Τρίτη 22 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υψηλό το αντιπολεμικό φρόνημα των λαών

Σύμφωνα με παγκόσμια δημοσκόπηση για τον πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας»

Ο λαός της Αθήνας έχει κατ' επανάληψη δείξει τα αντιπολεμικά του αισθήματα
Ο λαός της Αθήνας έχει κατ' επανάληψη δείξει τα αντιπολεμικά του αισθήματα
Σε ποσοστό 81% οι Ελληνες διαφωνούν με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Αφγανιστάν, όπως αποδεικνύει έρευνα που διεξήχθη τον Δεκέμβρη. Υψηλά είναι τα ποσοστά διαφωνίας και σε 61 ακόμη χώρες του κόσμου, που συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία όσων ρωτήθηκαν, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, διαφωνεί με τη συμμετοχή της χώρας τους στον πόλεμο.

Η έρευνα - που επιβεβαιώνει τα εκφρασμένα αντιπολεμικά, φιλειρηνικά αισθήματα του ελληνικού λαού - έγινε στην Ελλάδα από την εταιρία ICAP, μέλος της Gallup International Association η οποία πραγματοποίησε την έρευνα συνολικά σε 62 χώρες του κόσμου, με στόχο την αποτύπωση των απόψεων των λαών σχετικά με τον πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας». Να αναφέρουμε πως το δείγμα της έρευνας στην Ελλάδα είναι αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού και αποτελείται από 1000 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 15 ετών και άνω, που διαμένουν σε αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές όλης της χώρας.

Στην έρευνα συμμετείχαν 18 χώρες της Ευρώπης, 18 της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, 11 της Λατινικής Αμερικής, 4 της Αφρικής και 11 άλλες χώρες από τον υπόλοιπο κόσμο, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και το Πακιστάν. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της έρευνας περισσότερες από 55.000 συνεντεύξεις.

Στην ερώτηση: «Εσείς προσωπικά συμφωνείται ή διαφωνείτε με τη στρατιωτική δράση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν;», το 46% απάντησε πως συμφωνεί και το 41% πως διαφωνεί. Οι τρεις χώρες που σε ιδιαίτερα υψηλό βαθμό συμφωνούν είναι οι ΗΠΑ με 88%, το Ισραήλ με 83% και η Αλβανία με 83%. Στον αντίποδα οι κάτοικοι του Πακιστάν και της Ελλάδας ξεχωρίζουν για τον ιδιαίτερα υψηλό βαθμό διαφωνίας με 82% και 81% αντίστοιχα.

Ωστόσο, μόνο 3 στους 10 συμφωνούν να εμπλακεί άμεσα η χώρα τους στον πόλεμο. Στην ερώτηση: «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε ότι η χώρα σας πρέπει να λάβει μέρος στη στρατιωτική δράση ενάντια στο Αφγανιστάν μαζί με τις ΗΠΑ;» το 61% απαντά πως διαφωνεί. Πιο συγκεκριμένα τη διαφωνία του εξέφρασε το 47% των πολιτών της ΕΕ, με τους πολίτες της Αυστρίας, της Ελλάδας και της Φινλανδίας να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά διαφωνίας.

Ακολούθως στην ερώτηση: «Πιστεύετε ότι η εξωτερική πολιτική της Αμερικής έχει θετική επίδραση στη χώρα σας, αρνητική ή δεν έχει καμία επίδρασης;», το 26% απαντά θετική, το 20% ουδέτερη και το 35% αρνητική. Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής με 52%, η Ινδία με 65%, η Κορέα με 55%, η ΠΓΔΜ με 50%, η Ρωσία με 54% και η Τουρκία με 55%, είναι αυτές των οποίων η πλειοψηφία των πολιτών συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έχει αρνητική επίδραση στη χώρα τους.

Το 24% των πολιτών των κρατών - μελών της ΕΕ πιστεύει πως η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έχει θετική επίδραση στη χώρα τους, το 29% πως η επίδραση είναι αρνητική και το 27% πως δεν έχει καμία επίδραση.

Κι εδώ οι Ελληνες διαφοροποιούνται μιας και το 49% πιστεύει πως η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έχει αρνητική επίδραση στη χώρα, με μόνο το 14% να εκτιμά την επίδραση ως θετική και το 18% ως ουδέτερη.

Οι απαντήσεις στην ερώτηση: «Ποιες πλευρές του πολέμου αυτού σας ανησυχούν περισσότερο;», δείχνουν πως το 57% ανησυχεί για τα χημικά και βιολογικά όπλα, το 45% για τις βομβιστικές επιθέσεις των τρομοκρατών σε δημόσια μέρη και το 42% για τα πυρηνικά όπλα. Οι Ελληνες φοβούνται περισσότερο τα χημικά ή βιολογικά όπλα σε ποσοστό 79%.

Τέλος, ερωτώμενοι αν ανησυχούν μήπως ο πόλεμος αυτός γενικευτεί σε ένα ευρύτερο πόλεμο ενάντια στο Ισλάμ, οι πολίτες των χωρών απάντησαν «ναι» σε ποσοστό 54%, ενώ το 34% δήλωσε πως δεν ανησυχεί για κάτι τέτοιο. Τα υψηλότερα ποσοστά ανησυχίας ανιχνεύτηκαν στη Λατινική Αμερική, τη Λιθουανία και την Εσθονία (70%, 71% και 74%), περισσότερο αισιόδοξοι είναι οι πολίτες της Αλβανίας που δεν ανησυχούν σε ποσοστό 62%, ενώ οι πολίτες των κρατών - μελών της ΕΕ πιστεύει σε ποσοστό 50% ότι αυτός ο πόλεμος μπορεί να γενικευτεί, ενώ το 42% δεν ανησυχεί.

Οι Ελληνες και οι Ιρλανδοί ανησυχούν περισσότερο για το ενδεχόμενο γενίκευσης του πολέμου ενάντια στο Ισλάμ, με ποσοστά 55%, ενώ μόλις των 28% και 25% αντίστοιχα δηλώνουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ