Τρίτη 22 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΧΙ στα «κόλπα»

Ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αντιμετωπίζεται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ως ο μηχανισμός εμπέδωσης και εφαρμογής του νεοφιλελευθερισμού στις λεγόμενες «τοπικές κοινωνίες». Οι νομαρχίες και οι δήμοι έχουν μετατραπεί ξεκάθαρα σε μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας, που, ελεγχόμενο από τις δυνάμεις του δικομματισμού, προωθεί τη γενικότερη πολιτική του «μονόδρομου». Πράγματα γνωστά.

***

Οι πρωθυπουργικές θεωρίες περί «προοδευτικής πρότασης» για την ΤΑ (που την εκπροσωπεί δήθεν το ΠΑΣΟΚ) και «συντηρητικής πρότασης» (που την εκπροσωπεί η ΝΔ), οι «δυο προτάσεις» που - κατά τον Κ. Σημίτη - «διαφέρουν» μεταξύ τους και «συγκρούονται» στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, είναι λογύδρια άνευ ουσίας και περιεχομένου. Επιπλέον είναι λογύδρια που χρησιμοποιούνται ως το ιδεοληπτικό υπόβαθρο της επιχείρησης του ΠΑΣΟΚ να εγκλωβίσει, να εξαπατήσει και να αιχμαλωτίσει λαϊκά στρώματα στο όνομα της «αριστερής» στροφής του...

***

Η αλήθεια είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να αποφύγει ή τουλάχιστον να περιορίσει στις δημοτικές εκλογές την αποδοκιμασία απέναντι στην πολιτική του. Ολα τα υπόλοιπα (σ.σ.: «αντιδεξιά» ρητορεία, «κεντροαριστερές» προσκλήσεις κλπ.) υπαγορεύονται από αυτό το στόχο. Αλλωστε, το ομολογούν οι ίδιοι. Ο Τσοχατζόπουλος μιλώντας στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ δεν έκρυψε ότι το θέμα των περιβόητων «συνεργασιών» είναι για το κόμμα του το μοναδικό σωσίβιο ώστε να υπάρξει «προοπτική» (διατήρησης της κυβερνητικής εξουσίας, εννοούσε). Ο Π. Ευθυμίου, δε, ομολόγησε αυτό που όλοι γνωρίζουν, ότι δηλαδή το αποτέλεσμα των δημοτικών συνδέεται ευθέως με τις βουλευτικές εκλογές.

***

Το ΠΑΣΟΚ, αφού προς το παρόν απέτυχε να προωθήσει τη λογική των «υπερ-κομματικών υποψηφίων» ή των «υποψηφίων-σταρ», επιστρέφει στα παλιά και αρχίζει να παίζει έντονα το χαρτί των «αριστερών» (δήθεν) δεκανικιών του. Επιχειρεί μια πρόβα τζενεράλε - που θέλει να διεξαχθεί μέσα στο πραγματικό εκλογικό «εργαστήριο» των δημοτικών - ώστε να «δουλέψει» τη γνωστή τακτική των κάλπικων «διαχωριστικών γραμμών» με τη ΝΔ, ενόψει των βουλευτικών.

***

Οι δημοτικές, λοιπόν, δεν πρέπει να μετατραπούν σε ένα «ελεγχόμενο γκάλοπ», σαν κι αυτά που στήνονται κάθε τρεις και λίγο, όπου και ο ένας και ο άλλος «πουλάνε συμπεράσματα» στα μέτρα τους. Οι δημοτικές και νομαρχιακές απαιτείται να λάβουν, πράγματι, χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Δημοψήφισμα-σαφές μήνυμα καταδίκης της ΠΑΣΟΚικής και της Νεοδημοκρατικής συγκυβέρνησης. Γιατί, εκτός των άλλων, σε όσο περισσότερους δήμους και νομαρχίες θα ενισχυθούν και θα υπερψηφιστούν τα πραγματικά αριστερά, τα πραγματικά ριζοσπαστικά ψηφοδέλτια, αυτό θα σημαίνει ότι τόσα περισσότερα «δάχτυλα» θα κοπούν από το μακρύ αντιλαϊκό χέρι του δικομματισμού. Πράγμα ωφέλιμο και σε δημοτικό και σε νομαρχιακό και σε επίπεδο συνολικής επικράτειας.


Ν. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ