Σάββατο 27 Ιούνη 2020 - Κυριακή 28 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος για τους βιοπαλαιστές αγρότες

Για παράταση της αναστολής δεσμεύεται μόνο η κυβέρνηση

Μονάχα την αναστολή του απαράδεκτου κεφαλικού φόρου, δηλαδή του τέλους επιτηδεύματος για το 2019, όσον αφορά τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες, συζητάει η κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η Διαμάντω Μανωλάκου και συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή.

«Οσοι αγρότες πήγαν στους λογιστές για να κάνουν τις δηλώσεις, κοκάλωσαν», καθώς είδαν να έχει συμπεριληφθεί το χαράτσι των 650 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το τέλος επιτηδεύματος επιβλήθηκε το 2014 και σε όσους αγρότες εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, με εξαίρεση τους συνεταιρισμένους που είναι ελάχιστοι. Ωστόσο, δόθηκε μια 5ετής αναβολή για την εφαρμογή του, η οποία έληξε στις 31 Δεκέμβρη 2019.

Η Δ. Μανωλάκου ανέδειξε ότι είναι ένας άδικος και απαράδεκτος φόρος, που πληρώνεται «με το κεφάλι» και όχι με το εισόδημα. Βαρύνει υπέρμετρα γεωργούς, κτηνοτρόφους και ψαράδες, «οι οποίοι προσπαθούν στην κυριολεξία να επιβιώσουν σε ένα καθεστώς πολύ υψηλού κόστους παραγωγής, ληστρικής εκμετάλλευσης των εμποροβιομηχάνων με τις τιμές που δίνονται στα αγροτικά προϊόντα», ενώ από πάνω ήρθε και η πανδημία.

Ανέφερε ακόμα ότι το τέλος αυτό ήταν μνημονιακή επιβολή. Αφού λοιπόν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ λένε ότι τέλειωσαν τα μνημόνια, ανεξάρτητα που τώρα η νέα κρίση είναι σε εξέλιξη, «το τέλος θα πρέπει να καταργηθεί», για τον επιπλέον λόγο ότι «στις μεγάλες επιχειρήσεις υπάρχουν φοροαπαλλαγές και οικονομικές ενισχύσεις. Εδώ, με την πανδημία, οι πρώτοι που ενισχύσατε με 15 εκατομμύρια ήταν οι εφοπλιστές. Οι αγρότες, αυτοί που έχουν πληγεί, δεν έχουν πάρει ακόμα τίποτε».

«Δεν σας ρωτάμε, σας ζητάμε να προχωρήσετε άμεσα στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για αυτούς τους αγρότες και να ανοίξει το θέμα για τους μικρούς επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους γενικότερα», είπε η βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο υφυπουργός για το μόνο που δεσμεύτηκε ήταν η αναστολή για το 2019 και από εκεί και πέρα είπε ότι θα «αξιοποιείται ανάλογα η ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου». Είπε επίσης ότι «η μείωση της προκαταβολής φόρου θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, αλλά και η μείωση και σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επαγγελματίες», χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις, με την Δ. Μανωλάκου να σχολιάζει ότι «δεν φτάνουν, όμως, για την αγροτιά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ