Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
{ΝΕΟ ΚΕΙΜΕΝΟ} Απέδωσαν οι εκβιασμοί της TVX

H κυβέρνηση δίνει τελικά άδεια στην πολυεθνική να κατασκάψει το Στρατώνι

Οι εκβιαστικές πιέσεις της πολυεθνικής TVX βρήκαν πρόσφορο έδαφος στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα, χτες, το υπουργείο Ανάπτυξης να εγκρίνει τη συμπληρωματική τεχνική μελέτη που ζητήθηκε να καταθέσει η TVX για την επέκταση των δραστηριοτήτων της στο Στρατώνι. Η έγκριση, αυτής της λεγόμενης συμπληρωτικής μελέτης, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η αδειοδότηση της πολυεθνικής να εκμεταλλευτεί τα πλούσια κοιτάσματα μολύβδου και κασσιτέρου που βρίσκονται στο υπέδαφος του οικισμού κάτω από τον οικισμό Στρατώνι, στα οποία, ούτως ή άλλως, ήδη έχει βάλει χέρι.

Χτες, μετά από σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Ανάπτυξης ανακοινώθηκε ότι εγκρίνεται η συμπληρωματική μελέτη ώστε η TVX να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, αλλά ταυτοχρόνως ανατίθεται σε επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) η εκπόνηση συγκεντρωτικής μελέτης για όλες τις δραστηριότητες της πολυεθνικής στη Χαλκιδική! Πέραν από την έγκριση της συμπληρωματικής μελέτης, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ενέκρινε και τη χρηματοδότηση της TVX με 850 εκατομμύρια δραχμές, ποσό το οποίο το έθετε ανάμεσα στους εκβιαστικούς όρους. Ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, με δηλώσεις τους από τη Θεσσαλονίκη, ανέφερε ότι ξεπεράστηκαν οι εκκρεμότητες και ότι από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η επαναλειτουργία των μεταλλείων. Το γεγονός επιβεβαίωσε και η διεύθυνση της TVX , η οποία- εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την κυβερνητική απόφαση- ανακοίνωσε χτες το βράδυ, ότι από τη Δευτέρη θα ξαναρχίσει τη λειτουργία της, που είχε ανασταλεί από την περασμένη Τρίτη.

  • Ανθρωποι της TVX ξυλοκόπησαν μέλος της Επιτροπής Αγώνας ενάντια στη Μεταλλουργία Χρυσού και προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στο Δημαρχείο Σταγείρων Ακάνθου στη διάρκεια της χτεσιοβραδυνής συνεδριασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Με ευθύνη της πολιτικης της κυβένησης και των ξεπουλημένων συνδικαλιστικων ηγεσιών, οι εργαζόμενοι- τα μεγάλα θύματα- για άλλη μιά φορά, σύρθηκαν σε αντιπαράθεση με τους κατοίκους της περιοχής προκειμένου τελικά να παίξουν το παιχνίδι της TVΧ που μόνμο στόχο έχει την καταλήστευση του πλουτου της Χαλκιδικής και την καταστροφής της. Το κύριο θύμα της επίθεσης, ο Τόλης Παπαγεωργίου φυγαδεύτηκε συνοδεία αστυνομίας...
  • Αργά το βράδυ, όπως μας

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ