Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δε δέχεται τη λύση της συνομοσπονδίας η κυπριακή κυβέρνηση

Αν η τουρκική πλευρά προσέλθει στις συνομιλίες, εμφανίζοντας την πάγια θέση της Αγκυρας για λύση συνομοσπονδίας, τότε -επισήμανε με έμφαση ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Κασουλίδης- δεν πρόκειται ποτέ να λυθεί το Κυπριακό.

Οποιαδήποτε λύση, τόνισε, θα πρέπει να διασφαλίζει με πλήρη εχέγγυα που να ικανοποιούν την ελληνοκυπριακή πλευρά, ότι δε θα δημιουργηθούν ποτέ οι προϋποθέσεις για διχοτόμηση.

Η λύση αυτή, είπε, θα πρέπει να αντέχει στη βάσανο των διεθνών δικαστηρίων για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών, αλλά και να μην αντίκειται προς τις διατάξεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό εντός του 2001, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου εξέφρασε την πίστη ότι έχει γίνει μια καλή προσπάθεια σε πολλά μέτωπα, αφού καταρρίφθηκαν οι επιδιώξεις της Τουρκίας για την προώθηση του θέματος της αναγνώρισης ή της παραδοχής ύπαρξης ξεχωριστού κράτους, γεγονός, επισήμανε, που συνέβαλε και στην επιτυχή πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο καταλύτης της ΕΕ τόνισε ο κ. Κασουλίδης, λειτούργησε ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το διάλογο.

Αν, είπε, θα επιδράσει θετικά και στις συνομιλίες θα διαφανεί, διαφορετικά, επισήμανε, η διαχωριστική γραμμή δε θα μπορέσει να αντέξει για πολύ τη δυναμική που θα δημιουργήσει η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και από τη μια πλευρά της διαίρεσης και από την άλλη. Υπάρχει, τόνισε, άριστη συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου και μελετούν μαζί τα διάφορα ενδεχόμενα και τα αντιμετωπίζουν μαζί, ο καθένας από το δικό του προμαχώνα, όμως με πλήρη συνεννόηση.

Κυβέρνηση, αρχιεπισκοπή και αντιπολίτευση συμφωνούν ότι η κοινωνική συνάντηση του προέδρου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντενκτάς που θα γίνει σήμερα θα συμβάλλει στην προετοιμασία του κλίματος για την έναρξη απευθείας συνομιλιών στις 16 Γενάρη.

Συμφωνούν επίσης ότι οι όποιες εκδηλώσεις κατά την επίσκεψη του Ραούφ Ντενκτάς στις ελεύθερες περιοχές, θα πρέπει να είναι ειρηνικές και πολιτισμένες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απηύθυνε έκκληση προς όλους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε η κυπριακή πλευρά να δώσει το σωστό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι δε θα υπάρξουν θερμοκέφαλοι που θα βλάψουν την Κύπρο, όπως είπε χαρακτηριστικά, και εξήγησε ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες και τυχόν αρνητικές εξελίξεις θα αποβούν σε βάρος του κυπριακού λαού.

Ο πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κυπριακός λαός θα επιδείξει ωριμότητα και τα όποια αιτήματα θα διαβιβαστούν μέσα από ειρηνικές και πολιτισμένες εκδηλώσεις.

Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι εφόσον καταβάλλεται προσπάθεια να εξευρεθεί λύση, πρέπει να γίνονται τέτοιες συναντήσεις, επαφές και συνομιλίες. Εκείνο που είναι σημαντικό, είπε, είναι ποια στάση θα τηρήσει η κάθε πλευρά σε αυτές τις επαφές.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσος Παπαδόπουλος είπε ότι τα δείπνα δεν πρέπει να μετατρέπονται σε μέθοδο διαπραγμάτευσης. Αφού έγινε το πρώτο δείπνο, είπε, θα ήταν αναπόφευκτο να γίνει και το δεύτερο, αλλά θα ήταν λάθος να επικεντρώνεται η προσοχή στα δείπνα, τα οποία μόνο εντυπώσεις δημιουργούν, χωρίς να έχει γίνει οτιδήποτε σημαντικό.

Σε ετοιμότητα η αστυνομία

Επί ποδός βρίσκεται η αστυνομική δύναμη Κύπρου για την ασφάλεια του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος θα περάσει σήμερα στις ελεύθερες περιοχές για το δείπνο με τον πρόεδρο Κληρίδη.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης, θα επιστρατευτούν όσα μέλη του αστυνομικού Σώματος για σκοπούς ασφαλείας του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Ν. Κόσης είπε πως ήδη λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για την αποφυγή οποιουδήποτε προβλήματος, σημειώνοντας παράλληλα πως υπάρχει εμπιστοσύνη στην ωριμότητα του κυπριακού λαού.

Ανέφερε επίσης ότι έχει συσταθεί αστυνομικό επιτελείο για συντονισμό των ενεργειών, και πως αν χρειαστεί θα κλείσουν κάποιοι δρόμοι κατά τη διέλευση του Ντενκτάς.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν πληροφορίες για τη διεξαγωγή εκδηλώσεων σήμερα βράδυ, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως υπήρξαν κάποιες κινήσεις και επαφές και έχουν γίνουν συστάσεις, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται σε ομάδες Ελληνοκυπρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ