Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Αύριο η απεργία και η συγκέντρωση στο εργοστάσιο της Λάρυμνας

Με κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα συνεχίστηκαν χτες οι πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Από τη χτεσινή κατάληψη στα γραφεία της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα
Από τη χτεσινή κατάληψη στα γραφεία της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα
Με κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα χτες το πρωί συνέχισαν τα σωματεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ τις πολύμορφες πρωτοβουλίες τους μπροστά στην αυριανή απεργία σε όλες τις εγκαταστάσεις της εταιρείας και στην απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνουν στο εργοστάσιο στη Λάρυμνα, στις 11 π.μ., ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης για τεμαχισμό και πώληση της ΛΑΡΚΟ, με απόλυση και των 1.200 εργαζομένων της.

«Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ» έγραφε το μεγάλο πανό που ανάρτησαν τα σωματεία στην πρόσοψη του κτιρίου των γραφείων της εταιρείας, στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα χτες, μέρα ψήφισης στη Βουλή της τροπολογίας με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει τις τελευταίες «πινελιές» στο διαλυτικό σχέδιο.

Στη κινητοποίηση των σωματείων, στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, βρέθηκαν ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και αντιπροσωπείες σωματείων και φορέων από την Αθήνα και τη Λαμία.

Τη σταθερή στήριξη του ΚΚΕ στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων μετέφερε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας και της πλατιάς συμμετοχής των εργαζομένων και του λαού της ευρύτερης περιοχής στην απεργιακή συγκέντρωση, συνεχίζονται επίσης οι εξορμήσεις και περιοδείες στην περιοχή, ενώ σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων επόμενο βήμα θα είναι η οργάνωση και δεύτερης απεργίας μέσα στον Οκτώβρη.

Απευθυνόμενοι στα συνδικάτα και τους εργαζόμενους όλης της χώρας, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ καλούν σε έμπρακτη στήριξη του αγώνα τους με πολύμορφες δράσεις, όπως η συλλογή υπογραφών που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ηδη Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, πρωτοβάθμια σωματεία, σύλλογοι και φορείς δηλώνουν μέσα από ανακοινώσεις τη στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και παράλληλα προετοιμάζουν την παρουσία τους στην απεργιακή συγκέντρωση.

Στην κατεύθυνση αυτή, τα σωματεία της Αττικής που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καλούν σε συμμετοχή στην αυριανή απεργιακή συγκέντρωση στη Λάρυμνα. Για τον λόγο αυτό, το Σάββατο θα ξεκινήσουν λεωφορεία στις 8 π.μ. από την πλατεία Καραϊσκάκη. Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στα σωματεία.

«Να βουλιάξει ο τόπος!»

Σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή απεργία καλεί το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του:

«Το "(αντι)κοινωνικό πακέτο" έχει ανακοινωθεί: Σταματούν τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, απολύουν όλους τους εργαζόμενους. Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων το απέρριψε. Απαιτεί ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, καμία απόλυση. Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου το πρωί να βουλιάξει η ΛΑΡΚΟ από την κοσμοπλημμύρα».

Σε άλλο σημείο επισημαίνει πως «το κύριο είναι να μη σταματήσει η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ ούτε για ένα λεπτό της ώρας. Να εξασφαλιστεί η ενιαία παραγωγική διαδικασία εργοστασίου και μεταλλείων, να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και για αυτό είμαστε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση - εκποίηση της ΛΑΡΚΟ».

Αναφερόμενο στα ψέματα που αραδιάζουν στους εργαζόμενους τα τσιράκια της κυβέρνησης για να τους μπερδέψουν, όπως ότι «η ΛΑΡΚΟ δεν κλείνει, θα την πάρει ιδιώτης», ότι τάχα «και θα τα πάρουμε και ανοιχτό θα μείνει και όλοι θα δουλεύουμε» κ.ά., το Συνδικάτο σημειώνει πως αυτά είναι «η συντονισμένη κυβερνητική προπαγάνδα από μηχανισμό της κυβέρνησης που θέλει να περάσει χωρίς αντιδράσεις το σταμάτημα της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, την εκποίησή της σε μεγάλα συμφέροντα και την απόλυση όλων των εργαζομένων».

Το Συνδικάτο τονίζει πως η μάχη δεν είναι «μια κι έξω» και αναφέρεται στην πείρα που υπάρχει μέχρι τώρα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «με τους αγώνες μας δεν τους δώσαμε το περιθώριο να σταματήσουν τη λειτουργία, κρατήσαμε τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή (...) είμαστε στις δουλειές μας και συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη».

Αλληλεγγύη από την ΟΓΕ

Τον αγώνα των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ στηρίζει και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και καλεί στην αυριανή συγκέντρωση στο εργοστάσιο στη Λάρυμνα.

«Καλούμε τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου να ενώσουμε τις φωνές μας με τους εργαζόμενους, τις εργαζόμενες στη ΛΑΡΚΟ και τις οικογένειές τους, ενάντια στην εκποίηση της επιχείρησης, για τη διασφάλιση της ενιαίας παραγωγικής διαδικασίας της ΛΑΡΚΟ, εργοστασίου και μεταλλείων, για τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, "μόνιμων" και εργαζομένων στις εργολαβίες, και των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων τους», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ