Τρίτη 22 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΖ. ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ
Ανίκανοι στρατιωτικά οι Ευρωπαίοι!

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, από τη Σουηδία όπου βρίσκεται, σχολίασε χθες με αρνητικό τρόπο τις αμυντικές προσπάθειες πολλών ευρωπαϊκών κρατών - μελών της Συμμαχίας, τονίζοντας ότι πρέπει στο μέλλον να ενδυναμώσουν, να εκσυγχρονίσουν και να προβούν σε ορθολογισμό των αμυντικών ικανοτήτων τους, ώστε να μπορούν αποτελεσματικότερα να συνδιαχειρίζονται στο πλευρό των ΗΠΑ μελλοντικές διεθνείς κρίσεις.

«Ευσταθούν οι αμερικανικές επικρίσεις για τη στρατιωτική ανικανότητα των Ευρωπαίων», δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ από τη σουηδική πόλη - θέρετρο Σάελεν, όπου φιλοξενείται σεμινάριο για αμυντικά θέματα.

«Αν θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Ουάσιγκτον δε θα προσανατολιστεί ούτε προς τη μονομέρεια ούτε προς τον απομονωτισμό, όλα τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να επιδείξουν νέα βούληση και να αναπτύξουν αποτελεσματικά μέσα για τη διαχείριση των κρίσεων», σημείωσε ο αξιωματούχος, αποκαλώντας την Ευρώπη «στρατιωτικό πυγμαίο».

«Πρέπει να ενθαρρύνουμε τις σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ, ούτως ώστε οι Ευρωπαίοι να δυνηθούν να αναλάβουν μεγαλύτερο βάρος του πολιτικού φορτίου που αντιπροσωπεύει η εδραίωση της ειρήνης στα Βαλκάνια», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας δήλωσε ότι στο μέλλον οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι πρέπει να κάνουν «έξυπνες επενδύσεις» για την άμυνά τους, εκπαιδεύοντας κατάλληλα το στρατιωτικό προσωπικό, αγοράζοντας προηγμένης τεχνολογίας όπλα, αλλά και μέσα, που να μπορούν να εγγυώνται τις στρατηγικές μεταφορές. «Λιγότερους άχρηστους κληρωτούς έχει ανάγκη ο σύγχρονος κόσμος, περιορισμένο αριθμό τεθωρακισμένων, λιγότερες στατικές βάσεις και στατικά επιτελεία», δήλωσε ενδεικτικώς ο γγ του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ