Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
4ο ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
Ενεργειακά σχέδια και «τόνωση» της στρατιωτικής συνεργασίας στο επίκεντρο

INTIME NEWS

Ολοκληρώθηκαν χτες, Τετάρτη, στην Αλεξανδρούπολη οι εργασίες του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας, με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Κυρ. Μητσοτάκη και Μπ. Μπόρισοφ, όπως και σειράς υπουργών και άλλων υψηλών αξιωματούχων των αντίστοιχων κυβερνήσεων.

Οι δύο πλευρές υιοθέτησαν Κοινή Διακήρυξη, η οποία αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, μεταξύ αυτών οι τομείς της άμυνας, της οικονομίας, της Ενέργειας και των Μεταφορών. Επίσης, υπογράφηκαν και τρεις διμερείς συμφωνίες. Οι δύο πρώτες έχουν να κάνουν με τη Σιδηροδρομική Διασυνοριακή Κυκλοφορία Ελλάδας - Βουλγαρίας και τη συνεργασία στο πεδίο του τουρισμού.

Η τρίτη αφορά ειδικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του «Enterprise Greece» και του αντίστοιχου φορέα της Βουλγαρίας, «Invest Bulgaria Agency», που προβλέπει ανταλλαγή πληροφοριών για επενδυτές στις δύο χώρες, διευκολύνοντας έτσι την προώθηση των επιχειρηματικών σχεδιασμών μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο χωρών, δεδομένης πάντα και της σημαντικής θέσης που κατέχει το ελληνικό κεφάλαιο στη γειτονική χώρα, πράγμα που τόνισε και ο Ελληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις του, προσθέτοντας πως «η οικονομική παρουσία της Ελλάδος στη Βουλγαρία μπορεί, τώρα, να μεγεθυνθεί».

Στο επίκεντρο τα σχέδια σε Ενέργεια και Μεταφορές...

Ψηλά στην ατζέντα βρέθηκε και χτες το ζήτημα της Ενέργειας, όπου αναδείχτηκε ξανά η προσπάθεια Ελλάδα και Βουλγαρία να μετατραπούν σε «κόμβο» των αμερικανικών ενεργειακών σχεδιασμών στην περιοχή, εξέλιξη που φυσικά βάζει την περιοχή στο «στόχαστρο» των ανταγωνισμών.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο ομόλογοι τόνισαν τη σημασία της «ενεργειακής ασφάλειας» και της «διαφοροποίησης των πηγών», πράγμα στο οποίο θα συμβάλει, όπως υποστήριξαν, η υλοποίηση του Διασυνδετήριου Αγωγού Φυσικού Αερίου IGB, που θα συνδέεται με τον υπεράκτιο τερματικό σταθμό παραλαβής και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, έργα που ιεραρχούν ψηλά οι ΗΠΑ, ως βασικό κομμάτι του ενεργειακού τους σχεδιασμού για την «απεξάρτηση» από τη Ρωσία.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός κάλεσε την ελληνική πλευρά να τηρήσει απαρέγκλιτα τα χρονοδιαγράμματα κατασκευής του IGB (οι εργασίες υπολογίζονται να ολοκληρωθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2020), λαμβάνοντας τις διαβεβαιώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε πως «θα φροντίσουμε σε μηνιαία βάση να έχουμε μία αυστηρή εποπτεία της προόδου του έργου ώστε να μην υπάρχει καμία απολύτως καθυστέρηση», χαιρετίζοντας παράλληλα την απόφαση συμμετοχής της «Bulgartransgaz» με μερίδιο 20% στο μετοχικό σχήμα που θα διαχειρίζεται τον FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Εξάλλου, στην Κοινή Διακήρυξη, όπου χαιρετίζεται η «πρόοδος» των εν λόγω έργων, ξεχωριστά σημειώνεται η διασύνδεση του δικτύου φυσικού αερίου της Βουλγαρίας με αυτά της Σερβίας και της Ρουμανίας, καθιστώντας Ελλάδα και Βουλγαρία «πύλη εισόδου φυσικού αερίου προς τις αγορές της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης διά θαλάσσης», με το βλέμμα στο αμερικανικό LNG, όπως και τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, έχοντας στον ορίζοντα τόσο τα επιχειρηματικά οφέλη για το κεφάλαιο, όσο και τις ανάγκες των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, που εντοπίζουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και αυτά της Βουλγαρίας έναν εναλλακτικό διάδρομο προς τη Μαύρη Θάλασσα, στο πλαίσιο όξυνσης των ανταγωνισμών με τη Ρωσία, ειδική μνεία έγινε από τους δύο πρωθυπουργούς στην αναβάθμιση των οδικών και σιδηροδρομικών διασυνδέσεων Ελλάδας - Βουλγαρίας.

«Στο πεδίο των Μεταφορών», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τη βελτίωση της ελληνοβουλγαρικής επικοινωνίας (...). Στόχος μας είναι η σύνδεση μέσω Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Μπουργκάς και Βάρνας σιδηροδρομικά με τον Δούναβη. Τους ίδιους σκοπούς βέβαια εξυπηρετούν και οι μεγάλοι οδικοί άξονες», συνέχισε, ξεχωρίζοντας το σχέδιο οδικής σύνδεσης Αλεξανδρούπολης - Ντιμίτροβγκραντ.

...και η τόνωση της στρατιωτικής συνεργασίας

Επιβεβαιώνοντας ότι οι μπίζνες του κεφαλαίου πάνε χέρι χέρι με την παραπέρα εμπλοκή στους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, στο τραπέζι των συνομιλιών τέθηκε και θέμα ενδυνάμωσης της «προγραμματικής στρατιωτικής συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο του «ειδικού βάρους» που κατέχει η περιοχή για τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

Οι δύο αρμόδιοι υπουργοί εξήραν τη «στενή αμυντική συνεργασία» των δύο στρατών, θέτοντας στόχο την αναβάθμιση της συνεργασίας.

Θυμίζουμε πως η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει αναλάβει από το 2014 την «αστυνόμευση» του εναέριου χώρου και της Βουλγαρίας, γεγονός το οποίο στήριξε εκ νέου με τις δηλώσεις του και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Στις δηλώσεις του, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημασία της κοινής στάσης των δύο χωρών στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την «ασφάλεια» στην περιοχή και συνολικά τη Μεσόγειο, ενώ επίσης έκανε έκκληση στα κράτη της ΕΕ να «αποστείλουν σαφέστερα και αυστηρότερα μηνύματα στην Αγκυρα».

Αξίζει να σημειωθεί πως στην έκκληση αυτή, ο Μπ. Μπορίσοφ επικαλέστηκε τις αποφάσεις της ΕΕ με τα γνωστά ευχολόγια απέναντι στην επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης και εξέφρασε την «ολόψυχη στήριξη» της χώρας του προς την Ελλάδα, ζητώντας παράλληλα να «τελειώσει η αντιπαράθεση», αφού προηγουμένως δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην «πολύ καλή συνεργασία της Βουλγαρίας με τις τουρκικές αρχές, ειδικά στο πεδίο φύλαξης των συνόρων».

Οι δύο πρωθυπουργοί επανέλαβαν επίσης τη στήριξή τους στην «ευρωπαϊκή προοπτική» των Δυτικών Βαλκανίων και τη διάθεσή τους να συνεργαστούν περαιτέρω προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε να δοθεί ώθηση στον βηματισμό ιδίως της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας προς την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ