Με κοινό παρονομαστή την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, τόσο από το σκέλος της «ενισχυμένης εποπτείας», που εφαρμόζεται στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, όσο και από το πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» για το 2021, δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στην 8η έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» διαπιστώνεται ότι παρά τις δυσμενείς συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία, «οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των συμφωνημένων δεσμεύσεων, υλοποιώντας ορισμένες θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις».
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται ο Πτωχευτικός Κώδικας, για τον οποίο, όπως επισημαίνει η Κομισιόν, εκκρεμεί το «παράγωγο δίκαιο», συγκεκριμένα 53 υπουργικές αποφάσεις αναφορικά με την ενεργοποίηση του νόμου. Μάλιστα, γίνεται ειδική αναφορά στη βελτίωση της λειτουργικότητας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους πλειστηριασμούς, με στόχο βέβαια την προσέλκυση των επενδυτών και την «επιτυχή κατάληξη» των πλειστηριασμών απέναντι στην πρώτη κατοικία.
Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, επισημαίνεται ότι η αναβολή πληρωμών για δάνεια λόγω πανδημίας, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, για την ώρα έχει συμβάλει στην προστασία του ισολογισμού των τραπεζών, ωστόσο η άρση των σχετικών (προσωρινών) ρυθμίσεων ενδέχεται να δημιουργήσει και νέο κύμα «κόκκινων» δανείων. Σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται λόγος για την ανάγκη συμπληρωματικών παρεμβάσεων, που θα διευκολύνουν τους τραπεζικούς ομίλους στην προσπάθεια μείωσης των «κόκκινων» δανείων μέσω νέων κρατικών παρεμβάσεων και ενισχύσεων.
Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη νέα έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού κρατικού χρέους (οι αναλύσεις έχουν ορίζοντα το 2060), αποδίδει ειδικό βάρος και εύσημα στο πόρισμα Πισσαρίδη, προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι χαμηλής ανάκαμψης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη διαχείριση του υπερσυσσωρευμένου κρατικού χρέους. Οπως χαρακτηριστικά τονίζουν, τα σενάρια αυτά (μακροπρόθεσμη ανάκαμψη, μελλοντικά ύψη επιτοκίων και δανειακών αναγκών) υπογραμμίζουν τη σημασία της εφαρμογής των μέτρων που περιλαμβάνονται στην αναπτυξιακή ατζέντα που εκπονήθηκε από την «Επιτροπή Πισσαρίδη», επισημαίνοντας ακόμη ότι το «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ θα είναι μια «μεγάλη ευκαιρία» από αυτή την άποψη.
Με μπούσουλα τα όσα συστήνει η «Επιτροπή Πισσαρίδη» - ένα κυριολεκτικό ξεσάλωμα απέναντι στην Ασφάλιση, στα εργασιακά δικαιώματα και για το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους με κάθε λογής «διευκολύνσεις», προνόμια και αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις σε κράτος, δικαιοσύνη κ.ο.κ. - η κυβέρνηση έστειλε το σχέδιο ανάκαμψης στην Κομισιόν τις προηγούμενες μέρες, ενώ τη βδομάδα που έρχεται αναμένεται να το δώσει στη δημοσιότητα.
Παράλληλα, η Κομισιόν δημοσιοποίησε και τις εκθέσεις που προβλέπονται από τη διαδικασία των «Ευρωπαϊκών Εξαμήνων» για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.
Οπως ήταν αναμενόμενο, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να υπάγεται σε καθεστώς «εμπεριστατωμένης επισκόπησης», καθώς διαπιστώνονται σειρά από «μακροοικονομικές ανισορροπίες», η αποκατάσταση των οποίων θα απαιτεί τη συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων σε ορίζοντα δεκαετιών.
Οπως χαρακτηριστικά συμπεραίνεται στην έκθεση για τον μηχανισμό: «Η Ελλάδα εισήλθε στην κρίση COVID-19 με ευπάθειες που συνδέονται με το κρατικό χρέος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την εξωτερική επενδυτική θέση, την ανεργία και τη χαμηλή δυνητική ανάπτυξη. Με την κρίση, οι δείκτες χρέους, η ανεργία καθώς και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πιθανό να αυξηθούν».
Στο «διά ταύτα», η Κομισιόν «θεωρεί σκόπιμο να εξετάσει περαιτέρω την επιμονή των μακροοικονομικών κινδύνων και να παρακολουθήσει την πρόοδο στην άρση των υπερβολικών ανισορροπιών».