Πέμπτη 28 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Να μπει τέρμα στην τηλεργασία και να καταργηθούν όλα τα αντεργατικά μέτρα

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε χτες το απόγευμα το Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής, με αιτήματα αιχμής την κατάργηση όλων των τάχα «προσωρινών» αντεργατικών μέτρων που προωθήθηκαν την περίοδο της πανδημίας, κομμάτι των οποίων είναι και η τηλεργασία, καθώς και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων από εργοδοσία και κυβέρνηση για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, για να επιστρέψουν στους χώρους δουλειάς.

Στην κινητοποίηση που κάλεσε το κλαδικό Συνδικάτο συμμετείχαν το Σωματείο Εργαζομένων στη «Vodafone - 360 Connect» και λοιπές θυγατρικές, το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στη «Wind» και το Σωματείο «Cosmote - eValue».

Το «παρών» έδωσε επίσης αντιπροσωπεία της ΟΓΕ.

Στις σύντομες ομιλίες τους, εκπρόσωποι των επιχειρησιακών σωματείων και του ΣΕΤΗΠ, αναφερόμενοι στις συνθήκες εργασίας που επικρατούν, τόνισαν μεταξύ άλλων ότι όσοι εργαζόμενοι επιστρέφουν στους χώρους δουλειάς διαπιστώνουν πως δεν έχει βελτιωθεί τίποτα, δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας τους.

Αντιπροσωπεία του ΣΕΤΗΠ συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου, Κ. Αγραπιδά, απαιτώντας να ληφθούν μέτρα. Η στάση του εκπροσώπου του υπουργείου ήταν αποκαλυπτική: Επέμενε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο για τον τρόπο εφαρμογής της τηλεργασίας (ουσιαστικά για τη μονιμοποίησή της), ενώ στην ερώτηση πότε θα αρθούν οι αντεργατικές ΠΝΠ απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από παράγοντες υγειονομικού χαρακτήρα... Ετσι, εμμέσως πλην σαφώς, επιβεβαίωσε ότι τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ, Αλέκος Περράκης, ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για τη συνάντηση, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν πρόκειται να αποδεχτούμε ούτε την τηλεργασία ούτε τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος μαζικά στη Γενική Συνέλευση που θα γίνει το επόμενο διάστημα, να μαζικοποιήσουν το Συνδικάτο, για να επιβάλουμε στην πράξη το δίκιο μας».

Επίθεση σχεδιασμένη από καιρό...

Και στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής η εργοδοσία, με πρόσχημα την πανδημία και στηριζόμενη στα δήθεν «έκτακτα» μέτρα των ΠΝΠ της κυβέρνησης, τα οποία εμπλούτισαν το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, εφάρμοσε ή γενίκευσε την εφαρμογή αντεργατικών σχεδιασμών με μεγάλο παρελθόν.

Το βασικό ζήτημα με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι του κλάδου είναι η τηλεργασία, η οποία έφτασε να εφαρμόζεται στο 80% περίπου του κλάδου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις άγγιξε και το 100%. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο όμιλος ΟΤΕ, ο οποίος εφάρμοσε την τηλεργασία στους 13.000 από τους 16.000 εργαζόμενους. Σήμερα, παρά το πέρασμα σε νέα φάση σε ό,τι αφορά την πανδημία, η τηλεργασία έχει περιοριστεί ελάχιστα στον κλάδο, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου το 70% των εργαζομένων συνεχίζουν να δουλεύουν από το σπίτι.

Να σημειωθεί ότι σε αυτήν την επιχείρηση μονιμοποίησης του αντεργατικού καθεστώτος της τηλεργασίας, η εργοδοσία, εκτός από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση της ΝΔ, έχει και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μάλιστα υπερθεματίζει, ζητώντας να «ρυθμιστεί» το πλαίσιο εφαρμογής της... Γνωστή μέθοδος που χρησιμοποιούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου για να «νομιμοποιήσουν» αντεργατικούς σχεδιασμούς της εργοδοσίας, όπως η μερική απασχόληση, η «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας κ.ά.

...πατώντας στις άσχημες εργασιακές συνθήκες και πριν την πανδημία

Αρχικά η εργοδοσία του κλάδου άργησε να πάρει μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Χιλιάδες εργαζόμενοι αφέθηκαν για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα χωρίς καμία ουσιαστική προστασία, ενώ μέτρα προστασίας εφαρμόστηκαν άμεσα και κατά γράμμα μόνο όπου κρινόταν ότι η μη λήψη τους θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην παραγωγική διαδικασία και επομένως θα απειλήσει την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Σημαντικός παράγοντας που ενέτεινε το πρόβλημα της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων ήταν οι άσχημες εργασιακές συνθήκες που επικρατούσαν και πριν την πανδημία. Ολες οι μεγάλες εταιρείες έχουν υιοθετήσει και εφαρμόζουν την μέθοδο των «open space» εργασιακών χώρων, δηλαδή μεγάλων ανοιχτών χώρων εργασίας, όπου στοιβάζονται εκατοντάδες εργαζόμενοι, χωρίς χωρίσματα, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα της συνεχούς εποπτείας τους από την εργοδοσία, με στόχο να μεγαλώνει ο βαθμός πίεσης και άρα έντασης της εργασίας.

Σε συνθήκες πανδημίας και όσο δεν παίρνονταν μέτρα, οι χώροι αυτοί αποτελούσαν από μόνοι τους απειλή για την υγεία των εργαζομένων. Τα μέτρα άρχισαν να παίρνονται μόνο ύστερα από τις συνεχείς παρεμβάσεις των συνδικάτων στις ίδιες τις επιχειρήσεις και στα αρμόδια υπουργεία.

Από τη μεριά της η εργοδοσία, με πρόσχημα την αποσυμφόρηση, βρήκε την ευκαιρία να γενικεύσει την τηλεργασία, που στον συγκεκριμένο κλάδο αποτελεί μόνιμη επιδίωξη. Για παράδειγμα, η «Vodafone» εφαρμόζει την πρακτική της δουλειάς από το σπίτι εδώ και χρόνια για μια μέρα τη βδομάδα, ενώ η «Wind» εδώ και ένα χρόνο. Ο όμιλος ΟΤΕ, από τις αρχές του χρόνου, πριν ξεσπάσει η πανδημία, είχε προμηθεύσει εργαζόμενους με φορητούς υπολογιστές στην προοπτική υλοποίησης παρόμοιων σχεδιασμών.

Θέλουν τους εργαζόμενους στη μόνιμη διάθεση της εργοδοσίας

Βασική επίπτωση της τηλεργασίας είναι ότι οι εργαζόμενοι, πέρα από την εργασία που εκτελούν, υποχρεώνονται επί της ουσίας να είναι διαρκώς διαθέσιμοι στην εργοδοσία (stand by), 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες τη βδομάδα!

Επιπλέον, η μετατροπή του σπιτιού σε χώρο εργασίας, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία και ασφάλεια, χωρίς συγκεκριμένο ωράριο εργασίας, διαταράσσει συνολικά τη ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Την ίδια ώρα που η εργοδοσία μειώνει τα «λειτουργικά κόστη», πολλοί εργαζόμενοι είδαν τους λογαριασμούς ρεύματος των σπιτιών τους να αυξάνονται, στην προσπάθειά τους να έχουν κάποιες ανεκτές συνθήκες εργασίας. Παράλληλα, συγκαλύπτεται ακόμα περισσότερο ο κοινωνικός χαρακτήρας της εργασίας, καλλιεργούνται η αποξένωση και η απομόνωση των εργαζομένων, καθιστώντας τους ακόμα πιο ευάλωτους στις εργοδοτικές πιέσεις.

Ολα τα οφέλη είναι για την εργοδοσία: Μείωση λειτουργικών εξόδων, εντατικοποίηση, αύξηση της παραγωγικότητας, περισσότερα κέρδη. Υπάρχουν μάλιστα επιχειρήσεις που σκέφτονται να ξενοικιάσουν τελείως χώρους εργασίας...

Το μέτρο της τηλεργασίας συνοδεύτηκε από όλη την υπόλοιπη αντεργατική βεντάλια: Εκ περιτροπής εργασία, προτροπές της εργοδοσίας για συνδυασμό της άδειας ειδικού σκοπού με την τηλεργασία, που ουσιαστικά ακυρώνει την άδεια, εργοδότες που ανάγκαζαν εργαζόμενους να πάρουν μέρες από την κανονική άδεια ή να βγουν σε άδεια άνευ αποδοχών, μείωση μισθών κ.ά.

Ταυτόχρονα, με κάθε τρόπο προσπάθησαν να πείσουν τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη για την επίτευξη των στόχων της εργοδοσίας. Από... «συγκινητικά» βίντεο μέχρι και bonus για τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, που δόθηκαν μόνο σε όσους δεν διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη μέτρων προστασίας ή δεν είχαν πρωτοστατήσει σε απεργίες.

Πολύτιμο στήριγμα της εργοδοσίας για άλλη μια φορά στάθηκαν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που όχι μόνο αποδέχτηκαν τους αντεργατικούς σχεδιασμούς, μεταξύ αυτών και την τηλεργασία, αλλά προτείνουν... κανόνες για την εφαρμογή τους. Ενδεικτικό είναι ότι στη Συλλογική Σύμβαση που υπογράφτηκε πριν την πανδημία μεταξύ του ομίλου ΟΤΕ και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ υπάρχει όρος για τη σύσταση Επιτροπής που θα εξετάσει τον τρόπο και τους όρους εφαρμογής της τηλεργασίας.

Στην αντίπερα όχθη, το ΣΕΤΗΠ και επιχειρησιακά σωματεία προχώρησαν σε πλήθος αγωνιστικών παρεμβάσεων. Διεκδίκησαν να ληφθούν μέτρα, απαίτησαν τη δημιουργία Μεικτής Επιτροπή Ελέγχου για την Υγεία και Ασφάλεια, οργάνωσαν κινητοποιήσεις, ακόμα και τηλε-στάσεις εργασίας, όπως έγινε στην εταιρεία «Beat» ενάντια σε απολύσεις.

Σήμερα, με τη συνέχιση των κινητοποιήσεων απαιτούν: Κατάργηση όλων των ΠΝΠ, των αντεργατικών μέτρων που πάρθηκαν μέσα στην πανδημία, κομμάτι των οποίων είναι και η τηλεργασία. Με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς με ασφάλεια. Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας, σταθερό και συνεχές ωράριο, 7ωρο - 5ήμερο. Η επιστροφή να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, τηρώντας τις αποστάσεις, εξασφαλίζοντας κατάλληλους χώρους, με όλα τα απαραίτητα μέτρα. Να υπάρχει γιατρός Εργασίας σε μόνιμη βάση. Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις που έγιναν αυτή την περίοδο και σε συνθήκες τηλεργασίας. Να απαγορευτούν το επόμενο διάστημα. Να αναλάβει η εργοδοσία τα κόστη από την εφαρμογή της τηλεργασίας (ρεύμα, ίντερνετ, κλιματισμός κ.λπ.) που φορτώθηκαν στις πλάτες των εργαζομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποζημιώσεις - ψίχουλα σε όσους τηλεργάζονται (2021-11-24 00:00:00.0)
Η «ζούγκλα» είναι ήδη εδώ και θα γίνει χειρότερη αν περάσει το νομοσχέδιο (2021-04-30 00:00:00.0)
Πάλη ενάντια στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας, για δουλειά με δικαιώματα (2021-01-28 00:00:00.0)
Γενικεύουν και μονιμοποιούν το αντεργατικό καθεστώς της τηλεργασίας (2020-07-16 00:00:00.0)
Πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις (2020-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ