Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρεμβάσεις για οξυμένα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών

Eurokinissi

Με παρεμβάσεις στη Βουλή, στο Ευρωκοινοβούλιο, ανακοινώσεις και πρωτοβουλίες Κομματικών Οργανώσεων, το ΚΚΕ αναδεικνύει με κάθε τρόπο τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και απαιτεί ουσιαστικές λύσεις.

Πλήθος ελαιοπαραγωγών αποκλεισμένοι από το δικαίωμα ενίσχυσης

Μέσω αυτών των παρεμβάσεων, αναδεικνύονται τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο οι ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι αφήνονται απροστάτευτοι από τους μεσάζοντες και εμπόρους που θέλουν να πάρουν τον κόπο τους κοψοχρονιά. Ταυτόχρονα αποκλείονται από το δικαίωμα ενίσχυσης αρκετοί ελαιοπαραγωγοί που δεν εντάχθηκαν στο Μητρώο Αγροτών, αλλά και ετεροεπαγγελματίες.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και την ενίσχυση του ελαιολάδου, η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ επισημαίνει: «Το σχετικό πρόγραμμα το δικαιούνται μόνο όσοι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, δηλαδή όσοι έχουν αγροτικό εισόδημα τουλάχιστον 50% του συνολικού, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν υποβάλει υποχρεωτικά αίτηση ΟΣΔΕ. Με τις προϋποθέσεις αυτές γίνεται κατανοητό ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών, και ιδιαίτερα της Κέρκυρας, εξαιρείται από τα "ψίχουλα" των 30 ευρώ ανά στρέμμα που δεν καλύπτουν τη ζημιά, αφού αναγκάζονται να δουλεύουν εποχιακά, κύρια στον Τουρισμό, που αποτελεί "μονοκαλλιέργεια" στην Κέρκυρα, για να συμπληρώσουν το πενιχρό αγροτικό εισόδημά τους».

Παρόμοια προβλήματα καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Λευκάδας του ΚΚΕ.

Την ίδια ώρα, με Ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου αναδεικνύουν πως σε εκατοντάδες ελαιοπαραγωγούς της περιφέρειας Θεσσαλίας δεν έχουν γίνει δεκτές οι αιτήσεις ενίσχυσης που υποβάλλουν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου, καθώς επίσης ότι έχουν αποκλειστεί αρκετοί που δεν εντάχθηκαν στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ).

Οπως αναφέρουν στην Ερώτησή τους, «όταν άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα, πέρα από τους μη κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς, και ένα μεγάλο μέρος των κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγών διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να κάνει αίτηση, επειδή δεν βρίσκεται στο ΜΑΑΕ. Μεταξύ αυτών των παραγωγών είναι αρκετοί που είναι ενταγμένοι σε προγράμματα Νέων Αγροτών και Σχεδίων Βελτίωσης που εξ ορισμού δέχονται μόνο κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Η πρόσφατη βεβαίωση από το ΤΑΑΕ (αρμόδιος φορέας για την έκδοση βεβαιώσεων ΜΑΑΕ) αναφέρει ότι ο ελαιοπαραγωγός είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που δεν έχουν κάνει ποτέ εγγραφή στο ΜΑΑΕ, το ΥΠΑΑΤ (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) όμως τους έχει καταχωρημένους σαν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Με αυτόν τον τρόπο αποκλείονται πολλοί δικαιούχοι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες από το πρόγραμμα, λόγω ασυμφωνίας των στοιχείων του ΥΠΑΑΤ με την πραγματικότητα, αλλά και οι ετεροεπαγγελματίες».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από τον υπουργό να απαντήσει τι μέτρα θα λάβει ώστε: Να δοθεί επαρκής χρονική παράταση για την υποβολή της αίτησης και ταυτόχρονα να κοινοποιηθεί νέα ημερομηνία μέχρι την οποία θα μπορεί να γίνει η εγγραφή των αγροτών με τα επίκαιρα στοιχεία στο ΜΑΑΕ για να έχει αντίκρισμα. Να δοθεί η ενίσχυση σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς (βρώσιμης και ελαιοποιήσιμης ελιάς), κατά κύριο επάγγελμα και μη.

Παρεμβάσεις για τους αγρότες του Εβρου

Με τη δέσμευση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για τη λύση του ζητήματος που αντιμετωπίζουν με τους τίτλους κυριότητας αγροτεμαχίων οι αγρότες στην περιοχή του βόρειου Εβρου, απάντησε στη σχετική Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Γιάννη Δελή και Λεωνίδα Στολτίδη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το θέμα αφορά τη μη χορήγηση τίτλων κυριότητας σε αγρότες της περιοχής για αγροτεμάχια που τους διανεμήθηκαν πριν από 30 περίπου χρόνια. Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι η εκκρεμότητα αυτή οφείλεται σε «αμέλεια της διοίκησης» και δεσμεύτηκε να φέρει νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους αγρότες να υποβάλουν αίτηση για την έκδοση απόφασης μη προβολής δικαιωμάτων κυριότητας από το Δημόσιο και τον επανακαθαρισμό του τιμήματος.

Οι εξελίξεις αυτές δικαίωσαν τον Αγροτικό Σύλλογο Τριγώνου, που εδώ και καιρό με ανακοινώσεις, συσκέψεις, συγκεντρώσεις και άλλες δράσεις ανέδειξε το πρόβλημα. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου καλεί με ανακοίνωσή του τους αγρότες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση: «Συνεχίζουμε τον αγώνα και διεκδικούμε τη δωρεάν χορήγηση τίτλων κυριότητας στους δικαιούχους αγρότες ή τον καθορισμό ενός συμβολικού τιμήματος που θα παίρνει υπόψη τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η μικρομεσαία αγροτιά. Παλεύουμε να κατατεθεί άμεσα η νομοθετική ρύθμιση και να λυθούν και τα υπόλοιπα παρόμοια προβλήματα τίτλων κυριότητας στην περιοχή», αναφέρει μεταξύ άλλων.

  • Στο μεταξύ, να παρέμβουν ώστε να σταματήσει η διαδικασία δημοπρασίας της δημόσιας αγροτικής γης και να διατεθεί στους καλλιεργητές που την καλλιεργούσαν τα προηγούμενα χρόνια, καλεί τον περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη Εβρου η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Τη Δευτέρα 30/11 πραγματοποιήθηκε, με βάση τις διατάξεις του νόμου 4061/2012, η πρώτη δημοπρασία αγροτικής γης στην περιοχή της Ρούσας Εβρου και θα ακολουθήσουν άλλες τρεις μέχρι τις 7/12. Οπως αναφέρει η «Λαϊκή Συσπείρωση», η εξέλιξη επιβεβαίωσε αυτό που από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει, ότι δηλαδή για μια σειρά από αγροτεμάχια που η ΔΑΟΚ (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) για πολλά χρόνια διέθετε σε παραγωγούς για να τα καλλιεργούν, θα βρεθούν επιχειρηματικά αρπακτικά που θα τα διεκδικήσουν και πιθανόν θα τα πάρουν έναντι «πινακίου φακής». Ετσι, επισημαίνει, οι πραγματικοί αγρότες έχασαν τη γη που επί χρόνια καλλιεργούσαν στη βάση παραχώρησης για χρήση από την ΔΑΟΚ. Επίσης, πολλά από αυτά τα χωράφια έχουν ενταχθεί σε προγράμματα βιολογικής καλλιέργειας, έχουν δοθεί δικαιώματα κ.λπ., γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την απώλεια όχι μόνο των αγροτεμαχίων αλλά και ποινές εξαιτίας μείωσης των εκτάσεων που καλλιεργούν.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναγκαία η κρατική παρέμβαση για την προστασία των καλλιεργειών (2022-07-27 00:00:00.0)
Παραστάσεις διαμαρτυρίας σήμερα σε Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ΟΠΕΚΕΠΕ (2020-11-24 00:00:00.0)
Εργαλείο χορήγησης «φιλέτων» στο κεφάλαιο (2012-03-14 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η κυβερνητική κοροϊδία (2010-05-12 00:00:00.0)
Οξύνονται τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών (2010-01-13 00:00:00.0)
Παράνομα «χαράτσια» στους μικρομεσαίους (2009-06-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ