Παρασκευή 17 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ
Παρεμβάσεις για τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό - Τουρισμό

Στο επίκεντρο τα προβλήματα των εποχικών εργαζομένων, η απληρωσιά, οι απειλές για τους λογαριασμούς που «τρέχουν»

Από τη χτεσινή κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα στη Ρόδο
Από τη χτεσινή κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα στη Ρόδο
Κάτω από την παρέμβαση του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, σωματείων και φορέων της περιοχής που στάθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων, η εργοδοσία του ξενοδοχείου «Parnis Palace» εκπλήρωσε σημαντικό μέρος των απαιτήσεων των εργαζομένων, καταβάλλοντας δεδουλευμένες οφειλές, ενώ δεσμεύτηκε για την τήρηση όλων των προβλεπόμενων εργασιακών κανονισμών.

«Η απεύθυνση των εργαζομένων στο συνδικάτο τους έδειξε ότι μόνο η οργανωμένη πάλη, η συλλογικότητα και η αγωνιστική διεκδίκηση μπορούν να βάλουν στοπ στην εργοδοτική αυθαιρεσία», τονίζει το κλαδικό Συνδικάτο, υπογραμμίζοντας ότι δόθηκε στην εργοδοσία «το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι δεν θα ανεχθούν να δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας και τρομοκρατίας».

Μετά από αυτήν την εξέλιξη και ύστερα από απόφαση των εργαζομένων, το Συνδικάτο ανέστειλε τη χτεσινή κινητοποίηση, ενώ παράλληλα καλεί τους συναδέλφους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

«Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε επισιτιστικά καταστήματα και ξενοδοχεία να οργανωθούν στο Συνδικάτο μας και να παλέψουμε σαν μια γροθιά (...) απέναντι στην ασυδοσία κυβέρνησης και εργοδοσίας», καταλήγει.

Κινητοποίηση στη Ρόδο ενάντια στις απειλές για διακοπές ρεύματος

Κινητοποίηση στο υποκατάστημα της ΔΕΗ πραγματοποίησε χτες η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού Ρόδου, με αίτημα να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος και οι απειλές δικηγορικών γραφείων προς τους εργαζόμενους, όπως και να ανασταλούν οι πληρωμές λογαριασμών για όσο διαρκεί η τρέχουσα κρίση.

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής, μαζί με εργαζόμενους που δέχονται καθημερινά απειλές για διακοπή ρεύματος, συναντήθηκε με τον διευθυντή του καταστήματος και κατέθεσε υπόμνημα προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ. Οπως επισήμανε η αντιπροσωπεία, πάνω στη μεγάλη δυσκολία που αντιμετώπιζαν και προηγουμένως οι εποχικοί εργαζόμενοι στο να πληρώνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, η κατάσταση σήμερα έχει επιδεινωθεί απότομα και δραματικά. Η μεγάλη πλειοψηφία τους είναι εκτός δουλειάς, τα χρήματα του μηχανισμού στήριξης δεν έχουν ακόμη δοθεί, αλλά και δεν αρκούν για να καλύψουν ούτε τα στοιχειώδη, πολύ περισσότερο τους διακανονισμούς που προτείνει η ΔΕΗ στους οφειλέτες.

Από τη συζήτηση με τον διευθυντή του καταστήματος επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα από το κράτος και την εταιρεία, καθώς από τον δεύτερο απλήρωτο λογαριασμό, όποια και αν είναι η οφειλή, όλοι απειλούνται με διακοπή...

Η αντιπροσωπεία κατήγγειλε το ότι η διοίκηση της ΔΕΗ δίνει αυτές τις περιπτώσεις σε πολυεθνική εισπρακτική εταιρεία, η οποία με τη σειρά της αναθέτει την είσπραξη σε δικηγορικά γραφεία που απειλούν καθημερινά τους εργαζόμενους με διακοπή του ρεύματος και αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Ο διευθυντής δήλωσε αναρμόδιος να δεσμευτεί για μη διακοπή του ρεύματος ή για άμεση επανασύνδεση χωρίς προϋποθέσεις σε περιπτώσεις συναδέλφων που τους διακόπτεται το ρεύμα και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στους όρους που θέτει η ΔΕΗ. Ωστόσο, κάτω από την πίεση, προτάθηκε στις περιπτώσεις των παρόντων εργαζομένων που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα με άμεση απειλή διακοπής διακανονισμός με ευνοϊκότερους όρους και μικρότερη προκαταβολή. Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό βέβαια δεν έχουν εισόδημα για πάνω από 4 μήνες, αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε οποιαδήποτε είδους ρύθμιση...

Χτες, επίσης, η Επιτροπή Αγώνα πραγματοποίησε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας για περίπτωση απολυμένου συναδέλφου από τον Επισιτισμό.

Στην Κρήτη

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, ζητώντας τη στήριξή του στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου, πραγματοποίησε προχτές Τετάρτη το Σωματείο Εργαζομένων Επισιτισμού ν. Χανίων. Νωρίτερα είχε καταθέσει υπόμνημα αιτημάτων στη δημοτική αρχή και τις παρατάξεις.

Ο δήμαρχος, αναφέρει το Σωματείο, δεσμεύτηκε μετά τη σύμφωνη γνώμη και των άλλων παρατάξεων στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό να είναι ένα από αυτά που θα εξετάσουν μέσα από την ημερήσια διάταξη.

Μαζί με τα συνολικότερα αιτήματα του κλάδου για τα οποία ζητά στήριξη, το Σωματείο απαιτεί από το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει μέτρα ελάφρυνσης των εποχικά εργαζομένων, όπως: Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη. Ενταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο για τους λογαριασμούς σε ρεύμα, νερό. Καμία διακοπή σε σπίτι εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Διερεύνηση των δικαιούχων και ένταξη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.

  • Στο μεταξύ, να μπει τέλος στην ομηρία των εργαζομένων, εποχικών και μη, που εργάζονται σε επιχειρήσεις του ευρύτερου τουριστικού κλάδου (εταιρείες handling, τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, εμπορικά καταστήματα σε τουριστικές περιοχές κ.ά.), απαιτεί η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, οργανώνοντας σήμερα Παρασκευή στις 12 μ. παρέμβαση στην Περιφέρεια Κρήτης και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ