Παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς
Την περασμένη Δευτέρα έγινε παρέμβαση στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων από το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, την Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων και δικαστικούς υπαλλήλους που συσπειρώνονται στην «Αγωνιστική Συσπείρωση» για την κατάσταση που πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, με τα τεράστια κενά σε δικαστικούς υπαλλήλους και την παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας από την πανδημία.
Με αφορμή κρούσμα κορονοϊού που σημειώθηκε την προηγούμενη βδομάδα στο κτίριο 16 της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, οι εκπρόσωποι των φορέων διαμαρτυρήθηκαν επειδή στην προκειμένη περίπτωση απολυμάνθηκε μόνο το συγκεκριμένο κτίριο και δεν έκλεισε κανένα άλλο, όταν καθημερινά δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι μετακινούνται συνεχώς από το ένα κτίριο στο άλλο. Σε σχέση με τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, είναι χαρακτηριστικό ότι στα περισσότερα κτίρια δεν υπάρχει ούτε σαπούνι στις τουαλέτες!
Για όλα τα παραπάνω σοβαρά και επείγοντα ζητήματα, προετοιμάζεται ήδη διάβημα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης την ερχόμενη Δευτέρα 28/9.
Κινητοποίηση έκαναν χτες και εργαζόμενοι στα κεντρικά γραφεία της ΕΥΔΑΠ στον Περισσό, ύστερα από κάλεσμα του Συλλόγου Προσωπικού της εταιρείας ενάντια στους σχεδιασμούς της διοίκησης για «περιορισμό του λειτουργικού κόστους», που δημιουργούν συνθήκες συνωστισμού. Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, το αποτέλεσμα είναι να χρησιμοποιούνται όλο και λιγότεροι χώροι ως χώροι δουλειάς και έτσι οι εργαζόμενοι να στοιβάζονται σε θαλάμους - κλουβιά. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που μετέφεραν συνδικαλιστές, σε ένα χώρο 20-25 τετραγωνικών μέτρων να δουλεύουν 12 εργαζόμενοι, όπου δεν χωράνε καλά - καλά τα γραφεία τους.
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση, εκπρόσωποι της οποίας αναγνώρισαν το πρόβλημα, χωρίς να δεσμευτούν για λύσεις. Οι εργαζόμενοι δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις παρεμβάσεις, ενώ απαίτησαν και επαναλαμβανόμενα τεστ.
Την απαράδεκτη απόφαση της δικηγορικής εταιρείας «Ν. ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» να μεταφέρει την ευθύνη και το κόστος από τις συνέπειες της πανδημίας στους εργαζόμενους καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής.
Χαρακτηριστικά, σημειώνει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία εξαναγκάζει τους εργαζόμενους όταν γυρνάνε από άδεια να κάνουν τεστ, το οποίο πληρώνουν από την τσέπη τους. Επιπλέον, χάνουν μέρες άδειας από το υπόλοιπό τους «σε περίπτωση απουσίας τους, μέχρι να επιβεβαιώσουν ότι είναι καλά στην υγεία τους. Πρόσφατα μάλιστα απέλυσε εργαζόμενο "λόγω διαφωνίας του με την πολιτική της εταιρείας" επειδή δεν μπορούσε να κάνει ο ίδιος το τεστ μόνος του. Την ίδια στιγμή, τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας, όπως η υποχρεωτική τήρηση αποστάσεων μεταξύ των εργαζομένων, έχουν πάει περίπατο μετά την επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές.
Πώς μπορεί σήμερα ένας εργαζόμενος να αναλάβει αυτό το κόστος μόνος του; Τι θα γίνει με άτομα που τα ίδια ή ο περίγυρός τους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με αποτέλεσμα να έχουν συχνότερη ανάγκη για ημερήσιες η ολιγοήμερες άδειες για εξετάσεις, φροντίδα άλλων ατόμων κ.λπ., και που θα δουν τον μισθό τους και τις άδειές τους να εξανεμίζονται εξαιτίας της "πολιτικής" της εταιρείας; Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους γονείς που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και εξασφάλιση του μισθού τους, αν για παράδειγμα κλείσει το σχολείο του παιδιού τους λόγω κρούσματος ή αν εκείνοι πρέπει να μπουν προληπτικά σε καραντίνα; Η κυβέρνηση προτείνει αναπλήρωση με απλήρωτες υπερωρίες και η εργοδοσία επαυξάνει με τεστ πληρωμένο από τους εργαζόμενους μετά από κάθε απουσία.
(...) Κομμάτι της πολιτικής της συγκεκριμένης εταιρείας είναι χρόνια τώρα και η υποχρεωτική υπερωρία και το 9ωρο. Καλούμε την εργοδοσία να πάρει πίσω αυτό το απαράδεκτο "μέτρο". Να αναλάβει η ίδια το κόστος και να πάρει όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων (...)».
Τέλος, την άμεση χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, παρά τις διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής ότι όλοι οι νέοι εργαζόμενοι μέσα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ (8μηνα), είτε μέσα από τα 4μηνα στην καθαριότητα (σχολεία και αποκομιδή απορριμμάτων), θα έχουν έγκαιρα όλα τα Μέσα Ατομικά Προστασίας για τη διαφύλαξη της υγείας και της ασφάλειάς τους, αυτό δεν έχει γίνει πράξη. Ετσι, οι σχολικές καθαρίστριες «δεν έχουν γάντια, ποδιές», οι εργαζόμενοι στον οδοκαθαρισμό «έχουνε πάρει μόνο ένα ζευγάρι γάντια», οι εργάτες στην αποκομιδή απορριμμάτων «δεν έχουν πάρει άρβυλα ασφαλείας, φόρμες, αδιάβροχα».