Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΕΚΘΕΣΗ «ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ»
«Προοδεύουν» οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις με νέα πακέτα στήριξης του κεφαλαίου

Η πορεία «προόδου» των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην ελληνική οικονομία αλλά και τα διαχειριστικά ζόρια στην προοπτική ανάκαμψης αποτυπώνονται στην 7η έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιοποιήθηκε χτες στο πλαίσιο της «μεταμνημονιακής» εποπτείας.

Για το 2020, η προβλεπόμενη βύθιση του ΑΕΠ φτάνει στο 9% και για το 2021 προβλέπεται μόνο μερική ανάκαμψη 6%, ενώ η επάνοδος της οικονομικής δραστηριότητας στα επίπεδα του 2019 παραπέμπεται για το 2022 με προϋπόθεση την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και των παρεμβάσεων στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

Ολα αυτά σε ένα περιβάλλον μεγάλης αβεβαιότητας και κινδύνων που εντοπίζονται γύρω από τη διάρθρωση και το βαθμό ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου καθώς και από την πλευρά των γεωπολιτικών ανταγωνισμών που εκδηλώνονται στην περιοχή.

Μεταξύ άλλων η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εστιάζει στους παρακάτω άξονες:

-- «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει νέες μεταναστευτικές πιέσεις και γεωπολιτικές εντάσεις, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες».

-- «Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ και η οικονομία της ενδέχεται να επηρεαστεί περισσότερο από την πανδημία σε σχέση με άλλα κράτη - μέλη, λόγω του μεγάλου τουριστικού τομέα και γενικότερα του μεγάλου μεριδίου των υπηρεσιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην οικονομία», σημειώνεται σχετικά με τη διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο δείχνουν στην κατεύθυνση μεγέθυνσης των επιχειρήσεων και στη μεγαλύτερη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών, όπως προβλέπεται και στην έκθεση της «Επιτροπής Πισσαρίδη».

Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην έκθεση της Κομισιόν, «η διατήρηση επαρκούς ταμειακού αποθέματος σε συνδυασμό με την εκπόνηση μιας στρατηγικής ανάπτυξης θα είναι καθοριστικής σημασίας για την υποστήριξη του επενδυτικού κλίματος».

-- Η αβεβαιότητα σχετικά με τις δημοσιονομικές προβλέψεις παραμένει σημαντική, ενώ πηγή σημαντικής ανησυχίας για τα αστικά επιτελεία αποτελούν το «μακροοικονομικό περιβάλλον» και άλλοι κίνδυνοι που ενδέχεται να επηρεάσουν τη μελλοντική εξέλιξη των κρατικών προϋπολογισμών. Μεταξύ αυτών αναφέρεται και το ενδεχόμενο κατάπτωσης των κρατικών εγγυήσεων που έχουν δοθεί σε επιχειρήσεις προκειμένου να αντλήσουν φτηνό δανεισμό από το τραπεζικό σύστημα.

Να σημειωθεί πως η 7η έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» δεν εμπεριέχει αναφορές σχετικές με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και πως η σχετική ανάλυση θα περιληφθεί στην 8η έκθεση που αναμένεται να δημοσιευθεί το Νοέμβρη.

-- Σε σχέση με το δημοσιονομικό πακέτο που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό στο «φόρουμ της ΔΕΘ» η Κομισιόν σημειώνει ότι αυτά τα μέτρα θα αξιολογηθούν στη συνέχεια στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021.

-- Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα αναφέρεται πως «η χαμηλή κερδοφορία σε συνδυασμό με το κόστος των επικείμενων τιτλοποιήσεων ενδέχεται να δημιουργήσουν προκλήσεις για την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών στο εγγύς μέλλον», προσθέτοντας πως η «ποιότητα» των κεφαλαίων των τραπεζών παραμένει χαμηλή, λόγω του υψηλού ποσού των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, τις οποίες τα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα ετοιμάζονται και νέες παρεμβάσεις στήριξης των τραπεζών, ενώ σε αυτό το πλαίσιο την επόμενη βδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδας θα υποβάλει το νέο σχέδιο για ίδρυση Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού («κακή» τράπεζα).

Παράλληλα, η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι οι αρχές αναμένεται να προχωρήσουν σε νομοθετική παρέμβαση, με στόχο τη «βελτίωση της λειτουργικότητας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους πλειστηριασμούς».

Στο διά ταύτα, η Κομισιόν αποδίδει εύσημα στην κυβέρνηση αναφορικά με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων με έμφαση στο νέο Πτωχευτικό Κώδικα, που μεταξύ άλλων δίνει σήμα γενικευμένης επέλασης στην πρώτη κατοικία των λαϊκών οικογενειών. Παράλληλα, γίνεται λόγος για «σημαντική πρόοδο» στα ζητήματα της επενδυτικής αδειοδότησης, όπου η κυβέρνηση αίρει και τις πλέον στοιχειώδεις υποχρεώσεις των «επενδυτών», της ενεργειακής πολιτικής με την επιτάχυνση της πολιτικής της «απολιγνιτοποίησης» που γιγαντώνει την ανεργία σε Δυτ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη και την ενεργειακή φτώχεια για το λαό και της κρατικής διοίκησης, όπου η κυβέρνηση συνεχίζει τις αναδιαρθρώσεις για την προσαρμογή του αστικού κράτους στις σύγχρονες απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Αντίθετα, γίνεται λόγος για καθυστερήσεις όσον αφορά τις διαδικασίες στα δικαστήρια, την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες και το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκαλούνται από την πανδημία, η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει ικανοποιητικά στην εφαρμογή των δεσμεύσεων. Οπως επισημαίνουν, «είναι ευπρόσδεκτο ότι η πρόοδος στην υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων έχει επανεκκινήσει, αν και οι καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας οδήγησαν αναπόφευκτα σε χρονική μετάθεση ορισμένων δεσμεύσεων».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, σε δήλωσή του σχετικά με την 7η έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» έκανε λόγο για την τέταρτη θετική έκθεση αξιολόγησης των «θεσμών» σε λιγότερο από ένα χρόνο, επί διακυβέρνησης ΝΔ.

Οπως σημειώνει, τα μέτρα που εφαρμόζονται θα ξεπεράσουν τα 24 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020, τονίζοντας ότι «η έκθεση υπογραμμίζει τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών, με θετική επίδραση στο επενδυτικό περιβάλλον και το οικονομικό κλίμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ