Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΙΛΟΣ «ΕΛΛΑΚΤΩΡ»
Κινητοποίηση ενάντια σε μειώσεις μισθών και απολύσεις

Στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από την έδρα του ομίλου «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» πραγματοποίησε χτες το πρωί το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, συνέχεια προηγούμενης κινητοποίησης ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για μειώσεις μισθών, «οικειοθελείς» αποχωρήσεις και απολύσεις.

Η εργοδοσία έχει απολύσει την τελευταία διετία 700 εργαζόμενους και τώρα ζητά από τους 1.600 εργαζόμενους που εξακολουθούν να δουλεύουν στις θυγατρικές να αποδεχτούν μειώσεις μισθών (4% - 15% επί του μεικτού και 6% - 20% επί του καθαρού), πρόγραμμα «εθελούσιας» αποχώρησης (για ηλικίες από 40 έως 55 ετών) και «Sabbatical» (για τους άνω των 55).

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας του Σωματείου με εκπρόσωπο της εργοδοσίας, ο οποίος ανέφερε ότι ο σχεδιασμός παραμένει ως έχει και πως για όσους δεν αποδεχτούν την τροποποίηση της σύμβασης ξεκινάνε απολύσεις από τα τέλη Αυγούστου.

Το Σωματείο έχει ήδη τονίσει ότι «δεν υπογράφουμε τη σφαγή μας!» και πως «ακόμα και εάν υπογράψει ο εργαζόμενος τη μείωση των αποδοχών του, δεν σώζει τη θέση εργασίας του», καθώς πρόθεση της διοίκησης είναι οι μαζικές απολύσεις να συνεχιστούν κανονικά, όπως προβλέπει το πρόγραμμα «εξυγίανσης». Στόχος του ομίλου είναι «η διασφάλιση μεγαλύτερων κερδών για τους μετόχους και για τις τράπεζες που τον δανείζουν».

Στήριξη από το ΣΕΤΗΠ

Τις κινητοποιήσεις χαιρετίζει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Ο αγώνας σας κόντρα στις απολύσεις, στις εθελούσιες, συνολικότερα στα σχέδια της εργοδοσίας για "εξυγίανση" είναι δικός μας αγώνας, γιατί την ίδια κατάσταση βιώνουμε και οι εργαζόμενοι στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής.

(...) Η αιτιολογία είναι η ίδια: "Για το καλό των επιχειρήσεων" που όμως έφερε στα δικαιώματά μας τεράστιο πλήγμα. Ολα αυτά με τη βοήθεια των διάφορων κυβερνήσεων (...).

Δεν υποκύπτουμε, δεν κάνουμε πίσω. Δίνουμε απάντηση στις απολύσεις, στα "τελεσίγραφα" της κάθε εταιρείας. Οι εργαζόμενοι δεν εγκαταλείπουμε τις δουλειές μας, τα δικαιώματά μας, το μέλλον μας. Παλεύουμε ενωμένοι και οργανωμένοι μέσα από τα σωματεία μας για τα δικαιώματά μας».

Απεργία σε εργοτάξιο στην Πάτρα

Επίσης, 24ωρη απεργία έγινε χτες με απόφαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας από τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο της εταιρείας «Τομή» του ομίλου «ΕΛΛΑΚΤΩΡ», που λειτουργεί εντός του Πανεπιστημίου Πατρών στο Ρίο. Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι για δύο μήνες, ενώ τα δεδουλευμένα τους καταβλήθηκαν κάτω από την πίεση που άσκησε η ανακοίνωση της κινητοποίησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απάντηση δίνει ο μαζικός οργανωμένος αγώνας των εργαζομένων (2020-10-10 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις Συνδικάτων ενάντια σε απολύσεις (2017-12-21 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στον όμιλο «Vodafone» (2017-05-12 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι απολύσεις (2011-12-13 00:00:00.0)
Δεν επιτρέπει συνέλευση των εργαζομένων (2009-10-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ