας, όπως το Αιγαίο. Με το κείμενο αυτό αναβαθμίζεται ο ρόλος και ο λόγος της Τουρκίας, αν και μη μέλος της ΕΕ, ενώ η Ελλάδα σε περίπτωση έντασης στις σχέσεις της με τη γείτονα αφήνεται παντελώς ακάλυπτη.

Ας δούμε, όμως, τι συγκεκριμένα προβλέπεται στο κείμενο, όπως το δημοσίευσε χτες η εφημερίδα «Το Βήμα».

Στο άρθρο 1 επαναλαμβάνεται το άρθρο 7.1 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με το οποίο: «Η πολιτική της Ενωσης σχετικά με το άρθρο αυτό δε θα βλάπτει τον ειδικό χαρακτήρα της πολιτικής για την ασφάλεια και την άμυνα ορισμένων κρατών - μελών και θα σέβεται τις υποχρεώσεις ορισμένων κρατών - μελών, τα οποία θεωρούν ότι η κοινή άμυνά τους υλοποιείται από την Ατλαντική Συμμαχία, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού και είναι συμβατή με την κοινή πολιτική ασφαλείας και άμυνας, η οποία καθιερώνεται μέσα σε αυτό το πλαίσιο».

Στο επόμενο, άρθρο 2 διευκρινίζεται πως «όσον αφορά τα ενδιαφερόμενα κράτη - μέλη - σχετικά με τη δράση και τις αποφάσεις τις οποίες αναλαμβάνουν εντός του πλαισίου διαχείρισης στρατιωτικών κρίσεων από την ΕΕ - θα σέβονται κάθε φορά τις υποχρεώσεις τις οποίες έχουν αναλάβει ως μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συνθήκη του ΝΑΤΟ και οι οποίες αφορούν τη διευθέτηση των διαφορών».

Στο άρθρο 3 αναφέρεται: «Οπως συμφωνήθηκε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο της Νίκαιας, η ΕΕ θα έχει μόνιμο διάλογο με τα ευρωπαϊκά συμμαχικά κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, τα οποία δεν είναι μέλη της ΕΕ, καλύπτοντας όλο το φάσμα των θεμάτων που αφορούν την ασφάλεια, την άμυνα και τη διαχείριση κρίσεων» (....) «Οσον αφορά στην Κοινή Πολιτική Εξωτερικών και Ασφάλειας, αυτές οι διαβουλεύσεις θα δώσουν τη δυνατότητα στα συμμαχικά κράτη μη μέλη της ΕΕ να συνεισφέρουν στην ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας και να συνδεθούν με τις αποφάσεις, τις δράσεις και τις διακηρύξεις της ΕΕ επί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας».

Σύμφωνα με το άρθρο 9 «τα ευρωπαϊκά συμμαχικά κράτη τα οποία δεν είναι μέλη της ΕΕ θα μπορούν να συμμετέχουν σε ασκήσεις της ΕΕ, στις οποίες χρησιμοποιούνται υποδομές του ΝΑΤΟ. Το άρθρο 10 προβλέπει «κατά την εξέταση των επιλογών αντίδρασης σε μια κρίση συμπεριλαμβανομένης ενδεχόμενης στρατιωτικής επιχείρησης της ΕΕ, η ΕΕ θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες Ευρωπαίων συμμάχων, που δεν είναι μέλη της ΕΕ, και θα έχει εντατικές διαβουλεύσεις μαζί τους».

Ακολούθως το άρθρο 11 αναφέρεται στην περίπτωση, όπου η επιχείρηση της ΕΕ θα κάνει χρήση των μέσων και των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ, οπότε και «οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι οι οποίοι δεν είναι μέλη της ΕΕ θα λαμβάνουν μέρος στην επιχείρηση, στο σχεδιασμό και στην προετοιμασία σύμφωνα με τα ισχύοντα στο ΝΑΤΟ».

Στο άρθρο 12 γίνεται λόγος για τις περιπτώσεις που επιχείρηση της ΕΕ δε θα απαιτεί προσφυγή στα μέσα και στις δυνατότητες του ΝΑΤΟ. Τότε «οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι, οι οποίοι δεν είναι μέλη της ΕΕ θα προσκαλούνται. Κατά τη λήψη των αποφάσεων για τη συμμετοχή, το Συμβούλιο θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες των Ευρωπαίων συμμάχων μη μελών της ΕΕ. Σε ειδική περίπτωση, όπου ένας Ευρωπαίος σύμμαχος, μη μέλος της ΕΕ, εκφράσει την ανησυχία ότι η υπό συζήτηση αυτόνομη επιχείρηση της ΕΕ θα διεξαχθεί στη γεωγραφική περιοχή του Ευρωπαίου συμμάχου μη μέλους της ΕΕ, ή ότι ενδέχεται να επηρεάσει τα συμφέροντα της εθνικής του ασφαλείας, το Συμβούλιο θα έχει διαβουλεύσεις με αυτόν το σύμμαχο και λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα αυτών των διαβουλεύσεων, θα αποφασίσει για τη συμμετοχή αυτού του συμμάχου, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τα όσα προβλέπει σχετικώς η Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως αναφέρεται ανωτέρω καθώς και η δήλωση στην παράγραφο 2».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Αναπάντητες άφησε ο Χρ. Πρωτόπαππας χτες ερωτήσεις δημοσιογράφων που αφορούσαν στο γιατί το υπουργείο Εξωτερικών δεν ενημέρωσε νωρίτερα τα κόμματα γύρω από την αμερικανοβρετανική πρόταση, κάτι που τελικά έγινε μέσω του Τύπου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως «έπρεπε να υπάρξει η αναγκαία προετοιμασία από ελληνικής πλευράς. Να εξεταστεί προσεκτικά το κείμενο. Να γίνουν οι διεθνείς συνεννοήσεις και διαβουλεύσεις και να οριστικοποιηθεί η διαπραγματευτική γραμμή και η γενικότερη στάση της ελληνικής κυβέρνησης».

Απαντώντας σε παρόμοια ερώτηση επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα, λέγοντας πως τα κόμματα δεν ενημερώθηκαν από τον Τύπο, μιας και «το κείμενο ήρθε χτες στο Συμβούλιο υπουργών Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ», όπου και «υπήρξε η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Εγινε συζήτηση και το θέμα παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάακεν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ασκήσεις ισορροπιών» και αποφάσεις που δείχνουν όξυνση των ανταγωνισμών (2018-02-15 00:00:00.0)
Τριβές για την «Ευρωπαϊκή Αμυνα» (2003-12-02 00:00:00.0)
Ανευ λόγου οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης (2002-07-02 00:00:00.0)
Ανίκανοι στρατιωτικά οι Ευρωπαίοι! (2002-01-22 00:00:00.0)
Πλήρη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή άμυνα ζητά η Τουρκία (2000-06-08 00:00:00.0)
ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία (1999-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ