Σάββατο 12 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ-ENRON
Πολιτικό σκάνδαλο μεγατόνων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Για άλλη μία φορά ο Αμερικανός Πρόεδρος, «ποιεί την νήσσαν» όσον αφορά την ανάμειξή του με την υπόθεση Enron, που μέχρι πρότινος αποτελούσε τη μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρία παραγωγής ενέργειας, που όμως κήρυξε πτώχευση.

Ευλόγως λοιπόν, το ζήτημα να λαμβάνει μεγάλες πολιτικές διαστάσεις, ειδικά αφού ο Λευκός Οίκος παραδέχτηκε ότι είχε ενημερωθεί από τον Οκτώβριο για την πορεία χρεοκοπίας του ενεργειακού γίγαντα Enron Corp., αν και ο ίδιος ο Τζορτζ Μπους, ο οποίος έχει κατά το παρελθόν εργαστεί στην Enron, προσπαθεί να πάρει αποστάσεις από την υπόθεση.

«Ουδέποτε συζήτησα με τον πρόεδρο της εταιρίας για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε», δήλωσε. Ωστόσο οι υπουργοί Οικονομικών και Εμπορίου είχαν ενημερωθεί για την κατάσταση τον Οκτώβρη. Τη διενέργεια δικαστικής έρευνας για την υπόθεση της πτώχευσης, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς διευρύνεται ο κύκλος των αντιδράσεων και πολλά ερωτήματα σχετικά με τη σκοπιμότητα της πτώχευσης παραμένουν αναπάντητα. Η υπόθεση της Enron διερευνάται ήδη από το Κογκρέσο, την Επιτροπή Μετοχών και Χρηματιστηρίου καθώς και το υπουργείο Εργασίας.

Η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής ενέργειας παγκοσμίως που είχε τη βάση της στο Τέξας και ένα από τα καλύτερα «χαρτιά» του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, εξέπληξε τους πάντες καταθέτοντας αίτηση για πτώχευση στις 2 Δεκέβρη. Χιλιάδες εργαζόμενοι απολύθηκαν ενώ με την πτώση της, δισεκατομμύρια δολάρια μετοχικού κεφαλαίου χάθηκαν και φαίνεται πως τα ανώτατα στελέχη της εταιρίας επωφελήθηκαν πουλώντας τις μετοχές τους, λίγο πριν από το κατρακύλισμα της τιμής στη Γουόλ Στριτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ