Σάββατο 27 Ιούνη 2020 - Κυριακή 28 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Νέες συντονισμένες κινητοποιήσεις για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης

Διαμαρτυρίες πανελλαδικά στα καταστήματα του ΕΛΓΑ την Τετάρτη 1η Ιούλη

Από πρόσφατη αγροτική κινητοποίηση στην Ηλεία
Από πρόσφατη αγροτική κινητοποίηση στην Ηλεία
«Μέσα από τους μαζικούς αγώνες μας αποσπάσαμε κατακτήσεις και είχαμε αποτελέσματα. Οταν οι αγώνες ατονούν ή δεν είναι μαζικοί, πάντα η πολιτική των κυβερνήσεων γίνεται πιο καταστροφική για μας».

Με αυτό το μήνυμα, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα προχωρούν αυτή τη βδομάδα σε νέες κινητοποιήσεις, οργανώνοντας την Τετάρτη 1η Ιούλη συντονισμένες παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από καταστήματα του ΕΛΓΑ σε όλη τη χώρα.

Με τις νέες κινητοποιήσεις δίνεται συνέχεια στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που πραγματοποιούν όλο το χρόνο Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες που συντονίζονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Για την καλύτερη προετοιμασία τους, προηγήθηκαν συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών, οργανώθηκαν περιοδείες και συσκέψεις σε δεκάδες χωριά σε όλη τη χώρα, για την ενημέρωση των αγροτών και για να φτάσει πλατιά το αγωνιστικό κάλεσμα.

Στο στόχαστρο των νέων αγωνιστικών πρωτοβουλιών βρίσκεται η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και υπηρετώντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, η πολιτική που οξύνει τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων και των οικογενειών τους, απειλώντας ακόμα και την επιβίωσή τους.

Οι συντονισμένες κινητοποιήσεις στέλνουν το μήνυμα ότι δεν θα πληρώσει πάλι ο λαός την οικονομική κρίση για την οποία δεν ευθύνεται.

Απέναντί τους οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν τους εμποροβιομήχανους, τα μονοπώλια, τους τραπεζίτες, που εκμεταλλεύονται το μόχθο τους και κερδοσκοπούν σε βάρος τους, με τις πλάτες και τους νόμους της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ

Η επιλογή για κινητοποιήσεις σε καταστήματα του ΕΛΓΑ σε όλη τη χώρα την Τετάρτη δεν είναι καθόλου τυχαία: Οι μεγάλες καταστροφές του προηγούμενου διαστήματος σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, από το χαλάζι και τα άλλα καιρικά φαινόμενα, όπως και το γεγονός ότι οι αγροτοκτηνοτρόφοι μένουν εκτεθειμένοι, δεν θα μπορούσαν να μη βρίσκονται στα κυρίαρχα θέματα της αγωνιστικής δράσης των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών.

Χιλιάδες μικροί παραγωγοί βλέπουν τους κόπους της χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι και κινδυνεύουν να μείνουν και φέτος χωρίς σοδειά και δίχως εισόδημα. Κι αυτό γιατί με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και βάσει του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, οι πληγέντες παραγωγοί δεν ασφαλίζονται και δεν αποζημιώνονται στο 100% της ζημιάς, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει όλες τις αιτίες των ζημιών, παρόλο που πληρώνουν πολύ υψηλά ασφάλιστρα για την ασφάλιση της παραγωγής.

Αλλά ακόμα και στους πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους που ξεφεύγουν από τις δαγκάνες του απαράδεκτου κανονισμού του ΕΛΓΑ δεν διασφαλίζεται η έγκαιρη αποζημίωση, αφού υπάρχουν τεράστια κενά στη στελέχωση του Οργανισμού με μόνιμο, ειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στην εκτίμηση των ζημιών και στις αποζημιώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει γίνει ακόμη η πληρωμή του υπόλοιπου 35% των αποζημιώσεων που αφορούν τις ζημιές του 2019!

Οι ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι τεράστιες, καθώς τα τελευταία δέκα χρόνια καμιά τους δεν έχει επιδοτήσει τον ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως προβλεπόταν, με 20% κρατική συμμετοχή επί της ασφαλιστικής εισφοράς των αγροτών στον προϋπολογισμό του (δηλαδή με περίπου 30 - 35 εκατ. ευρώ το χρόνο), με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Συγκαλύπτοντας αυτήν την πραγματικότητα, η κυβέρνηση επικαλείται το «πρόβλημα ρευστότητας» που αντιμετωπίζει ο ΕΛΓΑ. Δημιουργεί έτσι το κλίμα για να προχωρήσουν τα σχέδια για «αναδιοργάνωση» και «εξυγίανση» του ΕΛΓΑ, όχι στη βάση των αιτημάτων των αγροτών, που ζητούν κρατική χρηματοδότησή του, αλλά με την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Με τις εξαγγελίες αυτές οι αγροτοκτηνοτρόφοι, προκειμένου να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, θα αναγκαστούν να πληρώνουν υπέρογκα ποσά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αποζημιώνονται έγκαιρα και καλύτερα...

Εξευτελιστικές τιμές παραγωγού, αισχροκερδούν οι μεγαλέμποροι

Ακόμα ένα διαχρονικό πρόβλημα, το οποίο όξυνε παραπέρα η πανδημία, με τη μείωση της δραστηριότητας του επισιτιστικού - τουριστικού κλάδου, είναι το αίσχος των «ανοιχτών» και απαράδεκτα χαμηλών τιμών παραγωγού για την πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων που διαμορφώνουν οι εμποροβιομήχανοι.

Αυτήν την κατάσταση βιώνουν οι αιγοπροβατοτρόφοι, που το Πάσχα έδωσαν σε εξευτελιστικές τιμές το κρέας, κάτω από την πίεση των μεγαλεμπόρων, και συνεχίζουν να δίνουν το γάλα στις μεταποιητικές βιομηχανίες κάτω του κόστους. Επίσης οι παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών, πατάτας, πεπονιών, σιταριού, κριθαριού, οι ελαιοπαραγωγοί, οι αμπελουργοί.

Η κυβέρνηση επικαλείται το πλαίσιο της «ελεύθερης αγοράς» και τις προβλέψεις της ΕΕ. Οι όποιες εξαγγελίες περί «πάταξης της αισχροκέρδειας» σταματάνε μπροστά στα «νόμιμα» κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών. Γιατί «νόμος και κανόνας» είναι να παίρνουν τα πολλά αυτοί που, όπως φάνηκε και στην πανδημία, δεν μπορούν να κάνουν απολύτως τίποτα χωρίς τους εργαζόμενους και τους βιοπαλαιστές παραγωγούς, ενώ αυτός που παλεύει στο λιοπύρι ολόκληρη χρονιά για να βγει η παραγωγή, αγωνιά για το αν θα μπορέσει να ζήσει την οικογένειά του... Οι αγροτοκτηνοτρόφοι παράγουν και τελικά κερδίζουν οι μεγαλέμποροι, οι μεγαλοεξαγωγείς.

Ολοι μαζί αρνούνται να υλοποιήσουν το πάγιο αίτημα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για κατώτατες εγγυημένες τιμές, γιατί με αυτές δεν θα μπορούσαν να κερδίσουν τόσα πολλά βιομήχανοι και μεγαλέμποροι.

Την ίδια στιγμή, η λαϊκή οικογένεια ακριβοπληρώνει τα τρόφιμα, ενώ οι εργαζόμενοι στη μεταποίηση των προϊόντων και στο εμπόριό τους, είναι από τους πιο κακοπληρωμένους συνολικά.

Η συνέχιση αυτής της κατάστασης οδηγεί σε δραματικές συνέπειες, τόσο για την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων όσο και για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού.

Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν ανακουφίζουν τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους

Η κυβέρνηση, επικαλούμενη τις «αντοχές της οικονομίας», συνεχίζει προκλητικά να αρνείται να πάρει μέτρα στήριξης για όσους έχουν πληγεί την προηγούμενη περίοδο, όπως για παράδειγμα οι παραγωγοί στις λαϊκές αγορές.

Από τα διάφορα πακέτα που έχουν ανακοινωθεί, μέχρι στιγμής έχουν δοθεί ελάχιστα, τα οποία δεν δίνουν καμία λύση ή έστω ανακούφιση στα οξυμένα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων. Μόνο ως κοροϊδία μπορεί να εκληφθεί η «φιλολογία» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για γαλαντόμες αποζημιώσεις στους αγρότες, όταν στην καλύτερη περίπτωση αυτοί που επλήγησαν θα πάρουν 150 ευρώ.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση σπεύδει να ικανοποιήσει κάθε αξίωση των επιχειρηματικών ομίλων, δίνοντάς τους δισεκατομμύρια ευρώ και νομοθετώντας μια σειρά από αντιλαϊκά μέτρα.

Ταυτόχρονα, παραμένουν μια σειρά από ζητήματα, όπως οι αποφάσεις κυβερνήσεων και ΕΕ για το χύμα τσίπουρο, που οδηγούν στο ξεκλήρισμα χιλιάδες αμβυκούχους - αμπελουργούς σε όλη τη χώρα, οι σοβαρές ελλείψεις στις δημόσιες μονάδες Υγείας, στα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο, το μέγεθος των οποίων αναδείχθηκε ακόμα περισσότερο μέσα στην πανδημία.

Στον οργανωμένο αγώνα η διέξοδος

Ο αγώνας που δίνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι μακρύς και δύσκολος, είναι ωστόσο μονόδρομος για την επιβίωσή τους.

Συσπειρωμένοι στους Αγροτικούς Συλλόγους, στις Ομοσπονδίες και την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, μπορούν να δώσουν απάντηση στην πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ και των κομμάτων της. Με τα δίκαια αιτήματά τους διεκδικούν μια καλύτερη ζωή, που τους στερεί η πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων από όλες τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου. Η συμπόρευση και η συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα μπορούν να δώσουν δύναμη στις διεκδικήσεις τους απέναντι στον κοινό αντίπαλο, να αποσπάσουν ανάσες επιβίωσης σήμερα και ταυτόχρονα να φωτίσουν την προοπτική για μια διαφορετική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας, μακριά από τα δόκανα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της ΚΑΠ της ΕΕ, ώστε να καλύπτονται με επάρκεια, με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα, όλες οι διατροφικές ανάγκες του λαού.


Γ. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνουν την πολύμορφη δράση σε όλη τη χώρα διεκδικώντας την επιβίωσή τους (2022-10-11 00:00:00.0)
Το υπέρογκο κόστος παραγωγής εξανεμίζει το ήδη μικρό εισόδημά τους (2022-04-14 00:00:00.0)
Με νέες δυνάμεις και το δίκιο με το μέρος τους παλεύουν για μια καλύτερη ζωή (2022-01-28 00:00:00.0)
Απροστάτευτοι από τις φυσικές καταστροφές, αβοήθητοι όταν αυτές συμβαίνουν (2021-10-30 00:00:00.0)
Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα είναι εδώ, αγωνίζεται και διεκδικεί! (2021-01-30 00:00:00.0)
Κόντρα στην κυβερνητική κοροϊδία προετοιμάζουν τη βδομάδα δράσης (2020-06-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ