Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραμένουν τα προβλήματα σε όλο τον νομό, πέμπτη μέρα μετά

Ορεινά χωριά χωρίς νερό ακόμα, καταστήματα κατεστραμμένα που δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσουν, καλλιέργειες πνιγμένες στο νερό και ζωικό κεφάλαιο αποδεκατισμένο, το Κέντρο Υγείας στο Μουζάκι με μεγάλες καταστροφές, τρία από τα πέντε χειρουργεία στο Νοσοκομείο Καρδίτσας εκτός λειτουργίας, ζημιές στη Δημοτική Πινακοθήκη όπου χτες αναμενόταν κλιμάκιο του ΥΠΠΟ για καταγραφή, έπειτα κι από σχετικό αίτημα του ΚΚΕ, καθώς για το θέμα επικοινώνησε με την υπουργό Πολιτισμού ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, ζημιές στον βιολογικό καθαρισμό που ακόμα δεν έχει διαπιστωθεί το εύρος τους.

Αυτή ήταν η κατάσταση σε όλο τον νομό, ακόμα και χτες, πέμπτη μέρα από την καταστροφή, ενώ παραμένει ο κίνδυνος να πλημμυρίσουν κι άλλα χωριά, καθώς συνεχίζεται η αυξημένη ροή στα ποτάμια που έχουν «φουσκώσει» απειλητικά.

Στην πόλη της Καρδίτσας, όπως άλλωστε αποτυπώθηκε και στην περιοδεία, οι κάτοικοι «παλεύουν» με τις λάσπες για να τις βγάλουν από σπίτια και καταστήματα, ενώ τα περισσότερα καταστήματα στο κέντρο παραμένουν εκτός λειτουργίας. Oι σωροί των κατεστραμμένων προϊόντων, οικοσκευών και επίπλων αν και μειώνονται λόγω των συνεχών αποκομιδών, είναι τόσα πολλά που συναντάς αρκετούς σωρούς να περιμένουν τη σειρά τους να μεταφερθούν.

Μέσα στο νερό είναι το χωριό Καλογριανά του δήμου Παλαμά. Σπίτια, καταστήματα, αποθήκες έχουν πλημμυρίσει από τις πρώτες ώρες της μεγάλης καταστροφής.

Εξακολουθεί να απειλείται το χωριό Μεταμόρφωση, που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ποτάμια, η στάθμη των οποίων είναι ψηλά και υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης. Το συγκεκριμένο χωριό είχε πλημμυρίσει και το φθινόπωρο του 1994.

Παρόμοιος κίνδυνος υπάρχει και για το χωριό Βλοχός, που βρίσκεται δίπλα σε ποτάμι.

Κλειστοί, λόγω της πλημμύρας, παραμένουν οι δρόμοι που συνδέουν τα χωριά. Σε αρκετές περιπτώσεις έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές και θα γίνουν πιο ορατές όταν υποχωρήσει το νερό. Ανοιχτός είναι μόνο ο δρόμος Καρδίτσας - Λάρισας. Σε ορεινά χωριά υπάρχει πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση.

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή σε καλλιέργειες, καθώς σχεδόν ολόκληρος ο κάμπος βυθίστηκε στο νερό. Βαμβάκι, τριφύλλι και δενδροκαλλιέργειες σχεδόν έχουν καταστραφεί. Το νερό έχει καλύψει τα φυτά και όσο παραμένει αυξάνεται το μέγεθος της ζημιάς. Τεράστιο πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους που έχασαν κοπάδια προβάτων και στάνες, αλλά και για μελισσοκόμους που το νερό εξαφάνισε τα μελίσσια.

Στο μεταξύ, χωρίς αποτέλεσμα παρέμεναν οι έρευνες για την 43χρονη αγνοούμενη στο Μουζάκι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ