Σάββατο 12 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε νέες επιδρομές και προκλήσεις προβαίνει το Ισραήλ...
  • Νέα επιδρομή στη Ράφα και καταστροφές στο διεθνές αεροδρόμιο της Λωρίδας της Γάζας προκάλεσε χτες ο ισραηλινός στρατός, ενώ ο πρωθυπουργός Σαρόν απείλησε τον Αραφάτ πως θα «μείνει πολλά χρόνια φυλακισμένος στη Ραμάλα»
  • Η Παλαιστινιακή Αρχή ζητεί άμεσα συνομιλίες με ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και ΟΗΕ και καλεί τις ΗΠΑ να πείσουν το Ισραήλ να σταματήσει τις βάρβαρες επιδρομές

Πυροβολώντας άοπλους Παλαιστινίους

Associated Press

Πυροβολώντας άοπλους Παλαιστινίους
ΡΑΦΑ.-

Η ισραηλινή κυβέρνηση τεντώνει, προκλητικότατα, το σκοινί της έντασης. Μέσα στο προηγούμενο 24ωρο, ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις - με μπουλντόζες και άρματα μάχης - επέδραμαν στην πόλη Ράφα (Λωρίδα της Γάζας) σε βάθος τριών χιλιομέτρων, προκάλεσαν ισχυρότατες καταστροφές στο διεθνές αεροδρόμιο της ίδιας πόλης (κατόπιν της επιδρομής έμοιαζε με «σεισμόπληκτο», έλεγαν τα ξένα πρακτορεία), ξαναέκαναν επιδρομή σε προσφυγικό παλαιστινιακό καταυλισμό και συνέλαβαν 11 άτομα, εκ των οποίων τους οκτώ τους καταζητούσαν για λαθρεμπόριο όπλων και τους άλλους τρεις με την κατηγορία πως ήταν στελέχη της στρατιωτικής πτέρυγας της «Χαμάς».

«Η δράση στο αεροδρόμιο της Γάζας είναι μόνο μία μικρή εικόνα του τι θα μπορούσε να γίνει στο μέλλον εάν η κατάσταση επιδεινωθεί», δήλωνε υπεροπτικά ο Ισραηλινός συνταγματάρχης Ιμάντ Φαρίς. Μετά εμφανίστηκε και ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Αβί Παζνέρ, που «εξήγησε» στους δημοσιογράφους πως αυτό που έκανε νωρίς χτες το πρωί ο στρατός στο αεροδρόμιο της Γάζας «έγινε γιατί ο Αραφάτ δεν έχει κάνει αρκετά για να τιθασεύσει τους ένοπλους»... «Είναι λυπηρό αλλά κάνουμε τη δουλιά που υποτίθεται πως θα έκανε η Παλαιστινιακή Αρχή», κατέληξε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σαρόν!

Ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κυμάνθηκε, εννοείται, σε αναλόγου περιεχομένου και ήθους δηλώσεις... «Ο Αραφάτ θα μείνει πολλά χρόνια φυλακισμένος στη Ραμάλα εάν δεν κάνει αυτά που πρέπει», δήλωσε ευθαρσώς ο Σαρόν, ξεκαθαρίζοντας πως το Τελ Αβίβ έχει παγώσει όλες τις επαφές με την Παλαιστινιακή Αρχή, «πλην αυτών της ισραηλινο-παλαιστινιακής συνεργασίας ασφαλείας». Πότε θα τις ξαναρχίσει; Οταν, είπε ο Σαρόν, ο Αραφάτ και η Παλαιστινιακή Αρχή συλλάβει όλους όσοι ενέχονται στην υπόθεση του πλοίου «Καρίν-Α», που μετέφερε λαθραίο φορτίο όπλων πενήντα τόνων, και εμπλέκονται στην προ μηνών δολοφονία του Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού...

Παλαιστινιακό SOS προς υπερδυνάμεις...

Με τις πέτρες ενάντια στον ισραηλινό στρατό

Associated Press

Με τις πέτρες ενάντια στον ισραηλινό στρατό
H Παλαιστινιακή Αρχή, παρακολουθώντας αρχικά άναυδη την καταστροφή του αεροδρομίου της Γάζας, που θεωρείται σύμβολο του πόθου για εθνική ανεξαρτησία, διαμαρτυρήθηκε για τη νέα ισραηλινή επίδειξη βαρβαρότητας. Ζήτησε δε την άμεση συνάντησή της με αξιωματούχους των ΗΠΑ, Ρωσίας, ΕΕ και ΟΗΕ προκειμένου να συζητηθεί η «επικίνδυνη αυτή κατάσταση».

Ο ανώτερος βοηθός και σύμβουλος του Γιάσερ Αραφάτ, Ναμπίλ Αμπού Ραϊνάχ, προέβλεψε, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Φωνή της Παλαιστίνης», πως η νέα επίθεση του Ισραήλ «θα οδηγήσει σε έκρηξη: Περισσότερη βία και ένταση». Κάλεσε ακολούθως την Ουάσιγκτον να «συγκρατήσει» το Ισραήλ, λέγοντας πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να «επέμβουν άμεσα και να σταματήσουν τα βάρβαρα εγκλήματα του Ισραήλ», τα οποία «θα μπορούσαν να υποβαθμίσουν την αμερικανική διπλωματία» στο Μεσανατολικό...

Ολα αυτά ενώ λίγα μέτρα μακριά απ' το προσφυγικό στρατόπεδο Νουσεϊράτ, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, υποστηριχτές της ένοπλης πτέρυγας της «Χαμάς» («Αλ Κασάμ»), διαδήλωναν κατά της συνεχιζόμενης ισραηλινής κατοχής και βαρβαρότητας και υπέρ της «Αλ Κασάμ». Ορισμένοι απ' τους διαδηλωτές κατέσχεσαν οπτικοακουστικό υλικό από συνεργείο του «Ασοσιέιτεντ Πρες», φοβούμενοι πως η μετάδοσή του θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους, αφού, όπως εξήγησαν, ...«η πορεία διαμαρτυρίας ήταν απαγορευμένη»... Προηγουμένως, ο ισραηλινός στρατός είχε απαγορεύσει σε 200 Ισραηλινούς ειρηνιστές-μέλη της ισραηλινο-αραβικής οργάνωσης «Συνύπαρξη», να χορηγήσουν ανθρωπιστική βοήθεια σε Παλαιστίνιους στις νότιες περιοχές της Δυτικής Οχθης.

Ο Ερυθρός Σταυρός καταδικάζει...

Την προχτεσινή εισβολή Ισραηλινών σε οικισμούς της πόλης Ράφα καταδίκασε χτες ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, Βίνσεντ Λούσερ, καταγγέλλοντας πως σύμφωνα με το διεθνή ανθρωπιστικό νόμο... τέτοιες πράξεις, δηλαδή καταστροφή σπιτιών, «επιτρέπονται μόνον σε περιπτώσεις ακραίας στρατιωτικής ανάγκης». Τέτοιο ζήτημα εννοείται πως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρξε...

Ο Λούσερ επισήμανε, τέλος, πως η προχτεσινή επιχείρηση κατεδάφισης παλαιστινιακών σπιτιών στη Ράφα ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 15 μηνών, οπότε άρχισε η Ιντιφάντα.

Δεκάδες νεκρά παιδιά από σφαίρες Ισραηλινών...

Το ίδιο 24ωρο, τηλεγράφημα του Ιρανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, επικαλούμενο χτεσινό ρεπορτάζ της παλαιστινιακής αραβόφωνης εφημερίδας «Αλ Κοντς», μετέδωσε την ακόλουθη ανατριχιαστική πληροφορία: Μέσα στο 2001, και αφότου άρχισε η νέα Ιντιφάντα, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής φόνευσαν 240 παιδιά, ήτοι το 20% των Παλαιστινίων θυμάτων της Ιντιφάντα. Βασική πηγή προέλευσης αυτών των στοιχείων είναι μελέτη του Παλαιστινιακού Συλλόγου για την Προστασία των Παιδιών.

Οι «Γιατροί του Κόσμου» για τη σύλληψη Μπαργκχούτι

Καταδικαστική ανακοίνωση για την πρόσφατη σύλληψη του γνωστού Παλαιστίνιου ακτιβιστή γιατρού Μουσταφά Μπαργκχούτι, στις 2 του μήνα, απ' τις ισραηλινές αρχές, εξέδωσε η διεθνής οργάνωση αρωγής «Γιατροί του Κόσμου». Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως η σύλληψη του Μ. Μπαργκχούτι, που είναι και πρόεδρος της Ενωσης Παλαιστινιακών Ιατρικών Επιτροπών Αρωγής, έγινε αμέσως μετά από συνέντευξη Τύπου, στην οποία ανέλυσε τις καταστροφικές επιδράσεις της σημερινής ισραηλινής πολιτικής στην υγεία του παλαιστινιακού λαού, και πως κατά τη διάρκεια της πολύωρης κράτησής του κακοποιήθηκε βάναυσα απ' τον ισραηλινό στρατό. Η περίπτωση του δρ. Μπαργκχούτι επιβεβαιώνει δυστυχώς τη «βίαιη, επιθετική και απαράδεκτη συμπεριφορά των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής, που πολλοί οργανισμοί καταγγέλλουν», καταλήγουν οι «Γιατροί του Κόσμου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ