Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γ' ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Μέσω εταιριών η συμμετοχή των δήμων

Νέο θεσμικό πλαίσιο συμμετοχής των δήμων στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ), με κεντρική κατεύθυνση τη δημιουργία ή ένταξή τους σε αναπτυξιακές εταιρίες, ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Το θέμα απασχόλησε τη χτεσινή σύσκεψη των Γενικών Γραμματέων Περιφερειών, υπό τον υπουργό Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη και τη συμμετοχή του υπουργού και του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκη και Γ. Φλωρίδη αντίστοιχα. Η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την αδυναμία των δήμων να εντάξουν έργα στο Γ' ΚΠΣ, προσανατολίζεται στη «λύση» της συμμετοχής τους σε αναπτυξιακές εταιρίες οι οποίες και θα διαχειρίζονται τα κονδύλια του κοινοτικού ταμείου. Δηλαδή, η διαχείρισή τους θα είναι έξω από τον έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν, σε διάστημα έξι μηνών θα πρέπει να έχει προχωρήσει η διαδικασία αλλαγής του θεσμικού πλαισίου συμμετοχής των δήμων στο κοινοτικό ταμείο και να προχωρήσει η ένταξη των έργων τους σε αυτό. Πρέπει βέβαια να σημειώσουμε ότι τα έργα που εντάσσονται και χρηματοδοτούνται από το ΚΠΣ, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι αυτά που έχουν ανάγκη οι δημότες αλλά υπόκεινται στα κριτήρια επιλεξιμότητας που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Την όλη πάντως διαδικασία θα επιβλέπουν οι γενικοί γραμματείς των Περιφερειών, οι οποίοι αναλαμβάνουν και την υλοποίηση της κεντρικής πολιτικής κατεύθυνσης στην Αυτοδιοίκηση και τη δημόσια διοίκηση, ώστε αυτή να λειτουργήσει με αποτελεσματικότητα (δηλαδή με λιγότερο κόστος) και με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ