Σάββατο 11 Ιούλη 2020 - Κυριακή 12 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Μεγάλες διαδηλώσεις - παρακαταθήκη για τη συνέχιση της πάλης

Ο νόμος - έκτρωμα θα μείνει στα χαρτιά!

Αθήνα
Αθήνα
«

Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν όσοι νόμοι και αν ψηφιστούν»: Με το σύνθημα αυτό διαδήλωσαν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, με τα πανό των Σωματείων τους, των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων σε όλη τη χώρα, την ώρα που στη Βουλή ολοκληρωνόταν η ψήφιση του εκτρωματικού νομοσχεδίου.

Το μαζικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, η μαχητικότητα και η ζωντάνια με την οποία βρέθηκαν στο δρόμο δεκάδες συνδικάτα, παλιοί και νέοι αγωνιστές, άνθρωποι που είχαν να βρεθούν πολύ καιρό στη διαδήλωση, όμως τώρα αποφάσισαν να μη λείψουν από αυτήν την κορυφαία μάχη, αποτέλεσαν την πιο έμπρακτη έκφραση της καθολικής καταδίκης του αντιδραστικού νομοσχεδίου. Εικόνες που δίνουν κουράγιο, αποτελώντας την κορύφωση μιας πολύμορφης δραστηριότητας που οργανώθηκε τις προηγούμενες μέρες, από τη στιγμή που κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο. Μια δράση που συνοδεύτηκε από την έκφραση της αντίθεσης με κάθε τρόπο από εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, μαζικούς φορείς, επιστήμονες, νομικούς, καλλιτέχνες, αθλητές, δημοσιογράφους, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για νομοθέτημα που η θέση του είναι στο καλάθι των αχρήστων.

Η πλατιά συσπείρωση που εκφράστηκε ενάντια στον κατάπτυστο νόμο αποτελεί και την καλύτερη παρακαταθήκη, για να δυναμώσουν η οργάνωση και η λαϊκή πάλη, για να μείνει πράγματι στα χαρτιά και αυτός ο νόμος - έκτρωμα και να πάρει απάντηση στους δρόμους η πολιτική κυβερνήσεων - επιχειρηματικών ομίλων.

Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Θεσσαλονίκη
Αλλωστε, το «παρών» στους δρόμους έδωσαν οργανωμένα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που αυτές τις μέρες δίνουν μεγάλες μάχες στους χώρους δουλειάς: Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας που πραγματοποιεί απεργίες στα εργοτάξια για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, που δίνει μάχες για το εισόδημα των εργαζομένων, τα Σωματεία των Υγειονομικών που είναι σε αγώνα διαρκείας για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Τα σωματεία των εργαζομένων στους κλάδους του λιμανιού του Πειραιά (Μεταφορές, μεταλλεργάτες κ.ά.) ενάντια στο master plan της COSCO και τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς, που τσακίζουν τους όρους ζωής συνολικά του λαού. Μαζί τους αυτοαπασχολούμενοι με τις Ενώσεις τους και την ΟΒΣΑ, φοιτητές με τους Συλλόγους τους, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, συνταξιούχοι, δείχνοντας στην πράξη ότι η δύναμη του εργατικού - λαϊκού κινήματος είναι στην κοινή δράση, ενάντια σε κυβερνήσεις - επιχειρηματικούς ομίλους και τις συμμαχίες τους.

Απέναντι σε αυτήν τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία στάθηκε η πραγματική μειοψηφία, όσοι παρήγγειλαν - ψήφισαν - επικρότησαν το νομοσχέδιο: Οι ενώσεις των εργοδοτών, μαζί με τους θλιβερούς εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ και τα κόμματά τους.

Η μαζική, μαχητική συμμετοχή, το πείσμα του ταξικού εργατικού κινήματος να ακυρώσει κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει στο γύψο τη λαϊκή πάλη ήταν αυτά που εμπόδισαν και το σχέδιο διάλυσης του συλλαλητηρίου στην Αθήνα από την αστυνομία. Οι εκατοντάδες διαδηλωτές παρέμειναν μέχρι αργά το βράδυ στο Σύνταγμα, παρά την προβοκάτσια που στήθηκε νωρίτερα, όταν δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν στη συγκέντρωση, αξιοποιώντας τα ταρατατζούμ των «γνωστών» ομάδων που έδωσαν άλλοθι στα ΜΑΤ για να πνίξουν τη συγκέντρωση στα δακρυγόνα και τις «κρότου - λάμψης».

Παρά τις προσπάθειες αυτές, παρά τις χυδαίες επιθέσεις των «γνωστών - αγνώστων» στα Συνδικάτα, παρά το «σπρώξιμο» της αστυνομίας, ώστε να πέσουν οι προβοκατόρικες ομάδες στο κύριο σώμα της συγκέντρωσης, αυτή με ψυχραιμία και οργάνωση παρέμεινε στη θέση της. Οι δυνάμεις των συνδικάτων ανασυντάχθηκαν γρήγορα και όλο το πρόγραμμα του συλλαλητηρίου ολοκληρώθηκε κανονικά. Κι αυτό προς ...«απογοήτευση» της κυβέρνησης, με στελέχη και βουλευτές της να προσπαθούν την ίδια ώρα μέσα στη Βουλή να αξιοποιήσουν το γνώριμο κλοτσοσκούφι αστυνομίας - «μπαχαλάκηδων» για να συκοφαντήσουν ολόκληρο το λαϊκό κίνημα.

Επομένως, και ο συμβολισμός της επιτυχημένης συγκέντρωσης, σε μια μέρα που η κυβέρνηση για τους δικούς της λόγους επιδίωξε να τη διαλύσει, αλλά και η ουσία της, αφού έστειλε το μήνυμα της «οργανωμένης απειθαρχίας» έδειξαν ότι «φίμωτρο» στον λαό κανένας δεν μπορεί να βάλει και αργά ή γρήγορα θα το πάρουν χαμπάρι και τα αστικά επιτελεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ