Παρασκευή 19 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΡΑΝ
Εντονες αντιδράσεις για τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Τις έντονες αντιδράσεις του Ιράν και της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» προκαλεί η νέα «φουρνιά» αμερικανικών κυρώσεων έναντι της Συρίας καθώς διαβλέπουν πως οι επιπτώσεις τους δεν θα πλήξουν μόνον τον συριακό λαό αλλά και αυτόν του Λιβάνου σε μια προσπάθεια να εκβιάσουν εξελίξεις σε πιθανές διαπραγματεύσεις.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Αμπάς Μουσαβί, χαρακτήρισε τις αμερικανικές κυρώσεις που ενεργοποιήθηκαν την Τετάρτη «οικονομική τρομοκρατία» σε βάρος του λαού της Συρίας, επισημαίνοντας πως είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο και τις ανθρώπινες αξίες. Εκτίμησε δε πως ο απώτερος στόχος είναι η αύξηση της λαϊκής δυσαρέσκειας, μολονότι οι κυρώσεις επιφανειακά επιβάλλονται σε 39 Σύρους επιχειρηματίες, οικονομικούς παράγοντες και κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της χώρας, Μπασάρ Ασαντ, και της συζύγου του, Ασμα. Τόνισε επίσης πως το Ιράν θα αγνοήσει τις αμερικανικές κυρώσεις που είναι «σκληρές, μονομερείς και επιθετικές».

Νωρίτερα ο Χασάν Νασράλα, ηγέτης της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» που έχει συμπαραταχθεί με το πλευρό της κυβέρνησης Ασαντ στον πόλεμο στη Συρία, αποδοκίμασε επίσης τις τελευταίες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Δαμασκού, επισημαίνοντας πως ο απώτερος στόχος είναι «περισσότερο ο Λίβανος παρά η Συρία».

Στη Συρία, πάντως, επιδεινώνεται περαιτέρω η οικονομική κρίση και η δραματική υποτίμηση της συριακής λίρας που προπολεμικά είχε ισοτιμία έναντι του δολαρίου ένα δολάριο προς 45 λίρες και σήμερα έχει διαμορφωθεί στο ένα δολάριο ανά 3.000 συριακές λίρες. Σε ορισμένες περιοχές της βορειοδυτικής συριακής επαρχίας Ιντλίμπ, όπου έχουν συγκεντρωθεί οι περισσότερες οργανώσεις τζιχαντιστών και αντικαθεστωτικών με τις οικογένειές τους, οι συναλλαγές εδώ και βδομάδες γίνονται με τουρκικές λίρες. Στις κουρδικές περιοχές της Συρίας (γνωστές και ως Ροτζάβα) προχτές αποφασίστηκε όλες οι οργανώσεις να ενταχθούν σε μία ένωση που θα τις εκπροσωπεί σε πιθανές μελλοντικές διαπραγματεύσεις και χτες αποφασίστηκε αύξηση των μισθών των δημοτικών, δημοσίων υπαλλήλων κατά 150% ώστε αυτοί να καταστούν βιώσιμοι απέναντι στη μεγάλη ακρίβεια βασικών τροφίμων και προϊόντων πρώτης ανάγκης.

  • Το Ιράν πραγματοποίησε χτες στο πλαίσιο ναυτικών γυμνασίων την επιτυχή δοκιμή πυραύλων θαλάσσης - αέρος μικρού και μεσαίου βεληνεκούς κοντά στα στενά του Ορμούζ και στον βόρειο Ινδικό Ωκεανό. Παράλληλα, αίσθηση δημιούργησε χτες η δήλωση του ειδικού απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου για το Ιράν, Μπράιαν Χουκ, που εξέφρασε την επιθυμία του για «άμεσες συναντήσεις» και συνομιλίες με Ιρανούς αξιωματούχους «για προξενικά θέματα». Η αναφορά του σε «προξενικά θέματα» ερμηνεύτηκε σαν έμμεση αναφορά σε περαιτέρω διμερείς διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή κρατουμένων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξάνονται επικίνδυνα οι στρατιωτικές εχθροπραξίες (2023-10-26 00:00:00.0)
Βαριές συνέπειες για τον λαό από τις ασφυκτικές κυρώσεις των ΗΠΑ (2021-03-17 00:00:00.0)
Ισραηλινή αεροπορική επίθεση (2018-12-01 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ δεν βλέπουν αποχώρηση (2018-11-16 00:00:00.0)
Ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες ανατολικά του Ευφράτη (2018-11-03 00:00:00.0)
Απειλές κατά του Ιράν (2017-05-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ