Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
«Η κυβέρνηση κερνά και οι βιομήχανοι μεθούν από τα κέρδη»

Ανακοίνωση για το πρόγραμμα «Απόσταξη οίνου σε περίπτωση κρίσης»

Eurokinissi

Την παροιμία «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει» φέρνει στο μυαλό των μικρών αμπελουργών και των εργαζομένων του κλάδου το πρόγραμμα στήριξης «Απόσταξη οίνου σε περίπτωση κρίσης», του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, με τις περιορισμένες πωλήσεις οίνου, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Οπως επισημαίνει, η «απόσταξη κρίσης» και η «αποθεματοποίηση οίνου», που προβάλλονται σε επίπεδο ΕΕ ως η λύση για τη μείωση των αποθεμάτων οίνου, δεν πρόκειται να ανακουφίσουν, αντίθετα θα βγουν κερδισμένοι και πάλι οι βιομήχανοι, που επικαλούμενοι τα πλεονάσματα προετοίμασαν το έδαφος προκειμένου να αρπάξουν τον νέο τρύγο σε εξευτελιστικές τιμές.

Η Ομοσπονδία τονίζει πως η τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι μικροί αμπελοκαλλιεργητές αναδεικνύει για άλλη μια φορά τα αδιέξοδα του συστήματος και την ανικανότητά του να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, αφού «η παραγωγή, η οποία σε όλες τις φάσεις της εξελίσσεται άναρχα και ανταγωνιστικά, λειτουργεί μέσα σε αυστηρά όρια και περιορισμούς, που προσβλέπουν μόνο στη δυνατότητα να αποκομίζουν μεγαλύτερα κέρδη οι οινοποιητικές βιομηχανίες στην οινοποίηση, με αποτέλεσμα τη φτώχεια και την εξαθλίωση των εργατών και μικρομεσαίων αγροτών. Αυτή η επιδίωξη του κεφαλαίου να υποτάσσει τα πάντα στην υπόθεση του κέρδους προκαλεί ασφυξία στους εργαζόμενους και στα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα».

Οπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, μονόδρομος για τους βιοπαλαιστές αμπελουργούς και τους εργαζόμενους του κλάδου είναι η κοινή οργάνωση και πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους.«Αυτή η συμμαχία μπορεί να συντρίψει την πολιτική που σκορπά μόνο δεινά, να βάλει τα θεμέλια ώστε να ζήσουμε καλύτερες μέρες, απαλλαγμένοι από τα παράσιτα της κοινωνίας, τους βιομηχάνους και την τάξη τους», τονίζει χαρακτηριστικά.

Η Ομοσπονδία απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εργάτες γης και εργαζόμενους στα οινοποιεία να βγάλουν συμπεράσματα, να οργανωθούν στα ταξικά συνδικάτα, βάζοντας στο στόχαστρο βιομηχάνους - ΕΕ - κυβερνήσεις, και ταυτόχρονα να διεκδικήσουν: Καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, καμία απόλυση. Κατάργηση όλων των αντεργατικών ΠΝΠ. Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, διεύρυνση ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Με ευθύνη του κράτους να εξασφαλιστεί εισόδημα για όλους τους άνεργους και να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα για τους φτωχούς αγρότες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απόσταξη του πλεονάζοντος οίνου με κρατική ευθύνη και διοχέτευση στην κατανάλωση με χαμηλή τιμή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μπει φρένο στα αρνητικά μέτρα της ΕΕ (2006-12-13 00:00:00.0)
Προωθούν κι άλλο ξεπάτωμα και νέο, πιο μαζικό , ξεκλήρισμα! (2006-06-24 00:00:00.0)
Η Κομισιόν ετοιμάζει νέα αρνητικά μέτρα (2006-05-31 00:00:00.0)
Στο έλεος των οινοβιομηχάνων (2005-09-27 00:00:00.0)
Εμπαιγμός των οινοπαραγωγών (2005-06-24 00:00:00.0)
"Νοθεύουν" την ελληνική αμπελουργία (1999-03-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ