Σάββατο 21 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 22 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
«Πλούσιο» το πρόγραμμα της εμπλοκής

Τη στοίχιση της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης στα επικίνδυνα ευρωατλαντικά προτάγματα, όπου εμπλέκονται και τα Ελληνοτουρκικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, επιβεβαίωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλ. Παπαϊωάννου, σε ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών για το πρόγραμμα του υπουργείου το επόμενο διάστημα.

Ο εκπρόσωπος θύμισε ότι στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, την Πέμπτη, ο υπουργός Ν. Δένδιας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θέλει μια «θετική ατζέντα» με την Τουρκία αλλά η Αγκυρα κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβρη θα ετοιμάσει και θα υιοθετήσει τα κατάλληλα μέτρα εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις, αποφεύγοντας να μιλήσει για κυρώσεις και επιμένοντας στον όρο «κατάλληλα μέτρα». Δεν περνά απαρατήρητη και η επισήμανσή του ότι κάθε απόφαση σε επίπεδο ΕΕ είναι ουσιαστικά αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης 27 κρατών - μελών, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά το παζάρι τους με την Αγκυρα και τα συμφέροντα που έχουν διάφοροι «εταίροι» στην Τουρκία.

Σε κάθε περίπτωση, κάλεσε την Αγκυρα να αποσύρει το «Ορούτς Ρέις», ώστε οι δύο χώρες να ξεκινήσουν έναν «εποικοδομητικό διάλογο». Παραδέχτηκε βέβαια ότι η Τουρκία τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχει βγάλει 5 παράνομες NAVTEX στη σειρά, ενώ και την Παρασκευή τουρκικά μαχητικά προχώρησαν ξανά σε υπερπτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι, για τις οποίες το ελληνικό ΥΠΕΞ προχώρησε σε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας στην Αγκυρα.

Ο Αλ. Παπαϊωάννου είπε ακόμα ότι ο Ν. Δένδιας θα έχει μέσα στη βδομάδα τηλεφωνική επικοινωνία με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ενόψει της υπουργικής συνόδου της λυκοσυμμαχίας, στις 1-2/11, και όπως ειπώθηκε θα του θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, με τη γνωστή προφανώς «αγωνία» της κυβέρνησης για τη ΝΑΤΟική συνοχή, που δίνει αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας.

Εξάλλου, στον απόηχο της δημοσιοποίησης της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που επί της ουσίας ανοίγει ζήτημα συνόρων στο Αιγαίο και την πόρτα σε παζάρι εφ' όλης της ύλης στα Ελληνοτουρκικά, ενημέρωσε ότι εκφράστηκε αρμοδίως διαμαρτυρία στην Ουάσιγκτον, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Σε κάθε περίπτωση, εξέφρασε την ευχή για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με τη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν, τονίζοντας πως υπάρχουν ήδη επαφές μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες θα ενταθούν, όπως είπε, μόλις ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά του.

Πρόσθεσε ότι την Τρίτη επίκειται επικοινωνία Δένδια και με τον Ιταλό ομόλογό του, κατά την οποία θα συζητήσουν τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη, ενώ τόνισε ότι το ΠΔ για κλείσιμο των λεγόμενων γραμμών βάσης και επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο είναι έτοιμο και οσονούπω θα εισαχθεί στη Βουλή.

Αξίζει να σημειωθούν επίσης όσα είπε για το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις συμφωνίες που υπογράφηκαν εκεί, λέγοντας ότι ανοίγουν προοπτικές για ενίσχυση των πολυμερών σχημάτων συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με συμμετοχή πλέον και των ΗΑΕ (μια μέρα πριν ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόταν σε παροχή διευκολύνσεων για έξοδο των χωρών του Κόλπου στην Ανατ. Μεσόγειο). Κάτι τέτοιο, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, διευκολύνεται από την εξομάλυνση των σχέσεων των ΗΑΕ με το Ισραήλ, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ. Δείχνοντας το πώς τα σχήματα αυτά αποτελούν κομμάτι του ευρωατλαντικού σχεδιασμού που φτάνει μέχρι την Ασία, στο πλαίσια των επικίνδυνων ανταγωνισμών με τα άλλα κέντρα, πρόσθεσε ότι η διεύρυνση των σχέσεων με τις αραβικές χώρες μπορεί να λειτουργήσει για την Ελλάδα ως γέφυρα προς χώρες της Ασίας, όπως η Ινδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ