Πέμπτη 28 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ
Να ακουστεί δυνατά η φωνή των εργαζομένων από το σημερινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Αγωνιστικές παρεμβάσεις σε τουριστικές περιοχές όλης της χώρας

Η φωνή και τα αιτήματα των εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό θα ακουστούν σήμερα Πέμπτη δυνατά στο συλλαλητήριο που οργανώνουν, στις 11 π.μ., στο Σύνταγμα, το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής μαζί με επιχειρησιακά σωματεία σε ξενοδοχεία και επισιτιστικές επιχειρήσεις.

Κινητοποιήσεις οργανώνονται επίσης σήμερα σε τουριστικές περιοχές όλης της χώρας.

«Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά! Δεν θα θυσιαστούμε για άλλη μια φορά για τα κέρδη της μεγαλοεργοδοσίας!», είναι το σύνθημα που προτάσσουν τα σωματεία και απαιτούν: «Κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία».

Το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής προκειμένου να διευκολύνει τη συμμετοχή στην κινητοποίηση έχει προκηρύξει στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.).

Απόφαση συμμετοχής στην κινητοποίηση στο Σύνταγμα έχουν πάρει τα Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Marriot», «Ζαφόλια», «Royal Olympic», «Grand Resort Lagonisi», «Hilton», «Athens Plaza», «Intercontinental», «Crowne Plaza», «Stanley», στις επισιτιστικές επιχειρήσεις «Select» και «Newrest» και στο καζίνο Πάρνηθας.

Στο συλλαλητήριο θα πάρουν μέρος επίσης εργαζόμενοι και σωματεία από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Η απόφαση πάρθηκε σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Στην κινητοποίηση καλεί και ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής, καθώς χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι που έκαναν ή προετοιμάζονταν για την πρακτική τους άσκηση έχουν μείνει χωρίς δουλειά, μισθό και Ασφάλιση, απροστάτευτοι στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας.

Από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση στο «Grand Resort Lagonissi»
Από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση στο «Grand Resort Lagonissi»
Την υποστήριξή τους στην κινητοποίηση έχουν εκφράσει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.

Τα συνδικάτα απαιτούν: Να μην εφαρμοστούν τα απαράδεκτα μέτρα της κυβέρνησης. Να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον Επισιτισμό με βάση τις ΣΣΕ. Να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχικοί. Επίδομα για όλους τους ανέργους του κλάδου χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας. Ακύρωση πληρωμών ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, φόρων και τραπεζικών δόσεων. Μηδενικά δημοτικά τέλη.

Σύσκεψη για τη συνέχεια των κινητοποιήσεων

Μετά το συλλαλητήριο, η κεντρική διοίκηση και οι διοικήσεις των Παραρτημάτων του κλαδικού Συνδικάτου, μαζί με τα Διοικητικά Συμβούλια των επιχειρησιακών σωματείων, θα προχωρήσουν σε σύσκεψη, στη 1 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (Γ' Σεπτεμβρίου 48Β, 2ος όροφος), προκειμένου να οργανώσουν τη συνέχεια των κινητοποιήσεων απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Δίνουν σήμερα απάντηση και προετοιμάζουν τα επόμενα βήματα

Οπως καταγγέλλουν τα συνδικάτα, χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου έχουν βρεθεί στην ανεργία, στο καθεστώς της αναστολής των συμβάσεων, αναγκασμένοι να ζουν με 534 ευρώ το μήνα, ενώ η επιστροφή στη δουλειά θα τους φέρει αντιμέτωπους με μια ακόμα μεγαλύτερη γκάμα «ευελιξίας», καθώς και με την προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοτών να ανατρέψουν τις Συλλογικές Συμβάσεις όσον αφορά τους μισθούς, το χρόνο εργασίας, την επαναπρόσληψη των εποχικών.

Απέναντι στην παραπάνω κατάσταση, τα σωματεία έχουν προχωρήσει σε συσκέψεις, συνελεύσεις, περιοδείες σε χώρους δουλειάς, κινητοποιήσεις στο υπουργείο Εργασίας και τους ξενοδόχους, οργανώνοντας την απάντησή τους, προετοιμάζοντας το σημερινό συλλαλητήριο, αλλά και τις άλλες κινητοποιήσεις που θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα, όπου ήδη έχουν προηγηθεί μαζικές συγκεντρώσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Κέρκυρα κ.α.

Σε μαζική Γενική Συνέλευση προχώρησε χτες το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Grand Resort Lagonissi», σε ανοιχτό χώρο κοντά στο ξενοδοχείο. Στη συζήτηση αναδείχθηκαν οι προβληματισμοί και οι αγωνίες των εργαζομένων σχετικά με τις επαναπροσλήψεις και τη διασφάλιση του εισοδήματός τους, σχετικά με το ύψος και τη διάρκεια του επιδόματος ανεργίας την επόμενη χρονιά, ενώ αποφασίστηκε η συμμετοχή στο συλλαλητήριο. Η συγκεκριμένη μονάδα απασχολούσε τα προηγούμενα χρόνια ακόμα και 500 εργαζόμενους στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δουλεύουν ως εποχικοί. Σήμερα βρίσκονται «στο σκοτάδι» όσον αφορά το πόσοι, πότε και με τι όρους θα κληθούν να δουλέψουν. «Δεν είναι επαναπρόσληψη να δουλεύεις 15 μέρες το μήνα», τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου, Γιώργος Ρίγγας, σχολιάζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης, που δίνουν στους εργοδότες τη δυνατότητα να μειώνουν στο μισό το χρόνο εργασίας. Οπως ξεκαθαρίζει, οι οικογένειες των εργαζομένων δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με επιδόματα - ψίχουλα, ψαλιδισμένους μισθούς και λιγότερους μήνες δουλειάς, ενώ σε ιδιαίτερα δεινή θέση βρίσκονται οι οικογένειες που μετρούν δύο και τρεις εργαζόμενους στον κλάδο. Πέρα από την επιβίωση των εργαζομένων τους επόμενους μήνες προκύπτει το σοβαρό ερώτημα τι θα γίνει τον χειμώνα, καθώς η μικρότερη διάρκεια της σεζόν και οι χειρότεροι όροι δουλειάς θα αποκλείσουν ακόμα περισσότερους εποχικούς από το επίδομα ανεργίας.

Τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση αποφάσισε επίσης με Γενική Συνέλευση, την περασμένη Δευτέρα, το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Stanley». Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του Σωματείου, Γρηγόρης Ατσιδάφτης, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αβεβαιότητα, καθώς δεν έχουν ενημερωθεί αν και πότε θα επιστρέψουν στη δουλειά. Υπενθυμίζει ότι μέρος του προσωπικού εργάστηκε το προηγούμενο διάστημα, όταν το ξενοδοχείο λειτούργησε για να φιλοξενήσει ανθρώπους που επέστρεψαν με πτήσεις επαναπατρισμού και τέθηκαν σε καραντίνα, ανησυχώντας για την προστασία της υγείας του από τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Τώρα, στην ανησυχία για την υγεία έχει προστεθεί η αγωνία για τη δουλειά και το εισόδημά τους. Στο αίτημα του Σωματείου τον περασμένο Μάρτη για τη χορήγηση δύο μισθών σε όλο το προσωπικό, προκειμένου να μη βρεθεί κανένας εργαζόμενος χωρίς τα απαραίτητα για να επιβιώσει, η εργοδοσία απάντησε πως κάτι τέτοιο θα ήταν «παράλογο», αφού δεν μπορεί να τους πληρώνει για να... κάθονται. Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Σωματείου, από το σύνολο των εργαζομένων σχεδόν οι μισοί δουλεύουν με συμβάσεις «διαλείπουσας εργασίας». Οι εργαζόμενοι αυτοί βλέπουν σε κάθε «κοιλιά» της τουριστικής κίνησης τις μέρες δουλειάς τους να περιορίζονται, και στις σημερινές συνθήκες είναι οι πρώτοι που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δραματική μείωση των ημερών εργασίας και επομένως των μισθών τους.

Οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες απλώνονται σήμερα σε μια σειρά περιοχές της χώρας, ενώ τα σωματεία βρίσκονται σε ετοιμότητα να δώσουν συνέχεια στον αγώνα, ιδιαίτερα σε νησιά και περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση και χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενους στον κλάδο.

«Είμαστε αποφασισμένοι και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παλέψουμε να μην πληρώσουμε και αυτή την κρίση, να διεκδικήσουμε ζωή, δουλειά, μεροκάματο με ασφάλεια και αξιοπρέπεια για όλους», τονίζει η Βάσω Μαργιόλη, πρόεδρος του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων Επαρχίας Θήρας Νομού Κυκλάδων. Στη Σαντορίνη η δράση του Σωματείου συνεχίστηκε, παρά τις δυσκολίες, κατά το διάστημα της πανδημίας. «Επικοινωνήσαμε με όλους τους συναδέλφους που είναι γραμμένοι στο σωματείο. Συμμετείχαμε στα υπομνήματα των συνδικάτων πανελλαδικά προς τα υπουργεία. Θέσαμε τα αιτήματά μας στο δήμαρχο», σημειώνει. Οπως εξηγεί, αρκετοί εργαζόμενοι δουλεύουν εποχικά στο νησί για χρόνια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις πληρώνουν πανάκριβο ενοίκιο όλο το χρόνο, προκειμένου να έχουν στέγη κατά τη διάρκεια της σεζόν...

«Η Σαντορίνη, με τους δεκάδες χιλιάδες μισθωτούς από τον Απρίλη έως τον Οκτώβρη, δεν έχει Επιθεώρηση Εργασίας τα τελευταία 5 χρόνια», υπογραμμίζει, ξεχωρίζοντας ένα ιδιαίτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του νησιού. Στις συνθήκες της εργασιακής ζούγκλας, που φέτος θα γίνουν ακόμα χειρότερες στο έδαφος των «έκτακτων» και «μόνιμων» αντεργατικών μέτρων, οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ολόκληρο ταξίδι για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Πρωτοβουλίες σήμερα σε τουριστικές περιοχές της χώρας

-- Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην Καμάρα και πορεία στην Ενωση Ξενοδόχων οργανώνει το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Τουριστικές - Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ).

-- Στην Κρήτη: Στο Ηράκλειο, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό καλεί σε κινητοποίηση στις 6 μ.μ. στα Λιοντάρια. Στα Χανιά, κινητοποίηση στις 7 μ.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς οργανώνουν ο Σύνδεσμος Εργαζομένων Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων - Μαγείρων, το Σωματείο Διανομέων και η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Σε Ρέθυμνο και Λασίθι θα γίνουν μαζικές εξορμήσεις - περιοδείες σε επισιτιστικά καταστήματα.

-- Στα Γιάννενα, η Ενωση Υπαλλήλων Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων καλεί σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην Περιφέρεια Ηπείρου.

-- Στη Ζάκυνθο, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Σερβιτόρων σχεδιάζει συγκέντρωση έξω από τον ΟΑΕΔ. Εχει επίσης αποφασίσει να προχωρήσει σε συλλαλητήριο στις 10/6.

-- Στην Κω, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων καλεί σε συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας και παρέμβαση στην Ενωση Ξενοδόχων. Την 1η Ιούνη οργανώνει μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της πόλης, με αφετηρία το Εργατικό Κέντρο.

-- Στην Πάτρα, προγραμματίζεται παράσταση διαμαρτυρίας στις 11 π.μ. στον ΟΑΕΔ.

-- Στην Καβάλα, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων οργανώνει κινητοποίηση στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας στις 11 π.μ.

-- Στην Κατερίνη, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό θα πραγματοποιήσει κινητοποίηση στις 11 π.μ. στην Ενωση Ξενοδόχων.

-- Στην Καλαμάτα, κινητοποίηση θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

-- Στη Λευκάδα, ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία - Εστιατόρια καλεί σε σύσκεψη στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Τις επόμενες μέρες

Αύριο Παρασκευή, το Σωματείο Εργαζομένων σε Ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία και Επισιτιστικά Επαγγέλματα Σάμου προχωρά σε Γενική Συνέλευση στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Στην Κέρκυρα, μετά από δύο μαζικές κινητοποιήσεις που έχει ήδη οργανώσει, το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων έχει αποφασίσει νέα πρωτοβουλία τη Δευτέρα 1η Ιούνη, με μηχανοκίνητες πορείες. Τα σημεία εκκίνησης της πορείας είναι τα ακόλουθα: Στη Βόρεια και Ανατολική Κέρκυρα, στις 9 π.μ. στο Ρεγκίνι και 9.30 π.μ. στο ΠΑΡΚ. Στη Νότια Κέρκυρα, στις 9 π.μ. στο Περιβόλι (περιφερειακή «Cafe Bairro») και στις 9.15 π.μ. στη Μεσογγή (κόμβος). Στη Νότια - Μέση Κέρκυρα, στις 9.30 π.μ. στο Ποντί (corexpo). Στη Δυτική Κέρκυρα, στις 9.30 π.μ. στην «AQUALAND».

Μετά τη λήξη της πορείας, στις 11 π.μ., θα πραγματοποιηθεί συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο για τον απολογισμό των πρωτοβουλιών και το σχέδιο δράσης για το επόμενο διάστημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με αγώνες «υποδέχονται» την τουριστική σεζόν (2022-03-02 00:00:00.0)
Ούτε ένας λιγότερος στη δουλειά! (2021-04-07 00:00:00.0)
Στον αγώνα για το εισόδημα, τις θέσεις εργασίας και μέτρα προστασίας (2021-03-25 00:00:00.0)
Μεγάλες συγκεντρώσεις στην Κρήτη για την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους (2020-05-21 00:00:00.0)
Σήμερα η πανελλαδική απεργιακή μάχη του κλάδου (2017-07-20 00:00:00.0)
Αγωνιστικός σχεδιασμός και πλατύ άνοιγμα μπροστά στην απεργία του κλάδου (2017-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ