Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕ ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΝΑΡΚΗ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
Την ένταση των φαινομένων ξορκίζει η κυβέρνηση

Παρέλυσε σχεδόν ολόκληρη η χώρα

Στην ένταση των καιρικών φαινομένων απέδωσε για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση τις καταστροφές και τα προβλήματα που προέκυψαν από τις πλημμύρες και τη χιονόπτωση που πλήττουν τη χώρα.

Η σύσκεψη που έγινε χτες στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), υπό τον υπουργό Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη, κατέληξε στη γνωστή εκτίμηση ότι «ο κρατικός μηχανισμός ήταν και είναι σε ετοιμότητα και δίπλα στο πρόβλημα»(!). Ενώ αποφεύχθηκε να εξηγηθεί το γεγονός ότι τα σημαντικότερα προβλήματα παρουσιάζονται στις «συνήθεις ύποπτες» περιοχές (όπως Πάτρα), κάτι που ακυρώνει τη δικαιολογία του «πρωτοφανούς» καιρικού φαινομένου και «δείχνει» ως αιτία την έλλειψη υποδομών που καθιστούν τη χώρα ανοχύρωτη ακόμα και σε μικρής έντασης φαινόμενα.

Σύμφωνα πάντως με τις διαπιστώσεις της χτεσινής σύσκεψης, η χώρα συνολικά βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι περιοχές όπου αναμένεται να σημειωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα σήμερα είναι η Πελοπόννησος, η Κρήτη, οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και η Αττική. Πολλές εκατοντάδες χωριά, τα περισσότερα στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, είναι αποκλεισμένα και - κατά την κυβέρνηση - γίνεται προσπάθεια διάνοιξης δρόμων και εφοδιασμού τους με τρόφιμα και καύσιμα. Για το σκοπό αυτό έχουν επιστρατευτεί και μισθωμένα οχήματα, ενώ η Πάτρα και η Σάμος θα βοηθηθούν και με οχήματα του Στρατού. Οπως είπε ο Κ. Σκανδαλίδης, προτεραιότητα δίνεται στην κατάσταση του εθνικού οδικού δικτύου και ιδιαίτερα στις οδούς Αθήνας - Θεσσαλονίκης - Εβρου και Αθήνας - Τρίπολης. Σύμφωνα με τη ΓΓΠΠ, μέχρι και χτες κανένα σημείο του οδικού δικτύου της χώρας δεν έμεινε κλειστό πάνω από δύο ώρες.

Κλειστά ήταν χθες όλα τα σχολεία στους Νομούς Εύβοιας, Φθιώτιδας και Φωκίδας, 13 στα Ιωάννινα και 7 στην Αιτωλοακαρνανία και όλα στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Κλειστά ήταν επίσης τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Εβρου και Ιωαννίνων, ενώ ο απόπλους είχε απαγορευτεί για Χίο και Μυτιλήνη.

Ο υπουργός είπε ότι αναμένεται παγετός και συνέστησε προσοχή στους πολίτες. Κάλεσε τους νομάρχες, όταν η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο, να κηρύσσουν, σε συνεννόηση με τη ΓΓΠΠ, την περιοχή τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και συμπλήρωσε πως υπάρχει κατανομή μηχανημάτων σε όλους τους νομούς της χώρας. Τέλος ο Κ. Σκανδαλίδης έδωσε εντολή στους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών της χώρας να επιβλέπουν την κατάσταση και να διαπιστώσουν αν υπάρχουν τυχόν ευθύνες των δήμων για τα προβλήματα και τις καταστροφές που προέκυψαν.

Από τις 12 χτες το μεσημέρι διεξάγονταν κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Ανοιχτό ήταν το πορθμείο Ρίου - Αντιρρίου. Τα υπόλοιπα πορθμεία έκλειναν κατά διαστήματα.

Η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ήταν απαραίτητη στο εθνικό οδικό δίκτυο από το 23ο μέχρι το 60ό χιλιόμετρο, από το Σχηματάρι μέχρι το 132ο και από το 255o μέχρι το 259ο χιλιόμετρο της Αθηνών - Θεσσαλονίκης κοντά στον Αλμυρό και στην Αχαΐα από Αίγιο προς Καλάβρυτα, αλλά και στην παλιά Εθνική Οδό Αθηνών - Θηβών από το 12ο χλμ. Στην Πάρνηθα η κυκλοφορία των οχημάτων διεξαγόταν με αντιολισθητικές αλυσίδες μετά το τελεφερίκ.

Αποκλεισμένα ήταν πολλά χωριά στη Φθιώτιδα, στις περιοχές Υπατης, Μακρακώμης, Ξυνιάδας, Σπερχειάδας και Αμφίκλειας. Η ίδια κατάσταση υπήρχε στα Αγραφα της Ευρυτανίας, ενώ στην Βοιωτία με αλυσίδες γινόταν η συγκοινωνία στο δρόμο Λιβαδειάς - Θήβας. Στην Εύβοια σημειώθηκαν κατολισθήσεις στο δρόμο Λίμνης - Αιδηψού.

Στην Αττική σημειώθηκε ομίχλη και χιονόπτωση στο ύψος της Μαλακάσας. Επίσης, αργά το βράδυ της Κυριακής, ένας πεζοπόρος, ο 51χρονος Στάθης Καρνέζης, αποκλείστηκε λόγω της κακοκαιρίας και της κούρασής του στην Πάρνηθα, στην περιοχή Κυκλάμινα. Ο πεζοπόρος, μέσω κινητού τηλεφώνου, ειδοποίησε την Πυροσβεστική και χρειάστηκε η επέμβαση εφτά πυροσβεστών για να τον απεγκλωβίσουν.

Ανεμοστρόβιλος έπληξε το μεσημέρι της Κυριακής την περιοχή Λάσση της Κεφαλλονιάς. Οι δυνατοί άνεμοι και οι ισχυρές καταιγίδες που εκδηλώθηκαν, είχαν ως αποτέλεσμα να πέσουν πολλά πεύκα, να προκληθούν ζημιές σε τέσσερις κατοικίες, σε ένα σούπερ μάρκετ και ένα αυτοκίνητο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ