Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ 2001
Πληρώσαμε επιπλέον φόρους 1 τρισ. δραχμές

Τι δείχνουν τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 11μηνο Γενάρης - Νοέμβρης 2001

Κοντά στο 1 τρισεκατομμύριο δραχμές επιπλέον φόροι εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν φέτος στα ταμεία του κράτους, με βάση τα απολογιστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 11μηνο Γενάρης - Νοέμβρης 2001. Τα «σπασμένα» της ομαλής εκτέλεσης και του φετινού προϋπολογισμού πλήρωσαν τα εργαζόμενα νοικοκυριά των μισθωτών, των συνταξιούχων, των αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων βιοτεχνών και εμπόρων της χώρας, καθώς αυτοί κάλυψαν και την πρωτοφανή υστέρηση των εσόδων που απέδωσαν φέτος οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Του λόγου το αληθές, βεβαιώνουν ακόμη και από τα ελλιπή στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα και μας πληροφορούν ότι το σύνολο των κρατικών εσόδων, παρά τη μείωση της φορολογίας και τις διάφορες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, αυξήθηκαν στο εντεκάμηνο Γενάρη - Νοέμβρη του 2001 κατά 894 δισ. δρχ. Τα συνολικά έσοδα στο εντεκάμηνο φέτος διαμορφώνονται σε 11,5 τρισ. δρχ., αντί 10,6 τρισ. δραχμές στο περσινό 11μηνο (αύξηση 8,5%). Ετσι για ολόκληρο το 2001 οι φορολογούμενοι, κύρια ο μισθωτοί, συνταξιούχοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πληρώσουν 1 τρισ. περισσότερο φόρο σε σύγκριση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία:

  • οι ΔΟΥ (Εφορίες) εισέπραξαν 7,8 τρισ. δρχ.. Ο φόρος εισοδήματος αυξήθηκε κατά 2%. Η μικρή αύξηση του φόρου εισοδήματος, οφείλεται αποκλειστικά στη μειωμένη φορολογία των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς - όπως αναφέρεται και στην εισηγητική έκθεση του υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη για τον προϋπολογισμό του 2002 - στην εκτέλεση του προϋπολογισμού 2001, «θα υστερήσουν τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος Νομικών Προσώπων κατά 801,17 εκατ. ευρώ». Θα εισπραχθούν δηλαδή φέτος, από τη φορολογία των κερδών επιχειρήσεων 273 δισ. δραχμές λιγότερα σε σχέση με αυτά που είχε προϋπολογίσει να εισπράξει η κυβέρνηση! Αυξημένος κατά 10,2% εμφανίζεται και ο ΦΠΑ. Μεγάλη αύξηση 24,6% (ή 169 δισ. δρχ.) παρουσιάζει φέτος ο Φόρος Εισοδήματος Παρελθόντων Ετών.
  • Τα τελωνεία απέδωσαν 2,7 τρισ. δρχ., δηλαδή το 23,7% των συνολικών εσόδων.
  • Τα μερίσματα από μετοχές ομόλογα κλπ ανήλθαν σε 945 δισ. δρχ. ή στο 8,3% του συνόλου των εσόδων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ