Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγανάκτηση για τους υπεύθυνους, αγωνία για το μέλλον

Με την αγανάκτηση και την αγωνία ζωγραφισμένες στα πρόσωπά τους για τις μεγάλες ευθύνες κυβέρνησης και κράτους, οι πληγέντες κάτοικοι υποδέχτηκαν θερμά χτες το πρωί τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, κατά την περιοδεία του στην αγορά της πόλης.

Την ώρα που για πέμπτη μέρα παλεύουν με τις λάσπες, προσπαθώντας να σώσουν ό,τι μπορούν, σταματάνε για λίγο για να συνομιλήσουν μαζί του. Περιγράφουν τις εφιαλτικές σκηνές της πλημμύρας. «Σε λίγες ώρες χάθηκαν περιουσίες και κόποι μιας ζωής, δεν έχει μείνει τίποτα», λένε κρατώντας λασπωμένα αντικείμενα, εμπορεύματα και δείχνοντας τα μαγαζιά τους.

«Μόνο εσείς παλεύετε», λέει κάποιος άλλος, είναι διάχυτη η οργή, επειδή «οι αρχές είναι απούσες», «ο πρωθυπουργός δεν ήρθε να μας δει, παρά μόνο τον έστειλαν σε καθαρισμένες γειτονιές για να δείξει ότι κάτι γίνεται».

Τα λόγια αυτά επιβεβαιώνουν αυτό που συνάντησαν τα κλιμάκια του ΚΚΕ από την πρώτη μέρα: Εγκαταλελειμμένους ανθρώπους να παλεύουν μόνοι τους, χωρίς την κρατική συνδρομή και βοήθεια, να καθαρίσουν τα μαγαζιά και τα σπίτια τους από τις λάσπες, να αδειάσουν τα νερά.

Παντού οι πληγέντες εκφράζουν δικαιολογημένα το φόβο τους ότι οι υποσχέσεις για αποζημιώσεις που μοιράζει η κυβέρνηση θα μείνουν λόγια, ενώ από τη συζήτηση δεν λείπουν και παραδείγματα όπου διάφοροι κυβερνητικοί και άλλοι παράγοντες καλούν τον κόσμο λίγο - πολύ να «ξεγράψει» και τις όποιες λειψές αποζημιώσεις.


«Θα πέσει πείνα πάλι στην Καρδίτσα», τονίζουν στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κι αυτό γιατί οι ζημιές των χιλιάδων ευρώ ήρθαν να προστεθούν στα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησαν η οικονομική κρίση και η πανδημία. Αλλωστε ο λαός της Καρδίτσας είναι εδώ και χρόνια αντιμέτωπος με την υψηλή ανεργία, τη φτώχεια, το ξεκλήρισμα της αγροτιάς.

Μπροστά δε στο χειμώνα ο φόβος της ανέχειας συμπληρώνεται από το φόβο νέων καταστροφών, αν δεν παρθούν έστω και τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Δεν είναι ώρα για λόγια αλλά για πράξεις, δηλαδή αποζημιώσεις στο 100% και πλήρη αποκατάσταση

Στο τέλος της περιοδείας του στα καταστήματα της Καρδίτσας, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Περιττεύει να πω ότι οι καταστροφές είναι μεγάλες. Θα επαναλάβω ότι αυτή η ώρα δεν είναι ώρα για πολλά λόγια, γιατί τα λόγια τα ακούμε και από τους κυβερνώντες και από τις κρατικές αρχές και από τις τοπικές αρχές. Θέλουμε να δούμε πράξεις. Και πράξεις σημαίνει η αποζημίωση να φτάσει στο 100% για όλες τις καταστροφές, χωρίς όρους, αστερίσκους και προϋποθέσεις.

Δεν είναι ώρα για ψίχουλα. Δεν μπορεί ο άλλος να αποκαταστήσει το σπίτι του, το κατάστημά του, το χωράφι του, αυτό που έχει χάσει και αυτά που του έχει πλήξει η κακοκαιρία, με ένα επίδομα και με ψίχουλα. Ούτε με αναστολές κάποιων χρεών και πληρωμών για ένα εξάμηνο. Γιατί μετά από ένα εξάμηνο θα μπορεί ο καταστηματάρχης της Καρδίτσας, ο αγρότης της Καρδίτσας, ο εργαζόμενος, ο υπάλληλος της Καρδίτσας να πληρώσει, είτε στην εφορία, είτε τον ΕΝΦΙΑ, είτε στις τράπεζες που χρωστάει, είτε δημοτικά τέλη;


Θα πρέπει αυτό το πράγμα να σταματήσει, να υπάρχει αναστολή μέχρι να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση όλων των ζημιών, να αρχίσει να δουλεύει κανονικά ξανά η οικονομία και να μπορεί να έχει εισόδημα. Και το επίδομα θα πρέπει οπωσδήποτε να καλύπτει αυτό που χάνει, αυτό που θα είχε ως εισόδημα αν δούλευε το κατάστημα, αν μπορούσε να δουλέψει ο εργαζόμενος και να είναι 100%. Και όχι αυτές τις κοροϊδίες που λένε και οι κυβερνώντες και η αξιωματική αντιπολίτευση, και οι διάφοροι των Περιφερειών και των δήμων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι αυτοαπασχολούμενοι αντιμέτωποι με την καταστροφή και την κοροϊδία (2023-09-16 00:00:00.0)
Οι αυτοαπασχολούμενοι αντιμέτωποι με την καταστροφή και την κοροϊδία (2023-09-16 00:00:00.0)
Εδώ και τώρα αποζημιώσεις στο 100% και αντιπλημμυρικά έργα! (2021-10-26 00:00:00.0)
Λάσπες (2020-09-24 00:00:00.0)
Ενας μήνας μετά... (2020-09-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ