Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παρεμβάσεις ενάντια σε απολύσεις και συνδικαλιστικές διώξεις

Την απόλυση του προέδρου του καταγγέλλει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Ν. Καβάλας, απαιτώντας την ακύρωσή της.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο πρόεδρος του Σωματείου απολύθηκε μόλις ενημέρωσε για την ιδιότητά του την εργοδοσία της εταιρείας διανομών και εμπορίου «Δ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΑΕ», στην οποία εργάζεται. Είχε προηγηθεί, στα μέσα Σεπτέμβρη, η άρνηση του εργαζόμενου να ξεκινήσει δουλειά χωρίς να έχει γίνει πρόσληψη, ενώ ακολούθησε η διαμαρτυρία του σχετικά με τη σύμβασή του που προέβλεπε απολαβές κάτω από την ΕΓΣΣΕ, χωρίς να του αναγνωρίζονται τριετίες και επιδόματα που δικαιούται.

Το Σωματείο τονίζει πως η εργοδοσία προχώρησε στην απόλυση ενός εργαζόμενου με πρωτοπόρα δράση με σκοπό να τρομοκρατήσει τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Η συγκεκριμένη ενέργεια, τονίζει, εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια κράτους και εργοδοσίας να φιμώσουν όποια φωνή αντιστέκεται, να ξεπαστρέψουν τα ζωντανά σωματεία, αυτά που παλεύουν.

Απευθυνόμενο προς τους εργαζόμενους, το Σωματείο τονίζει πως η αναμονή, ο φόβος και η μοιρολατρία δεν είναι λύση και τους καλεί να συσπειρωθούν μαζί του, να παλέψουν ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία, για Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις στους μισθούς, σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Απόλυση εργαζόμενου που βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια

Την απόλυση εργαζόμενου από την εταιρεία «Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις Ναυπάκτου ΑΕ» καταγγέλλει η «Αγωνιστική Ενότητα» στο Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας. Κάνει λόγο για εκδικητική απόλυση, η οποία έγινε μάλιστα ενώ ο εργαζόμενος βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια, και απαιτεί την ανάκλησή της.

«Στην εργασιακή ζούγκλα που υπάρχει και που όλοι οι νόμοι είναι πλέον υπέρ των εργοδοτών, η επιπλέον τρομοκρατία και η ασυδοσία από την πλευρά της εργοδοσίας δεν λείπουν», σημειώνει στην ανακοίνωσή της. Υπενθυμίζει ότι η ίδια εταιρεία «πριν από λίγους μήνες έβγαζε αγγελίες σε site της περιοχής μας για θέσεις εργασίας με συμβάσεις ορισμένων μηνών», την ίδια στιγμή που «απολύει εργαζόμενους αορίστου χρόνου». Καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για να ανακληθεί η απόλυση και να δώσουν απάντηση στην εργοδοτική επίθεση.

Μετά την απόλυση συνδικαλίστριας ακολούθησε το πετσόκομμα μισθών

Την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΕΑΣ «ΡΕΑ»), που συμπιέζει ακόμα πιο πολύ τα ήδη κουτσουρεμένα μεροκάματα με την ένταξή της στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» καταγγέλλει η ΔΑΣ Εργαζομένων στην επιχείρηση, απαιτώντας ταυτόχρονα την άμεση ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενης, συνδικαλίστριας και μητέρας δύο ανήλικων παιδιών.

Παράλληλα, αναδεικνύει τις ευθύνες της πλειοψηφίας στο επιχειρησιακό σωματείο που δεν έχει αντιδράσει στην απόλυση, ούτε για το γεγονός ότι «η εργοδοσία, πατώντας πάνω στην αντεργατική νομοθεσία, διαλύει τις εργασιακές σχέσεις και καταργεί το 8ωρο που κατακτήθηκε με αγώνες και πολύ αίμα των εργαζομένων. Το αποτέλεσμα είναι η βίαιη μείωση του εισοδήματός μας με την ένταξη στο πρόγραμμα "Συν-Εργασία". Η προκλητικότητα μάλιστα είναι άνευ προηγουμένου γιατί από τη μια μειώνει κατά 50% το χρόνο εργασίας σε μέρος των εργαζομένων, από την άλλη σε όσους εργάζονται επιβάλλει υπερωρίες και δουλειά έκτη μέρα σε πενθήμερη εργασία, αφού η παραγωγή δεν μπορεί να βγει!».

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα και να συσπειρωθούν στην πάλη για τα δικαιώματά τους και τις ανάγκες τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ