Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στα δικαστήρια οι συμβασιούχοι στους δήμους

Προσφυγή στη Δικαιοσύνη, με την οποία ζητά να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των συμβασιούχων στους δήμους, κατέθεσε χτες το υπουργείο Εσωτερικών. Η προσφυγή εκδικάζεται σήμερα το πρωί και εφόσον η απεργία κηρυχτεί παράνομη και οι εργαζόμενοι δε συμμορφωθούν, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιστράτευσή τους.

Το υπουργείο προχώρησε σε αυτή την απόφαση μετά το αδιέξοδο, στο οποίο οδηγήθηκε η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα, Β. Βαλασόπουλου, με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (η πλειοψηφία των μελών της οποίας εργάζεται στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Αθηναίων) και την απόφαση της τελευταίας να κλιμακώσει τις 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκίνησε την προηγούμενη βδομάδα.

Οι συμβασιούχοι διεκδικούν να υπογραφεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) του 2001, με αύξηση 3,9% και να τους δοθούν 7.000 δραχμές μηνιαίως ως έξοδα κίνησης. Το υπουργείο αντέτεινε αύξηση 2,5% με το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να ξεπεραστούν τα όρια της εισοδηματικής πολιτικής. Για τις 7.000 έχει υπογράψει συμφωνία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ. Αναφορικά με το αίτημα των συμβασιούχων για μονιμοποίησή τους, ο Β. Βαλασόπουλος είπε ότι απαγορεύεται από το Σύνταγμα, το οποίο όμως παρακάμφθηκε στην περίπτωση των συνεργατών των βουλευτών. Ενώ παρέπεμψε το αίτημά τους για υπαγωγή των εργαζομένων στα νεκροταφεία και το πράσινο στα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα, στη συνολικότερη συζήτηση για το Ασφαλιστικό. Τάχτηκε υπέρ του διπλασιασμού του εφάπαξ που παίρνουν οι συμβασιούχοι, από 1,5 σε 3 εκατομμύρια, παραπέμποντας όμως στο... υπουργείο Εργασίας.

Ο Μπάμπης Βορτελίνος, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ, δήλωσε στο «Ρ» για την απόφαση του υπουργείου:

«Καταγγέλλουμε την πολιτική της κυβέρνησης να σύρει στα δικαστήρια την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων της ΠΟΠ-ΟΤΑ, προκειμένου να χαρακτηριστεί παράνομη και καταχρηστική. Η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης δείχνει την αυταρχική αντιμετώπιση προς τους εργαζόμενους που αγωνίζονται για τα δίκαια αιτήματά τους. Καμία δίωξη και κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να σταματήσει την αντίσταση των εργαζομένων απέναντι στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ