Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
Απολύει προσωπικό του ΕΛΓΑ ενώ οι ανάγκες αυξάνονται

Συζητήθηκε στη Βουλή σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, ζητώντας να σταματήσουν οι απολύσεις 12 γεωπόνων εκτιμητών από τον ΕΛΓΑ οι οποίοι εργάζονταν επί χρόνια στον φορέα, μέσω δικαστικών αποφάσεων.

Συγκεκριμένα - τόνισε - είναι προκλητικό, τη στιγμή που υπάρχουν τεράστια κενά στη στελέχωση του ΕΛΓΑ με μόνιμο, ειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, με αποτέλεσμα τις μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στην εκτίμηση των ζημιών και στις αποζημιώσεις, που υπερβαίνουν τους 12 μήνες, και την ώρα που χρειάζονται γεωπόνοι - εκτιμητές για να καταγράψουν τις ζημιές από τον «Ιανό», να κινείται διαδικασία απόλυσης εργαζομένων μέσω της δικαστικής οδού.

Επισήμανε πως «αυτοί οι υπάλληλοι παρέμεναν στη θέση τους με βάση πρωτόδικες αποφάσεις δικαστηρίων που τους είχαν δικαιώσει. Ωστόσο, ενάντια σε αυτές τις αποφάσεις, η τότε διοίκηση του ΕΛΓΑ, η προηγούμενη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τους οδήγησε και πάλι στο Εφετείο, αν και τους υποσχόταν ότι θα έφερνε κάποια τροποποίηση».

Πρόσθεσε ότι «πρόκειται για ένα προσωπικό με πολύ μεγάλη εμπειρία, εξειδικευμένο στην εκτίμηση των ζημιών, και κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του ενώ καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε έναν υποστελεχωμένο οργανισμό, του οποίου αυξάνεται συνεχώς ο όγκος των εργασιών του».

Τέλος, ζήτησε την ενίσχυση του ΕΛΓΑ με μόνιμο προσωπικό, τόσο γεωτεχνικό όσο και διοικητικό, ώστε να εξασφαλίζονται η αμεσότερη καταγραφή ζημιών και η καταβολή αποζημιώσεων.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, επιβεβαίωσε την αντιλαϊκή «συνέχεια» των κυβερνήσεων και του αστικού κράτους, απαντώντας ότι η νέα διοίκηση του ΕΛΓΑ «δεσμεύεται από τις δικαστικές αποφάσεις», ενώ για τα μεγάλα κενά του Οργανισμού παρέπεμψε στην πρόσληψη εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (οκτάμηνες συμβάσεις).

Η βουλευτής του ΚΚΕ στη δευτερολογία της τόνισε πως η απόφαση αυτή είναι άδικη, αφού πριν από δέκα χρόνια είχαν δικαιωθεί πρωτόδικα και μάλιστα η απόφαση υποχρέωνε τη διοίκηση του ΕΛΓΑ να τους επαναπροσλάβει, καθώς θεωρούσε ότι είναι αναγκαίοι και ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Κάλεσε την κυβέρνηση να ξεπεράσει τις δυσκολίες που επικαλείται με την τήρηση των δικαστικών αποφάσεων, προτείνοντας να φέρει μία τροπολογία. Επισήμανε ακόμα πως «η μονιμοποίησή τους ως αορίστου χρόνου, όπως είναι και οι υπόλοιποι υπάλληλοι, δεν αποτελεί δημοσιονομικό κόστος, αφού ήδη πληρώνονται αυτοί οι άνθρωποι. Υπάρχει εξάλλου και ένα νομικό προηγούμενο με τις καθαρίστριες, και υπάρχει και το αποθεματικό του ΕΛΓΑ από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών για να αμείβονται. Είναι αναγκαίοι, γιατί έχουν πείρα και ειδικά σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις μπορούν να αποδώσουν πολλαπλάσια».

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι σήμερα στον ΕΛΓΑ εργάζονται 287 γεωπόνοι εκτιμητές και 28 κτηνίατροι και κάθε χρόνο προσλαμβάνονται κατά μέσον όρο 160 εποχικοί, και πρόσθεσε πως «ο ΕΛΓΑ έχει το εξής χαρακτηριστικό: Δεν είναι φορέας αποδοχής στην κινητικότητα. Το αποτέλεσμα είναι κόσμος να φεύγει κάτω από την πίεση της εντατικής δουλειάς με άγχος. Μόνο το 2020 έφυγαν με κινητικότητα ή σύνταξη 40 γεωπόνοι εκτιμητές, δηλαδή περίπου το 18%. Συνεπώς, δεν μπορείτε να απολύετε έμπειρους γεωπόνους εκτιμητές».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση για αιτήματα των αγροτών της Αγιάς (2019-05-21 00:00:00.0)
Εγκυμοσύνη ίσον απόλυση! (2003-10-08 00:00:00.0)
Στη Βουλή τα προβλήματα των συμβασιούχων γεωπόνων (2003-03-08 00:00:00.0)
Απεργία συμβασιούχων στον ΕΛΓΑ (2003-02-15 00:00:00.0)
Κι άλλες καταστροφές από το χαλάζι (1999-08-04 00:00:00.0)
Απεργία κόντρα στα "τερτίπια" Τζουμάκα (1997-08-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ