Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πληθαίνουν τα κρούσματα σε σχολεία

Παρεμβάσεις για άμεσα μέτρα προστασίας και δωρεάν τεστ

Μακραίνει ο κατάλογος των σχολικών μονάδων, τάξεων και τμημάτων που κλείνουν λόγω κρουσμάτων κορονοϊού σε εκπαιδευτικούς ή μαθητές, μια βδομάδα μετά την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις, χωρίς όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Μέχρι χτες το απόγευμα, η λίστα του υπουργείου περιλάμβανε 37 σχολικές μονάδες, οι περισσότερες στην Αττική, και επιπλέον όλα τα σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, που αναστέλλουν τη λειτουργία τους μέχρι τις 25 Σεπτέμβρη.

Την ίδια στιγμή, ακόμα και αυτά τα υγειονομικά πρωτόκολλα φαίνεται ότι δεν ακολουθούνται με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις περιπτώσεις, προκαλώντας ανησυχία σε γονείς και εκπαιδευτικούς, που ζητούν άμεση διενέργεια μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ στα σχολεία στα οποία έχουν σημειωθεί κρούσματα, με τους δήμους να αναλαμβάνουν τα κόστη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα από την Κρήτη, που καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών ΠΑΓΝΗ», είναι ότι «από την τσέπη τους αναγκάστηκαν να πληρώσουν εκπαιδευτικοί του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βουτών το κόστος των μοριακών τεστ για SARS-CoV-2 μετά τη "στενή επαφή" με επιβεβαιωμένο κρούσμα συναδέλφου τους. Ενώ ζήτησαν να κάνουν το τεστ στο ΠΑΓΝΗ, τους το αρνήθηκαν, με την αιτιολογία ότι ήταν ασυμπτωματικοί και δεν πληρούσαν τα κριτήρια ελέγχου του ΕΟΔΥ. Δόθηκαν οδηγίες να βγουν 14 μέρες καραντίνα, ενώ το σχολείο θα μείνει κλειστό μέχρι τις 27 Σεπτέμβρη».

Δημοτικό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την άθλια κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία του δήμου απαιτεί με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κερατσινίου, με την παρουσία των Συλλόγων Εκπαιδευτικών, των γονιών, των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, μαζικών φορέων της πόλης, ώστε να γίνει πλήρης ενημέρωση για την κατάσταση στα σχολεία, μετά και από το «μπάχαλο» που δημιουργήθηκε με τις αντικρουόμενες οδηγίες μετά από κρούσμα σε Γυμνάσιο της πόλης την περασμένη βδομάδα, που δικαιολογημένα εξόργισε γονείς και εκπαιδευτικούς του σχολείου.

Με καθυστέρηση που ξεπερνούσε τη μία βδομάδα από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, έγιναν τα τεστ για τον κορονοϊό στους εκπαιδευτικούς και τις εργαζόμενες καθαριότητας στο 2ο ΓΕΛ Καισαριανής, όπου παρουσιάστηκαν κρούσματα, όπως καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) στη Ζ' ΕΛΜΕ. «Αν πραγματικά η πολιτική προστασία απέναντι στον κορονοϊό ήταν χαραγμένη με στόχο την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του σχολείου, και αν είχαν εισακουστεί τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, δεν θα έσπευδαν πολλοί εκπαιδευτικοί να κάνουν με δικά τους έξοδα και ευθύνη τα τεστ, με κόστος περί τα 100 ευρώ ο καθένας, και δεν θα ζούσαν με την αγωνία για τόσες μέρες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, ενώ πιθανότατα δεν θα είχε κλείσει το σχολείο για τόσες μέρες», σημειώνει. Η ΑΣΕ αναδεικνύει και τις ευθύνες της δημοτικής αρχής Καισαριανής, η οποία δεν απάντησε καν στο αίτημα εκπαιδευτικών να κάνουν προληπτικά και επαναλαμβανόμενα τεστ.

Σε πρωτοβουλίες ενημέρωσης και διεκδίκησης προχώρησε ο Σύλλογος Γονέων του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας, όπου εντοπίστηκε κρούσμα σε μαθήτρια της Γ' τάξης. Ο Σύλλογος Γονέων καταγγέλλει ότι οικογένειες παραπέμπονται σε ιδιωτικά κέντρα για διερευνητικά τεστ πληρώνοντας από 70 έως 100 ευρώ και τονίζει: «Θα κλιμακώσουμε τις επόμενες μέρες τις διεκδικήσεις για τα προβλήματα που παρουσιάζει το σχολείο με τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, στα οποία προστίθεται η έντονη ανησυχία μας σχετικά με τη μη πρόβλεψη δωρεάν τεστ για μαθητές - εκπαιδευτικούς ύστερα από το κρούσμα που είχαμε». Στις πρωτοβουλίες του Συλλόγου περιλαμβάνεται η ανάρτηση πανό έξω από το σχολείο, όπου αναγράφονται τα αιτήματα για κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών και δωρεάν τεστ σε δασκάλους και μαθητές, ενώ δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση αν δεν υπάρξει ανταπόκριση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανησυχία για τον τρόπο αντιμετώπισης των κρουσμάτων στα σχολεία (2020-10-22 00:00:00.0)
Αυξημένα κρούσματα σε χώρους συγκέντρωσης της νεολαίας (2020-10-21 00:00:00.0)
Ανησυχία από τα υγειονομικά πρωτόκολλα - «λάστιχο» στα σχολεία του νομού (2020-10-16 00:00:00.0)
Στοιχεία - «φάντασμα» για να δείξει ότι στα σχολεία όλα πάνε καλά! (2020-10-13 00:00:00.0)
Κρούσμα σε σχολική μονάδα των Ιωαννίνων (2020-09-25 00:00:00.0)
Συναγερμός από έκθεση υγειονομικών σε κρούσμα (2020-05-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ