Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΡΗΤΗ
Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των υγειονομικών

Από τη χτεσινή μαζική κινητοποίηση
Από τη χτεσινή μαζική κινητοποίηση
Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων απαίτησαν χτες οι υγειονομικοί στην Κρήτη, με μαζική συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της 7ης ΥΠΕ.

Η συγκέντρωση έγινε μετά από κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και συμμετείχαν τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία Χανίων, Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, τα Σωματεία Εργαζομένων ΠΕΔΥ Κρήτης, 7ης ΥΠΕ, Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων, ο Σύλλογος Νοσηλευτών ΕΣΥ Λασιθίου καθώς κι αντιπροσωπεία εργαζομένων στο Προνοιακό Ιδρυμα Αγίου Νικολάου. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν επίσης εργατικά σωματεία και φορείς του νησιού.

Κοινός παρονομαστής σε κάθε δημόσια υγειονομική και προνοιακή δομή της Κρήτης είναι «οι χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις προσωπικού, οι ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, τα ανεπαρκή, υποστελεχωμένα κρεβάτια ΜΕΘ, η έλλειψη μηχανημάτων μοριακού ελέγχου. Ηδη είναι προ της απόλυσης εκατοντάδες επικουρικοί, ενώ η "ειδική μοριοδότηση" απέλυσε αρκετούς συναδέλφους», υπογράμμισε ο Δ. Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ. Οπως επισήμανε μάλιστα, η... «θωράκιση του ΕΣΥ» από το Μάρτη μέχρι και το Μάη, με την αναστολή χειρουργείων και τις εκτεταμένες συμπτύξεις κλινικών, εκτίναξε τη λίστα αναμονής χειρουργείων στην Κρήτη στα 10.500 περιστατικά!

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, οι εργαζόμενοι υπογράμμισαν ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει δραματικά αν απολυθούν οι 500 συμβασιούχοι που οι συμβάσεις τους λήγουν τους επόμενους μήνες.

Η διοίκηση της ΥΠΕ απάντησε με το γνωστό κυβερνητικό αφήγημα, που ήδη λειτουργεί ως ντόμινο στα νοσοκομεία.

Για να «μπαλώσουν» π.χ. το κενό σε αναισθησιολόγους στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, κυβέρνηση και ΥΠΕ μετακίνησαν τον αναισθησιολόγο του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου. Ως συνέπεια, προχτές ανακοινώθηκε ότι θα ανασταλούν όλα τα τακτικά χειρουργεία και άλλες δραστηριότητες του Αναισθησιολογικού Τμήματος στο Βενιζέλειο. Η διοίκηση του νοσοκομείου και το υπουργείο Υγείας, ενώ είναι ενήμεροι εδώ κι ενάμιση χρόνο για το πρόβλημα, έδωσαν «λύση» μετακινώντας αναισθησιολόγο από τα ΤΕΠ του νοσοκομείου στο τμήμα χειρουργείων... Μέσα από τέτοιες «λύσεις», το ελάχιστο ιατρικό προσωπικό εξωθείται σε εξαντλητικά ωράρια, με υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών. Λόγω της υποστελέχωσης, ήδη αναβάλλονται στο ίδιο νοσοκομείο τακτικά χειρουργεία και κάποιες μέρες δεν λειτουργεί η 5η χειρουργική αίθουσα. Κι όλα αυτά όταν στις λίστες για χειρουργεία (που χρήζουν αναισθησιολόγου) του νοσοκομείου περιλαμβάνονται 2.493 ασθενείς, με αποτέλεσμα η αναμονή να είναι πολύμηνη και να καθυστερεί η θεραπεία τους.

Οπως καταγγέλλει η ΔΗΠΑΚ Γιατρών, την περίοδο της πανδημίας δεν έγινε καμία πρόσληψη αναισθησιολόγου στα Νοσοκομεία Ηρακλείου και Ρεθύμνου, παρόλο που το 5% των ασθενών με COVID-19 χρειάστηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ. Η δε κρίση για τη μοναδική θέση αναισθησιολόγου που προκηρύχθηκε στο Βενιζέλειο, το Φλεβάρη, μετά από 9μηνη καθυστέρηση, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ